2012. 06. 11.

Egy rablás kielemzése



Nem régen, a Ferenciek terén kora reggel 5 „veszélyes elem” rátámadt egy srácra; konkrétan hátulról lerúgták, és amíg az áldozat a földön feküdt, elvették tőle az iPodját, majd elfutottak.


„Aluljáróban raboltak ki egy fiatal fiút, elfogtuk őket! videóval (BRFK)

2012.06.10. vasárnap 19:05

Mint arról korábban hírt adtunk- 2012. május 26-án 5 óra 50 perc körüli időben a Budapest V., Ferenciek tere metró aluljárójában egy férfit ismeretlen támadó hátulról megrúgott, melynek következtében a sértett a földre került. A földön fekvő férfit a támadó egyik társa több alkalommal megütötte, majd elvették Ipod-ját és elmenekültek a helyszínről. 
A kiadott felhívás hatására sok állampolgári bejelentés érkezett a rendőrségre. Az adatgyűjtésből és a lakossági bejelentésekből származó információk elemzése és értékelése segítséget nyújtott az elkövetői kör teljes körű beazonosításában.
Így a BRFK V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói és a Bűnügyi Bevetési Osztály munkatársai egy közös akció keretében még aznap éjjel az 5 támadó közül 4 főt elfogtak és előállítottak az illetékes kapitányságra.
A V. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói a 4 főt őrizetbe vették és előterjesztést  tettek az illetékes ügyészségen az előzetes letartóztatásukra.
A BRFK ezúton kívánja megköszönni mindazon állampolgároknak a segítségét, akik  hozzájárultak ahhoz, hogy a rendőrség mihamarabb beazonosítsa az elkövetői csoportot.
A banda utolsó tagja önként adta fel magát az V. kerületi Rendőrkapitányságon 2012. június 9-én. A férfit őrizetbe vették az V. kerületi Rendőrkapitányság munkatársai, és előterjesztést tettek előzetes letartóztatására.

http://www.police.hu/friss/brf-20120608_n4.html


A térfigyelő kameráknak köszönhetően felvétel is van a rablásról:


Kielemezve az esetet, milyen tanulságokat lehet levonni?

Az áldozat nagyobb eséllyel elkerülhette volna a támadást, ha nem hallgat zenét menet közben. Részben azért, mert nem hívta volna fel a figyelmet arra, hogy van nála valami értékes technikai cucc (iPod). Részben pedig azért, mert meghallhatta volna, hogy rohannak felé, vagy hallhatta volna azt, hogy beszélnek arról, hogy kirabolják.

Egy ilyen támadás ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. A támadás hátulról érkezett, váratlanul, érthető, hogy felkészületlenül érte az áldozatot. Ezt csak úgy lehetett volna kivédeni, ha az ember bele sem kerül; tehát ha az áldozat kiszúrta volna, hogy ilyen alakok követik, például bemehetett volna valahova, hogy lerázza őket.
Az önvédelmi eszközöknél jobban megvédhet minket az odafigyelés és a megelőzés.

Jó, hogy voltak térfigyelő kamerák, hiszen ennek segítségével elkapták az elkövetőket.

Hiába jó környék a Ferenciek tere, a baj bárhol megtörténhet (hol kisebb, hol nagyobb eséllyel). Ezért sem szabad teljesen figyelmetlenül közlekedni, mindig figyeljünk a környezetünkre.


Vigyázzatok magatokra!

9 megjegyzés:

  1. Névtelen írta...
    "Az áldozat nagyobb eséllyel elkerülhette volna a támadást, ha nem hallgat zenét menet közben. Részben azért, mert nem hívta volna fel a figyelmet arra, hogy van nála valami értékes technikai cucc (iPod). Részben pedig azért, mert meghallhatta volna, hogy rohannak felé, vagy hallhatta volna azt, hogy beszélnek arról, hogy kirabolják."
    ..
    "Ezért sem szabad teljesen figyelmetlenül közlekedni, mindig figyeljünk a környezetünkre."


    ez milyen duma már.. jó hogy nem még ő a hibás hogy kirabolták. te szerencsétlen

    VálaszTörlés
  2. én szemtől szemben beszélgetnék el ezekkel a csicska senkiháziakkal, nem ilyen alattomos sunyi módon, mint ezek a söpredékek...nagy biznisz volt mondhatom....szánalmas buta geci népség...

