2009. 05. 27.

Lehel tér

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Lehel tér és környéke

Sokak úgy vélekednek, hogy a Lehel tér, és környéke nyugis hely. Régen talán így is volt, de az utóbbi években nagyot esett a környék közbiztonságának színvonala.
Az aluljáróban (mind a két szinten) érdemes odafigyelni. Eseti jelleggel előfordulnak seftes, lehúzós „elemek”.
Ha a 14-es villamos végállomása felé megyünk, akkor nagy eséllyel futhatunk csövesekbe, akik a telefonfülkéknél csöveznek. Mocskosak, büdösek, ez alap, de nem ritkán erőszakosan tarhálnak (főleg a „könnyebb” áldozatoktól, pl.: nők, idősek stb.) Érdemes őket kerülni, vagy lepattintani.
A csövesekkel még közel sem merült ki a veszélyek forrása: nagyon sok „gyanús elem” szokott lebzselni az aluljáró felső szintjén (a metro feletti szinten), a kijáratnál. Van olyan, hogy csempész cigiket árusítanak, „Cigi! Cigi! Cigi!” kiáltással. Soha ne álljunk le velük üzletelni, mert nagy eséllyel átbasznak. Vagy azt mondják, hogy add át a pénzt, mert mindjárt hozzák a cigit, de a pénzeddel megpattannak. Vagy ha meg is kapod a karton cigit, nem biztos, hogy az van benne, amire számítasz: kitömik a dobozt mindenféle papírral, így súlyra, állagra stimmel, de csak akkor derül ki az átbaszás, amikor kibontod a kartont. Vagy az is lehet, hogy nem kérik előre a pénzt, csak megkérnek, hogy kísérd el őket egy helyre, ahol kifizeted, majd átveheted a cigit, de amikor odaérsz, kipakoltatnak (fizikai kényszer hatására minden értékedet át kell adnod).
Az aluljáró másik vége sem egy jó hely, de itt kisebb a veszélyforrás, mint nincs olyan körülmény, ami miatt megérné a „gyanús elemeknek” bandázni (a Lehel piac bejáratán kívül nincs olyan tényező, ahol potenciális áldozatokat találnának; nem úgy, mint a másik oldalon: pl. a villamos végállomása)
A következő hely, amire érdemes odafigyelni, az a 14-es villamos végállomása. Itt sok minden történik, lehúzások, lopások, verekedések/verések stb.
A 14-es villamossal jönnek be a „gyanús elemek” Angyalföldről, és itt bandáznak, csencselnek karöltve a többi külteleki suttyóval. Ha felszállunk a villamosra, próbáljunk meg úgy helyezkedni, hogy szemmel tarthassuk az ajtókat. Ha lehet, ne hallgassunk (itt se) zenét a járművön (mert így kevesebb forrásból értesülhetünk, ha veszélybe kerülünk/kerülhetünk, illetve láthatóvá teszünk egy olyan tárgyat, amit szívesen vennének el tőlünk).
Napközben nem vagyunk akkora veszélynek kitéve, mert ilyenkor relatíve nagy tömeg fordul meg a környéken, de este már megnő az esélye annak, hogy lehúznak, belénk kötnek stb.

Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése