2012. 03. 08.

A bosszúról

A mai bejegyzésben egy alapvető emberi érzésre, a bosszúra hívom fel a figyelmet. Könyvek, filmek tucatjai szólnak erről a témáról, én most önvédelmi szempontból mondom el róla a véleményemet.

Fejbe rúgta támadóját, felfüggesztett börtönt kapott

2012. február 20. 17:42 , Legutóbb frissítve: 2012. február 21. 20:09 Vas András

Egy év tíz hónap, négy esztendőre felfüggesztett börtönre ítélte a Kaposvári Törvényszék azt a barcsi férfit, aki úgy rúgott meg egy kötözködő részeget, hogy az elesett, beverte a fejét, s majdnem belehalt sérüléseibe.
 
A 22 éves barcsi fiatal tavalyelőtt decemberben egy presszóban iszogatott, amikor a részeg sértett belekötött. A vádlott pofonvágta, majd kiment a parkolóba. Miután visszajött, leült a bárpulthoz, ekkor a sértett hátulról átfogta a nyakát, s egy bicskát szorított hozzá. A fiatalember eltolta a kezét, s a vád szerint kétszer-háromszor pofon ütötte. A dulakodás közben a földre estek, majd a vádlott felállt, s megrugdosta támadóját, aki még mindig a kezében fogta a bicskát, melyet végül a többi vendég csavart ki a kezéből. Lefogták a fiatalembert is, eközben részeg támadója kiment a parkolóba. Amint elengedték a vádlott utánament, s amikor utolérte arcon vágta és fejbe rúgta, mire a sértett hanyatt esett, beverte a fejét egy beton térkőbe: koponyatörést és agysérülést szenvedett, maradandó fogyatékosságként pedig látótér-kiesés maradt fenn nála.

A megyei főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat a barcsi fiatal ellen, aki a már a rendőrségi kihallgatása során beismerte bűnösségét. Az is kiderült, hogy az eset után háromszázezer forint kártérítést fizetett támadójának – aki amúgy az eset kapcsán garázdaságért egy év felfüggesztett börtönt kapott –, akit azóta is támogat. A bíróság ezt enyhítő körülményként vette figyelembe, ezért végül felfüggesztett börtönre ítélte a 22 éves barcsi férfit. Aki védőjével egyetemben tudomásul vette az ítéletet, mely ellen – letöltendő szabadságvesztés kiszabásáért – az ügyészség fellebbezett. Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik.



Miért nem ajánlott megbosszulni a rajtunk ért sérelmeket?
Nem akarok a jogi témába különösebben belemenni, de ha te bosszút állsz az önbíráskodás, ami büntetendő, így az áldozatból könnyen válik támadóvá, ezáltal bűnözővé az ember. A bosszúállásnak köszönhetően olyan büntetést kaphatunk, ami jelentős anyagi- vagy szabadságvesztéssel jár(hat).

A regényekből tudhatjuk, hogy a bosszú bosszút szül. Ha belemegyünk egy ilyenbe, akkor olyan „bosszúspirálba” ugorhatunk fejest, amiből később emberek közötti háborúvá dagadhat. Ez már csak azért sem éri meg, mert ebbe a „háborúba” olyan emberek is belekerülhetnek, akik nem tehetnek a dologról, mint például a rokonaink, barátaink, szeretteink.

A hirtelen indulatból elkövetett bosszúállást később megbánhatja az ember, főleg, ha annak maradandó nyoma is marad. Nagyon sok ember lelkiismeretes és igazából, ha higgadt és józan gondolkodású, nem akar ártani a másiknak. Ha bosszúból olyan dolgot követünk el, amit később megbánunk, az egy életre nyomasztólag hathat az életünkre.

És ha már mindképpen bosszút akarunk állni, akkor ne felejtsük el a régi közmondást: „A bosszú hidegen tálalva a legjobb”. Ha más nem, azért, mert addig végig gondolja az ember, hogy tényleg megéri-e.


Vigyázzatok magatokra!

3 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Ami túlmegy az önvédelem határain, azt a bíróság sose nézi jó szemmel.

    VálaszTörlés
  3. Így van! Nagyon pórul járhat az ember...

    VálaszTörlés