2014. 02. 11.

"Szégyen a futás, de hasznos."

„Szégyen a futás, de hasznos.” tartja a mondás, de tényleg hasznos a futás? 

Először is, a futás nem szégyen. Szerintem semmi szégyellnivaló nincsen abban, ha az ember nem kockáztatja saját testi épségét, ha van lehetőség a menekülésre. Senki nem fizet azért, ha önként vállalod a veszélyt és nem a biztos menekülés mellett döntesz. Arról nem is beszélve, hogy a szükségtelenül vállalt harcnak maradandó következményei lehetnek. Sérült egóval még lehet élni, sérült májjal már nem annyira vicces. Természetesen, vannak olyan esetek, mikor nincsen más választásod, mint a harc, ezt majd külön kitérek.  

De visszatérve az eredeti témára, tényleg hasznos a futás? Amennyiben lehetőségünk van rá, mindképpen. Nem hiába ajánlja azt a legtöbb önvédelmi oktató, hogyha teheted, fuss el; sőt sokaktól (nem önvédelemben jártas emberektől) hallottam már azt is, hogy a 100 méteres sprint a legjobb önvédelmi módszer. De, ezzel az a gond, hogy nincs mindig lehetőség futni, mint például:
- Ha zárt térben (jármű, lépcsőház, lift, szórakozóhely stb.) ért minket a támadás
- A körülmények nem kedveznek a futásnak, mint pl. az ónos esőtől csúszós-jeges járda
- Ruházatunk (Pl. magassarkú cipő a nőkőn stb.)
- Állapotunk (Pl. sérülés, elhízottság, kor stb.)
- Támadónk állapota (biztos, hogy utolér)
- Környék ismeretének hiánya (elég kellemetlen, ha zsákutcába futottunk a támadó elől)
- Helyhez kötöttség (Pl. ájult társat nem hagyhatunk magára)

Láthatjuk, nem minden esetben van lehetőség a konfliktus elkerülésére, ilyenkor kénytelenek vagyunk felvenni a harcot, ha akarjuk, hanem. Ritkán van lehetőség az ilyen helyzeteket szóval elsimítani, hiszen ha már eljutottunk arra a pontra, hogy elfutunk, akkor ott már a szép szó nem fog segíteni. 

Az előbb felsorolt eseteket kivédeni nem lehet, hozhatja úgy az élet, hogy ilyen helyzetbe kényszerülünk. Nem lehet mindenki olyan egészséges, sportos és fitt, hogy bármilyen támadó elől elmenekülhessen; nem lehetünk mindig kényelmes ruházatba, hogy bármikor elfuthassunk, és nem számíthatunk arra sem, hogy a támadás egy nyílt, jól átlátható terepen ér minket. Mit tehetünk ilyenkor? Szembeszállunk a támadóval, támadókkal. 

Miért tegyük ezt? 
- Mert ha egyből megadjuk magunkat, akkor a támadó olyan helyzetbe kényszeríthet minket, ami rosszabb, mint az eredeti. 
- Ha megpróbálunk megalkudni, semmi sem biztosítja, hogy a támadó állni fogja a szavát és nem gondolja meg magát, erre egyszerűen semmi biztosítékunk nincsen.
- Nincs más választásunk. Fontos, hogy felismerjük azokat a helyzeteket, amikor már nincsen más mód a menekülésre, mint a harc. 

Összegzésül: amikor tehetjük és lehetőségünk van rá, kerüljük az összecsapást, nem éri meg kockáztatni, de ha nincs más választásunk, a körülmények miatt nem tudunk kitérni a támadás elől, akkor mindent meg kell tenni a védelmünk érdekében. Ezért is kell minden eshetőségre felkészülni, pl. fegyveres önvédelmet tanulni, hogy egy ilyen helyzetben növeljük a túlélésünk esélyét, mert sajnos nem lehet mindig a békés úton járni.


Vigyázzatok magatokra!

11 megjegyzés:

  1. Tökéletes, mindenre jó és biztos megoldás sajnos nincs. Mindig az aktuális helyzettől függ, hogy mi a legjobb választás, de akkor is csak a szerencsén múlhat a dolog.

    Ha annyira komoly a dolog, hogy késről van szó, akkor persze jobb a futás, de ha horzsolás, enyhe zúzódás a kockázat, akkor érdemesebb azt elvállalni, mint a lelki sérülést. Ez persze attól is függ hogy ki milyen, van akiben mély nyomot hagy a megalázottság, van aki nem emészti magát rajta és rögtön túl teszi magát az eseményeken.

