2012. 10. 30.

Lopás a metróban 2


Nem régiben levideóztak egy tipikus metrós lopást, a felvétel bejárta a videómegosztókat, a média is foglalkozott a dologgal, ennek köszönhetően többekhez is eljutott, így talán az emberek jobban oda fognak figyelni utazás során. 



Korábban már szerepelt hasonló eset a blogon, sajnálatosnak tartom, hogy 2 év alatt sem történtek érdemi változások a metró biztonságát illetően. Nem áll szándékomban belemenni a személyiségi jogokról szóló vitába, de hasznosnak tartanám, ha járműveken és az aluljárókban szerelnének fel használható kamerákat és azok felvételeit használnák. 

Magáról a módszerről és arról, hogy hogyan kerüljük el azt, hogy így lopjanak meg bennünket, nem látom értemét részletesen írni, annyira egyértelmű a szituáció. Utazás közben is kell figyelnünk a környezetünkre, fogjuk két kézzel az értékeinket (hogy ne tudják könnyen kikapni a kezünkből). 

Vegyük komolyan az alapvető önvédelmi tanácsokat, mert sok kellemetlenségtől kímélhetnek meg bennünket. 
Például, legutoljára a tömött villamoson utazó lánynak szóltam, hogy nyitva van a táskája és jól látható a mobilja-tárcája. Köszönet helyet hülyének nézett és leereszkedően poénkodott a szituáción. Kíváncsi vagyok, hogy akkor is ilyen vidám lett volna, ha több tízezer forintnyi értékkel rövidítette volna meg egy zsebtolvaj. Pont az ilyen típusú emberek verik utána két kézzel az asztalt, miközben habozó szájjal hisztiznek, hogy "Mégis milyen világban élünk?! Hogy történhetet meg ez?!" :)

Végül, de nem utolsó sorban, hamarosan elkezdődik a karácsonyi őrület és a nagy bevásárlási forgatakban szinte dőzsölnek a zsebtolvajok, épp ezért fokozottan figyeljünk oda értékeinkre.


Vigyázzatok magatokra!

6 megjegyzés:

  1. Ha nem lett volna videó róla és emiatt egy országos felháborodás, akkor a rendőrség nem törődött volna az egésszel. Így viszont pár óra alatt elkapták és gyorsan be is jelentették a médiának, hogy megvan a tettes. Jó lenne ha akkor is utánamennének MINDEN ügynek, ha nincs videó és nincs nagy sajtóvisszhang. Sajnos ennek semmi esélye.

    VálaszTörlés
  2. TransilvanianWarrior902012. november 13. 18:01

    Én is ismerek néhány ilyen embert, valamilyen budai elit negyedben laknak, mindig azt mondogatták nekem, hogy Budapest a legbiztonságosabb város, nem kell félni soha, sehol, aztán, ha véletlenül a Nagykörúton kivülre keverednek BKV-val, akkor már néhányuk megjárta, hogy az új 100.000-es telefonját szépen ellopták/elrabolták, aztán persze ők verték az asztalt, hogy ez hogyan lehet. Annyit tudtam mondani nekik, hogy nyitott szemmel kéne járni a világban, s nem a kurva Facebookot csesztetni még utazás közben is...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokszor meg pont az elvileg biztonságosnak vélt helyen történik hasonló, oda is bármikor mehet tolvaj, hiszen ő is felszállhat a buszra, villamosra át átmehet egy elit budai környékre is. Veszélyes(ebb) helyeken meg alapból óvatosabb az ember, Népszínház utcában pl. biztos nem lóbálja az Iphone-t meg hagyja tárva-nyitva táskát felügyelet nélkül, de mikor hazaér az elit budai kerületbe már felszabadulva megteszi, mondván itt már biztonságos aztán ha pont egy t9lvaj tévedt arra máris kész a baj.

      Ne feledjük a hírekbe bekerült késes vs. kardos cigány eset sem egy rossz hírű járaton történt mint pl. 99-es busz, hanem a 21-esen ,ami elég kisforgalmú és nem majdnme végig elit környéken közlekedik.

      Törlés
  3. Kitépte a telefont a kezéből a buszon
    https://www.facebook.com/photo.php?v=630456297012862&set=vb.124585274266636&type=2&theater
    Kamera rögzítette a mobillopást
    http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/236945
    Pofátlan telefonlopás a buszon
    http://tv2.hu/musoraink/tenyek/143355_pofatlan_telefonlopas_a_buszon.html

    VálaszTörlés
  4. Kikapta a sértett kezéből a mobiltelefonját (egy buszon)
    http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/felhivasok/kikapta-a-sertett-kezebol-a-mobiltelefonjat

    Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés
  5. Újabb rablót fogott a BRFK
    https://www.youtube.com/watch?v=wJScJvjeyDM
    A lánynak leesett a táskája. A rabló társa azt addig elvihette volna.
    Vigyázzatok ilyen helyzetekben a hősies segítségnyújtással, nehogy valaki beleszaladjon egy késbe!

    VálaszTörlés