2014. 03. 10.

Olvasói levél - Taxis eset

Az alábbi levelet A. monogramú olvasónktól kaptuk, amit változtatás nélkül közlök. Ezúton is köszönjük, hogy megosztotta velünk a történetét! Sajnos nem ő az első, aki hasonlót tapasztatalt.


"Régóta olvasója vagyok a blognak, és szeretném a velem történteket másokkal is megosztani, hogy mások is lássák, a város bármely területén veszély leselkedik az ember lányára.

Ami velem történt a minap, nem egy szűk utcán vagy buszon, esetleg villamoson éjjel esett meg, hanem fényes nappal egy taxiban. Ezért is tartom fontosnak leírni, hogy bármennyire is biztonságosnak tűnik, taxival utazni sem egy életbiztosítás, ez pedig a város bármely területén megtörténhet.

Fiatal, vékony lány vagyok, és talán fontos megemlíteni, hogy soha nem öltözködöm kirívóan, tehát nem én kerestem a bajt. Egy nagyon nem kellemes és szomorú nap után naivan úgy döntöttem, hogy az egy órás zötykölődés helyett inkább taxival megyek haza a Stadionoktól. Sajnos rossz döntés volt, mert a sofőr teljesen rámszállt, először csak kedvesen kérdezgetett, majd egyre erőszakosabb lett, faggatott, mindent tudni akart rólam meg a magánéletemről, bensőséges dolgokról beszélt nekem. Majd megtörtént a lehető legrosszabb, a dolog átfordult molesztálásba. Ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Nem szeretném részletezni az eseményeket, de lényeg a lényeg, ha eddig nem tudtam volna, biztosítva lettem róla, hogy nő vagyok, és mindenem a helyén van. Mondhatni szerencse a szerencsétlenségben, hogy nem erőszakolt meg, sokkal rosszabb is lehetett volna, de így se kívánom senkinek, ami ott történt, illetve az érzést, a megalázottságot utána. Akkor ott csak a menekülésen gondolkodtam, sikerült úgy csavarni a mondataimat, hogy a fickó megsértődött, amiért nem vagyok benne a "kis játékában". Onnantól rideg volt és bunkó, és szinte még engem hibáztatott, amiért nem vagyok együttműködő. Sajnos sem a rendszámot, sem az ember nevét nem tudtam meg, mert csak arra koncentráltam, hogy kiszálhassak a kocsiból, vissza se néztem. És a pasasnak még volt mersze megkérdezni, hogy találkozunk-e legközelebb... Azt hiszem egyértelmű, hogy egy erőteljes nem volt a válaszom.

Lehet, hogy a történetem nem tartozik nagyon a blog profiljába, mégis fontosnak éreztem, hogy akikkel mondjuk még nem történt ilyen, és nincs, aki felkészítse őket valami hasonlóra, azok okuljanak az esetből, és lássák, a város bármely kerületében kifoghatnak egy ilyen embert és bajba kerülhetnek. Most nem a taxisokat szeretném lejáratni, biztosan vannak becsületes úriemberek is közöttük, pechemre egy ilyen, finoman fogalmazva "furán gondolkodó" kocsijába szálltam be. Azt tudnám tanácsolni mindenkinek, hogy ne az utcán találomra üljenek be egy kocsiba, ha telefonon rendelik talán utána könnyebben megtalálható a sofőr a társaságon keresztül. Illetve mindig csak hátra üljenek be, ott nincsenek könnyen elérhető közelségben.

Senkinek nem kívánom, hogy ilyen történjen vele, ami velem egy amúgy is rossz nap után, mégis remélem, ha valaki elolvassa ezt, utána a megfelelő pillanatban majd eszébe jut, és megmenekül egy ilyen rettenetes szituáció elől."


Én is azt javaslom mindenkinek, amit a levél írója is: ha lehet, telefonon rendeljünk taxit és mindképpen írjuk fel/jegyezzük fel a rendszámot is. Úgy gondolom, hogy hasznos, ha az ilyen eseteket a megfelelő helyen jelentjük (rendőrség, taxitársaság, ezzel foglalkozó szervezet, pl. NANE), mert így elérhetjük, hogy az erőszakoskodó sofőrök ne jelentsenek veszélyt az utasokra.


Vigyázzatok magatokra!


1 megjegyzés:

  1. Hasznos lehet még egy gombnyomásra induló hangrögzítő is, Androidos telefonokon beépítve is van hangfelvevő program, beállítható artra, hogy amint elindul azonnal rögzítse a hangot. Bizonyítéknak jó lehet és persze rendszámot is meg kell nézni, fel kell írni így lehet panaszt tenni. Rendszám, időpont, személyleírás, és a rögzített hang elég is egy feljelentéshez, ez alapján 100% be lehet azonosítani a sofőrt.

    VálaszTörlés