2009. 05. 21.

Újpest Központ, Újpest Városkapu

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is. 

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Újpest Központ és Újpest Városkapu

Nem mindig látszik erről a két helyről, hogy veszélyes lenne. Van olyan, hogy úgy tudunk elsétálni, hogy egy gyanús elemet is látnánk. Viszont van olyan, hogy úgy jövünk fel az aluljáróból, vagy úgy szálunk fel a buszra-villamosra, hogy sűrűn tekingetünk a hátunk mögé.
Ami általánosságban elmondható, hogy mind a két hely sok veszélyt rejt magában.
Az újpest központi aluljáróban elég sokszor bandáznak gyanús elemek. Általában a telefonfülkékhez szoktak behúzódni, de van, hogy az aluljáró közepén bandáznak, hangoskodnak (néha látni rendőröket is, de nem jellemző). Ha átmegyünk az aluljárón, először mindképpen nézzünk körbe, és próbáljuk kikerülni vagy elkerülni a veszélyesebb zónákat.
Az utca szinten a következő helyeken kell figyelni: Burger King előtti, és a szent istván téri buszmegállók. A Szent István téren csövesekbe is belefuthatunk (vagy ők futnak belénk…). Általában csendesen kunyerálnak, de van egy-kettő agresszív típus is. Általában a mindenes bódé melletti buszmegállóban csöveznek (régi 147-es, mostani 30-as busz megállója), vagy tér felőli oldalon (ahol van a városháza is) üldögélnek, szintén a megállóban (régebben voltak kihelyezve kerti padok is, de azokat elvitték, mert állandóan összehugyozták azokat).
A tarka banda sajnos, szinte mindenhol megtalálható az utca szinten (is). Itt ajánlatos hallgatózni is, nem csak figyelni a környezetünket.
A hamburgeres előtt is körültekintően viselkedjünk, mert néha itt esznek (zabálnak) a nem kívánatos személyek, illetve a lejjebb (a metro felé) lévő bódénál vesznek cigit, piát stb.

Újpest Városkapunál hasonló a szituáció, annyi különbséggel, hogy az aluljáróban, nincs semmi extra, ami miatt bandáznának (a már említett) gyanús elemek. Ez viszont nem mondható el metro aluljáró kijáratóról: az északi végén van egy abc, ahol rendszerint vásárolnak, illetve egy kisebb bokros placc. Itt is óvatosan kell közlekedni, itt könnyen sarokba szoríthatnak, illetve van egy csomó olyan hely, ahol simán lehúzhatnak, anélkül, hogy bár ki is meglátná őket (és hívná a rendőrséget – jobb esetben).
A déli kijáratnál egyből van egy kocsma (talponálló, ivó), ahol a részeg munkástól, a csövesen át, a lehúzós „gyanús elemig” minden megtalálható. A buszvégállomás környékén (match előtt, fent a fülkéknél) is megfigyelhető olyan csoportosulás, ami az épségünket veszélyeztetheti. Néha mindenféle hülyeséget árulnak (öv, zokni stb.) Itt is fokozottan figyeljünk oda, ha feljövünk az aluljáróból.

Például:

http://index.hu/bulvar/2009/03/16/embert_olt_majd_eletet_adott/

Embert ölt, majd életet adott
· Független Hírügynökség

2009. március 16., hétfő 17:49 Frissítve: 2009. március 16.

Kilenc hónapos terhesen késelt halálra egy nőt 2007 nyarán egy fiatalasszony, akit a helyszínen hagyott iratai buktattak le. A kisgyerekes anyukát 12 év börtönre ítélték.


A Fővárosi Bíróság 12 év börtönre ítélte hétfőn emberölésért és más bűncselekményekért azt a 25 éves nőt, aki a gyilkosság elkövetésekor kilenc hónapos terhes volt. Az ítélet jogerős.
A büntetlen előéletű, közvetlenül a szülés előtt álló nő 2007. július 25-én Újpesten, az utcán megszólított egy középkorú, 55 éves asszonyt, cigarettát kért tőle. A nő hiába utasította el, a fiatalasszony követte őt, és másodszor is cigarettát kért tőle. Az asszony ingerülten utasította el a zaklatót, aki erre a nála levő késsel kétszer úgy hátba szúrta - súlyos tüdő- és szívsérüléseket okozva- , hogy az áldozat perceken belül meghalt.
A büntetlen előéletű fiatal nő ezután elvette a halott táskáját a benne levő értékekkel együtt, és elmenekült, de a helyszínen felejtette a saját táskáját, az irataival együtt, így hamarosan rendőrkézre került. A fiatal nő az emberölést követő napon megszülte gyermekét.”