    VálaszTörlés
  2. Igaz nem teljesen a topikhoz tartozik, de ha dohányosok vagytok és a keletinél jártok, semmikép ne próbáljatok meg csempészett cigit venni az utcai "trafikosoktól", mert ezeknél tulajdonképpen nincs is cigaretta, csak elkérik a pénzt, hogy majd hozzák neked érte a cigit. Aztán várhattok a megváltó eljöveteléig. Szóbeszédből hallottam egy esetet: egy srác odament hozzájuk hogy kéne neki 2 doboz, az árus mondta hogy csak karton van nála dobozra nem tud adni mert sok a vámos, de ha odaadja neki a pénzt akkor hoz neki. A srác, mivel már ismerte az árust, odaadta neki az ezrest, amit akkor látott utoljára, mint ahogy a manust is. Ő ezer forinttal megúszta. Másik eset : munkatársam pár napja egy karton cigit akart venni, 5ezer forintot nyomott a fickó kezébe, aki elő is vette a karton cigit a kabátja alól, becsúsztatta a kollegám táskájába. Bennt a munkahelyen cigiszünetben bontotta fel, meglepetésére, a kartonban minden dobozban volt egy mosogatószivacs. Tehát jó üzletet kötött: 5 ezerért vett 10db mosogatószivacsot és 10 db ukrán feliratú cigarettásdobozt. Jómagam inkább a trafik mellett maradok, igaz hogy drága, de legalább nincs rizikó. Ha csak arra gondolni hogy a pénzetekért tényleg cigit kaptok ami lehet akár csak 5 doboz vagy 1 karton, aztán úton útfélen igazoltat a rendőr és megtalálja nálatok a csempészett szajrét, jómagatok is bajba kerülhettek, mivel részt vettetek a feketekereskedelemben és nem csak egy törvényt/szabályt sértetek meg egy ilyen akció során. Ha kevés pénzetek van, vagy csak egyszerűen spórolni akartok a csillagos égbe szökött cigiárakon, inkább vegyetek a trafikban szarabb cigit, vagy még annál is szarabb szivarkát, de az ilyeneket kerüljétek el messziről. Ha odamegy hozzátok a jampi hogy uccsó doboz marbi csíkot ad reklám áron 4 ért, ne üljetek fel a mesének. Ha mosogatószivacsot akarok szívni, akkor auchan 10db os kiszerelés 500 forint ,jóval olcsóbb :) Legyetek körültekintőek! Ui: kérném a szerkesztőt, ha van rá mód tegyen bejegyzésbe, vagy egy hasonló témát. Sziasztok :)

    VálaszTörlés
  3. Még csak annyit, ha mégis csempészcigit vesztek, csak úgy vegyetek hogy dobozra kéritek nem kartonra, és ne fizessetek előre, csak ha már ott a cigi, és megnyomkodtátok a dobozt, szerintem érezhető a különbség ha szivacs vagy valódi cigi van benne. (Amúgy azért tesznek bele mosogatószivacsot, mert az súlyra majdnem megegyezik a cigivel, legalábbis én gondolom). És ismételten mondom, arra is számítsatok, hogy a yardok ilyenkor rátok is lecsaphatnak. Sokan úgy állnak hozzá, hogy "engem úgyse fognak igazoltatni", de az esélye fennáll, és ha bekövetkezik, akkor eljárás jövedéki csalásban való részvételért és a trafiktörvény megsértéséért. Ez szerintem senkinek nem hiányzik. Hali :)

    VálaszTörlés
  4. Azért érdemes megtanulni megvédeni magatokat (persze, néha inkább jobba futás, de mégis..). Hozzánk, ahova járok, oda járnak csajok is és igen jól helyt állnak, érdemes lenézni. Nézzetek körül: http://perfectfightclub.hu

    VálaszTörlés
  5. Ok nélkül összeverték az utcán
    http://tv2.hu/musoraink/tenyek/144426_ok_nelkul_osszevertek_az_utcan.html

    VálaszTörlés
  6. Vita az utcai támadásról
    http://tv2.hu/musoraink/tenyek/144588_vita_az_utcai_tamadasrol.html

    VálaszTörlés
  7. Szégyen a futás, de a kurva anyját annak, aki kerget. Én azt mondom inkább legyek gyáva egy pillanatig mint örökké halott.

    A csempészcigis trükk már nagyon régi, régen a Nyugati aluljáróban is rendszeresen ment a "cigicigicigi" meg a bosnyákon is. Alap trükk agy se kell hozzá. Ketten vannak elkérik ap énzt az egyik úgymond elmegy a cigiért a másik ottmarad, persze se cigit se pénzt nem látsz soha ha kérdőre vonod a másikat, aki ottmaradt veled akkor meg kikéri magának, hogy mit akarsz te, nem is ismeri azt ,aki elment. Vagy pedig, ahogy írod kapsz cigit lefóliázott karton, de mikor kibontott kiderül ,hogy papírzsepi van belőle vagy igen mosogatószivacs. Azt pedig ők maguk is tudják, hogy az átvertek 90%-a nem megy vissza reklamálni, pár ezresért nem éri meg, ciki a haveroknak bevallani, hogy átejtettek, kellő erővel felvonulni meg többe kerül mint a kár, felfogják tanulópénznek. Ha meg valaki mégis visszamegy kellő erővel annak visszaadják a pénzét, hiszen nem sokan teszik ezt meg, így is bőven megéri. A józsefvárosi piacon én is vettem már óccóé' pendrive-ot 2000-ért adta a more a 16 GB-osat, sejtettem ,hogy kamu, de kíváncsi voltam mégis mit ad el ezért vettem meg, persze a gép nem ismerte fel szétszedve meg kiderült ,hogy tök üres az eszköz ott a látható USB csatlakozó, de nincs mögötte semmi. A profibbak meghackelik az elektronikát, hogy nagyobbnak mutassa a kapacitását így lesz a 2 Gb-osból 16 Gb-os vagy akár 32,64, azt hiszed olcsón vettél egy 32-es Pendrive-ot majd kiderül, hogy inkább drágán 2 GB-osat.

    VálaszTörlés
  8. SZERVUSZTOK! Szerintem ha már nincs semmi esély a menekülésre akkor tedd oda magad és védekez ahogy csak tudsz.

    VálaszTörlés
  9. Soha ne hagyd magad senkinek.Vagy te vagy ő. Harcolni az utolsó leheletig ,meghalni becsülettel.Üdv-TÚLÉLŐ

    VálaszTörlés
  10. Az önvédelem alapjai (videó)
    http://ujnemzedek.hu/jotudni/video_az_onvedelem_alapjai-3027

    VálaszTörlés
  11. A legjobb védekezés kés ellen
    Greatest knife defence ever !!!
    https://youtu.be/HDYYIUV8lz4

    VálaszTörlés