    VálaszTörlés
  3. Te barom vagy minek nevezzelek, lehet, hogy nem is zenét hallgatott hanem tananyagot mint én is azon szoktam hallgatni. Akkor is én vagyok a hibás ha hallgatom a leckét diktafonon, fejhallgatóval? Nincs joga senkinek megkérdőjelezni, hogy miért hallgatott és mit. De akkor inkább nem veszem fel a fizetésem, mert én leszek a hibás, hogy miért van nálam ennyi meg anyyi pénz. Ki volt ez a barom aki ezt a következtetést vonta le? Remélem egyszer őt is kirabolják és majd elemezheti magát!

    VálaszTörlés
  4. Mit vársz a tahó cigánytól? Elvettek egy Ipodot, 5 felé elrisztelték az árát. Max. 20 ezerért tudják eladni. Koponyánként 4 ezer a jussa. Buta cigány kaphat 4 évet egy csoportosan elkövetett rablásért. Megérte cigány gyerek? De hogy hátra szaladt amikor megrúgta hátulról, be volt szarva a tetű gyerek.

    VálaszTörlés
  5. "Az áldozat nagyobb eséllyel elkerülhette volna a támadást, ha nem hallgat zenét menet közben."

    -Te sosem hallgattál zenét útközben, igaz?

    "......mindig figyeljünk a környezetünkre."

    -A végén paranoiás leszek és üldözési mániám lesz.

    VálaszTörlés
  6. Én sosem hallgatok zenét menet közben, bár én alapból nem vagyok ilyen "zene megszállott". A környezeti zajok nagyon sok információt tartalmaznak!! Nem egy baleset volt már, hogy elütöttek valakit mert nem hallotta a fülébe üvöltő zene miatt...

    ""......mindig figyeljünk a környezetünkre."

    -A végén paranoiás leszek és üldözési mániám lesz."

    Sajnos ilyen világot élünk. Ennél csak még rosszabb jön. A környezetre mindig oda kell figyelni. Életet menthet! És ez komoly.

    Természetesen jó lenne és az lenne a normális, ha nem kéne ilyenek miatt félnünk a XXI. században. De sajnos a csőcselék egyre nagyobb...

    VálaszTörlés
  7. Ha "hirdeted", hogy nálad van valami értékes, akkor sokkal valószinűbb, hogy bepróbálkoznak. Tetszik, nem tetszik, ez "felhívás keringőre".

    Hasonlóképpen, ha fiatal nő bikiniben sétál a külső nyóckerben estefelé, sok ékszerrel, sokadik feles után...

    VálaszTörlés
  8. hát szerintem este egy aluljáró környékén alap, hogy néha a háta mögé néz az ember.

    VálaszTörlés
  9. Kedves :Névtelen 2012. június 11. 18:24! Reagálnék a kommentedre, mert egy kicsit felb@szott!

    "...hogy nem is zenét hallgatott hanem tananyagot mint én is azon szoktam hallgatni. Akkor is én vagyok a hibás ha hallgatom a leckét diktafonon, fejhallgatóval?"

    Nyilván, szombat hajnalban biztos tananyagot fog hallgatni... (nagy valószínűséggel buliból hazafele menet). Nem azt mondom, hogyan merészel bármit is hallgatni, meg ezért az ő hibája és nem a benszülöteké! Viszont tagadhatatlanul ott hibázott, hogy nem volt körültekintő.

    Azért hajnalban, főleg aluljáróban kiiktatni egy nagy hatótávolságú szenzort, mint fül, ami a hátunk mögé is "lát", ellenben a szemmel, az balgaságnak tűnik. Ha megfigyeled a háta mögött röhögcséltek, összebeszéltek, az aluljáróban ráadásul jól terjed a hang. De mindenki belátása szerint cselekszik, senki nem fogja megszabni, hogy mit mikor hallgass! A srácot nagyon sajnálom, viszont legközelebb ilyen módon biztos nem húzzák le! Már sokszor olvastam a blogon a zenehallgatásról az intő példákat, én is hasonlóképpen közlekedem, elővigyázatos vagyok...kész, nem is ért még semmi attrocitás, de lehetett volna! Tök mindegy, utoljára még: az okos ember más kárán tanul, a buta a sajátján.

    KJ

    VálaszTörlés