2015. 04. 22.

Mivel gyilkolnak?

Nem régen megjelent az index.hu-n egy érdekes cikk arról, hogy 2009 és 2015 között milyen eszközökkel, milyen arányban gyilkoltak. Ez a kimutatás több fontos információt is elárul nekünk.


"Kés és puszta kéz a gyilkos fegyverünk
2015.04.21. 08:16

Az infografika a 2009 és 2015 áprilisa között regisztrált emberölések (a kísérleteket is ideértve) leggyakoribb elkövetési eszközeit mutatja. Az adatok forrása a Belügyminisztérium Koordinációs és Statisztikai Osztálya.


A puska, pisztoly kategóriában összevontuk a következőket: lőfegyver, vadászlőfegyver, marok lőfegyver, légpuska, flóbert, gáz- és riasztópisztoly, lőfegyver, lőszer felhasználásra szolgáló készülék.  A méreg kategóriában ezeket az elkövetési eszközöket összesítettük: méreg, vegyi anyag, növényvédő szer, mérgező anyag, egyéb vegyi anyag, hígító, oldószer, gyógyszer, kábító hatású anyag.

A fentieken kívül például még a következő eszközökkel is követtek el emberölést az utóbbi években Magyarországon: személyvonat (1), vipera (3), üveg vagy palack (3), szerelőkulcs (3), robbanóanyag (1) Molotov-koktél (3), kutya (4), csavarhúzó (3), fűrész (2), motorosfűrész (1), víz (1), öv vagy szíj (3)."A késsel elkövetett gyilkosságok száma magasan vezet a többi eszközzel elkövetettekkel szemben. Ez érthető, a késhez könnyű hozzáférni, könnyű rejtve hordani és veszélyes fegyver, avatatlan kezekben is. Kés ellen nem könnyű védekezni, főleg, ha váratlanul támadnak.

2. helyen a pusztakézzel elkövetett gyilkosságok állnak. Ide tartozik minden nem eszközzel elkövetett támadás, az ütéstől kezdődően a fojtogatásig minden.
Ösztönös támadási módszer, véleményem szerint, a legtöbb ilyen támadást az indulat generált. Aki tudatosan gyilkosságra készül, az legtöbbször készül valamilyen fegyverrel.

Úgy gondolom, hogy nálunk lőfegyvereket leginkább a szervezett bűnözésben használnak, illetve ide sorolandó az elmebetegek ámokfutásából eredő gyilkosságok. Önvédelmi szempontból nem tartom olyan relevánsnak, mert egy átlagos rablás, utcai kötekedés stb. során ritkábban kerül elő lőfegyver.

A balta a legtöbb kertesházban gyakran megtalálható, főleg, ha még fával fűtenek. Ez a szerszám mindig is kedvelt gyilkos fegyver volt, a kőkorszaktól kezdve.

Az 5. helyen a bot áll, mint egy másik atavisztikus eszköz. Nem nagyvárosi környezetben gyakorta fordul elő, ezért is szerepel az első 5 leggyakrabban használt fegyver között.

A statisztikában szereplő legtöbb fegyver elleni támadásra fel lehet készülni az ESSC klubban.
A kés, puszta kéz, bot, machete, balta, boxer, vipera, szúró és vágóeszközök és egyéb eszközök mind az eskrimában használt fegyverek valamelyike vagy azok módosulása, így nem csak azt oktatják, hogy hogyan védjük meg magunkat ezekkel a fegyverekkel, hanem azt is, hogyan védjük meg magunkat ezek ellen.Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Lesznek valamikor új cikkek? Néha be szoktam nézni hogy vannak-e újak. :)

    VálaszTörlés