Vagy:

http://www.mno.hu/portal/353694

„Mellbe szúrtak egy férfit a metrón: megvan a késelő2006. május 11. 11:53

MNO

Elfogta és őrizetbe vette a rendőrség azt a tizenévest, aki a gyanú szerint csaknem halálra késelt egy középkorú férfit az Újpest-Városkapu metróállomáson - értesült a HavariaPress.

Az 52 éves férfi szerdán késő délután keveredett szóváltásba egy fiatalemberrel az állomás peronján. A vita odáig fajult, hogy a fiú kést ragadott és mellbe szúrta a férfit, aki életveszélyes sérüléseket szenvedett. A nyomozók a személyleírás alapján késő estére azonosították a feltételezett tettest, egy 14 éves budapesti fiút, akit háromnegyed tizenegy körül, az állomás területén el is fogtak. Az elkövető a kihallgatásán elismerte tettét. A rendőrség őrizetbe vette és büntetőeljárást indított ellene.”

Nem ígérem, hogy mindegyik helyszín leíráshoz fogok cikket mellékelni. Ami eszembe jut (mint pl. ezek; vagy a Blaha Lujza téri késelés „Maugli” által) azokra rákeresek. Úgy vélem, hogyha jobban megkotorjuk az internetet, akkor sok (túl sok) ilyen jellegű cikket találhatunk.

Vigyázzatok magatokra!

5 megjegyzés:

  1. Oké. Itt lakom, és sehol máshol nem látok ennyi járőröző rendőr autót. Mire is alapozod a bejegyzéseidet? Ui.: a paranoia kezelhető betegség.

    VálaszTörlés
  2. A bejegyzés majd' 3 éves, szerencsére azóta sokat változott a helyzet. Tényleg több járőrt látni.
    A bejegyzést a saját és az ismerőseim tapasztalatai alapján íródott. Kötöttek már belém Központban, az egyik ismerőst az aluljáróban húzták le, szóval volt pár élmény.

    UI: a szemhályog is kezelhető betegség.

    VálaszTörlés
  3. No, irok ide kicsit, az ekezetek hianyaert bocsi.
    Azert irok, mert jol ismerem a környeket, mindennap jarok arra joforman.
    AZ aluljaro viszonylag csendes hely, szelsöseges idöjaras eseten sokan varakoznak itt. (Volan utasok.)
    Amit nem ajalnlok, az a jegypenztar es környeke (feljarat, ide tartozik a talponallo is), itt ugyanis esetenkent lathatoak gyanus alakok, arusok es csövesek is, bar az inkabb a nappal orakra jellemzö. A talponallonnal eddig egy erdekes szitum volt, egy srac allt ott (sötet volt, többet nem tudok mondani), ahogy közelebb ertem, ö is közelebb jött, majd en sietösebbre vettem, es közvetlen elötte hatarozott leptekkel elsetaltam - ugy velem, ebben a helyzetben ez volt a legjobb, amit tehettem. Egyebkent altalaban megfaradt munkasok vannak itt, kutyaval, semmi extra.
    A masik oldalt kevesbe hasznalom, bar a bokros resz, leginkabb "csucsforgalmon" kivül tenyleg kerülendö - szerintem.
    Központ mindentöl függetlenül elegge csöves hely, ugy velem, sok a gyanus alak. Egy megoldast latok (46 kilos nökent): hatarozottan haladas, ertekekkel nem villogas, senkire nem nezes.

    Hat nagyjabol ennyi. :)

    VálaszTörlés
  4. Számomra az írásod teljesen hiteltelen, valótlanságokat írsz a Városkapu környékéről. Én 14 éve élek itt. Ezidő alatt soha semmilyen problémám nem volt.(És az ismeretségi körömben sem tudok ilyenről.) Senki nem kötött belém, meg nem támadtak, annak ellenére hogy fiatal nő vagyok és könnyű "prédának" tűnhetek az 50 kilómmal. Alkalmanként jövök haza késő este, és még egyszer sem éreztem magam veszélyben. Egyetlen negatív dolog amit el tudok mondani az, hogy valóban lehet találkozni a talponállók közelében ittas, nem túl bizalomgerjesztő alakokkal. Azonban szerintem náluk nagyobb gondot a neveletlen, szemetelő roma gyerekek jelentik a környéken...

    VálaszTörlés
  5. Valaki megtudja mondani milyen a jelenlegi helyzet? Most fogok odaköltözni, nem tudom milyen helyeket kell tényleg kerülni.

    VálaszTörlés