2012. 11. 15.

Az eskrima egyéb előnyei


A mai rendhagyó bejegyzésben az eskrima nem önvédelmi vonatkozású előnyeiről fogok írni. Röviden felvázolom, hogy a hatékony technikák elsajátítása mellett, még milyen hasznos képességeket lehet kihozni ebből a stílusból. 


Az eskirma technikák bonyolultsága és összetettsége segíti a koordinációs készség fejlődését, a két testfél és a két agyfélteke közötti harmónia kialakulását. Ez számomra jól megfigyelhető volt a kezdőkön; amikor elég darabosan mozogtak, de az idő múlásával egyre jobban lágyult, finomodott a mozgásuk. Biztos vagyok, hogy a hétköznapi életben ők is tapasztalták ilyen irányú fejlődésüket. 
A jobb és a bal agyfélteke közötti harmónia és kapcsolódásának erősítése fejleszti a tanulási készséget, ami nem sok stílusban található meg. Itt nyilván nem arra kell gondolni, hogy hirtelen zseni lesz az emberből; viszont könnyebben fog tanulni, hamarabb meglátja az összefüggéseket. Ha korábban hajlamos volt az egysíkú gondolkodásra, akkor később azt tapasztalhatja, hogy más aspektusból is kényelmesen tudja elemezni az adott feladatot; lényében segíti a kombinációs készséget.  

Kevésbé elvont témára terelve a szót, az eskrima tanulása segíti a ritmusérzék javulását. A gyakorlatok végzése közben az ember ösztönösen ráérez egy bizonyos ritmusra. 
Az ESSC Klubban mindkét oldalra ugyanúgy gyakorolunk (jobb és bal oldalra gyakoroljuk ugyanazt a gyakorlatot), ezzel is fejlesztve a bal oldal, a bal kéz ügyességét. Ennek előnye a hétköznapokban is visszaköszön. Én a mai napig meglepődve veszem észre, ha valamit lazán, természetesen csinálok bal kézzel, amit korábban nem vettem észre.
Nem csak az ember finom motorikus mozgás javul eskrimázás közben, de fejlődik és gazdagodik a mozgáskultúrája. Később jóval könnyebben fog majd lágy mozdulatú rendszereket tanulni (például táncot is). 
Ennek a stílusnak a gyakorlásával gyorsabbá és ügyesebbé válik az ember, ugyanis javítja a reflexeket és a gyorsabb reagálást. 

Bár nem ástam bele nagyon magam a témába, annyit meg tudtam, hogy az edukinesztetikai aspektusban (a test és egészség, valamint a különböző mentális képességek  fejlesztése az izmok és a két agyfélteke tornáztatásával) is értékelhetőek az eskrima gyakorlatok, például az úgynevezett "keresztbe kapcsolás", ami a kineziológia (természetgyógyászati műfaj) egyik alap mozdulata megfelel az eskrimás "ocho-ocho"-nak (kvázi, ez egy dupla keresztvágás). 


Aki nem hiszi, járjon utána! :) Minden kedves érdeklődőt várunk az ESSC Klubban!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése