2012. 02. 24.

Példa az életből: a véletlen szerepe

A mai villámposztban ismét a kés veszélyességére szeretném felhívni a figyelmet.

A blogon már többször említettem, hogy a kés nem jó önvédelmi eszköz, többek között azért sem, mert kicsi a stophatása, és mert könnyen lehet vele súlyos, vagy akár halálos sérülést okozni. A lent olvasható cikk is ezt példázza (csak a fontosabb részeket hagytam meg, a teljes cikk a megadott linken olvasható): 


„Egy centin múlt ifj. Dobrovitz József élete
  • Megjelent: 2012.02.22. 13:43|
  • Frissült: 2012.02.22. 16:14
Orvosai szerint óriási szerencséje volt, hogy a kés a tehetséges fogathajtónak nem az ütőerét vágta át, mert akkor azonnal elvérzett volna.

Ma hazaengedik ifj. Dobrovitz Józsefet, akit szombat éjszaka egy vecsési étterem előtt késeltek meg.  (…)
„A sportklubunknak volt egy rendezvénye, ahova vártuk őket. Onnan is mentek el az egyik unokatestvérének a születésnapját megünnepelni. A kisebbik unokatestvérének nekiment valaki egy pohárral és leöntötte. Az illetővel mindannyian kijöttek a helységből - az idősebb unokatestvérrel az autójuk mellett álltak, a barátnőik már az autóban ültek - és már éppen megbeszélték a dolgot, barátságban váltak el, amikor oldalról beugrott egy illető és földre terítette a fiamat. Az unokabátyja odament, lefogta az illetőt, aki erre nekitámadt, majd hárman-négyen a földre terítették rugdosták a rokont. A fiam odaszaladt, senkit nem ütött meg, csak húzta le az unokatestvéréről a támadókat, amikor hátulról őt is fejbe rúgták. Földre esett, védte a fejét, mert őt is rugdosták. A következő emléke az, hogy barátnője és a kisebbik unokaöccse emelik föl a földről. A verekedés ekkor már állt, de az illető még odaugrott, és Józsi egy ütést érzett a karján. Első pillanatban nem is érezte, hogy ez szúrás volt, csak a következő másodpercekben kezdte érezni, hogy lezsibbadt az ujja, a keze és elönti a forróság a karját.”

(…) Az orvosok szerint mindenképpen szerencséje volt. A kés srégen a bicepszét és a tricepszét szúrta át. Ha egyenesen és egy centivel följebb hatol be, akkor az ütőerét vágja keresztül, és szinte azonnal elvérzett volna.”



Ennyi. Elég egyszerű történet, ugye?
A támadó nem vitálpontra (fej, nyak), de nem is a törzsre szúrt, ahol a belső szervek sérülhettek volna meg, hanem „csak” a karját bökte meg. És ez csak egy szúrás volt! Ha 1 centivel följebb szúr, akkor gyilkos lenne. Szerencse, hogy nem vérzett el az áldozat.

Talán ez a példa jól szemlélteti, hogy milyen apróságokon múlhat egy ember élete. Az ilyen esetek miatt hangsúlyozom, hogy a kés rossz önvédelmi eszköz, ne használjátok (csak ha már végképp nincs más lehetőségetek)!


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése