2009. 06. 03.

Nyugati pályaudvar

A bejegyzésben leírtak már nem valósak, egy korábbi állapotot mutatnak be. Az idő elteltével már változott a környék, a különböző intézkedések hatására változott a hely közbiztonsága is.

Az aktuális állapotokról például ezen az oldalon tudsz informálódni: http://otthonterkep.hu/?s=elado&o=osszbun&lat=47.454094290400015&lng=19.388809204101562&z=11


Nyugati pályaudvar és környéke

Na, ez egy igencsak nehéz bejegyzés lesz. Nagy rázós ez a környék, nagyon sok hely kiemelten veszélyes. Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolog kimarad a bejegyzésből ha ezt észreveszitek, vagy kiegészítenétek, akkor kérlek titeket, hogy írjatok a megadott e-mail címre: hovane@citromail.hu.
Az aluljáró teljes területén érdemes odafigyelnünk a környezetünkre. Minden hol megtalálható a seftes, lehúzós, kötözködős, zsebelős „elemek”. Meg persze csövesek. És nem szabad megfeledkezni a többi veszélyforrásról: drogosok, kurvák, stricik.
Ha leszállunk a metroról, és a Westend felé indulunk, ott nagy eséllyel futunk az előbb említett seftes, lehúzós, kötözködős, zsebelős „elemek” egyik jeles képviselőjébe. A Westend, sok ilyen alakot vonz, mert ott sok olyan ember fordul meg, akik számukra könnyű célpont. A Westend bejáratával szemben szoktak bandázni a „veszélyes elemek”, szóval ne oda beszéljük meg a találkát.
Ha környéken található bódékban, boltokban vásárolunk, fokozottan figyeljünk oda a pénztárcánkra, mobilunkra, táskánkra, mert könnyen kizsebelhetnek.
A vonat vágányokhoz vezető lépcső felé vezető út is gázos; igazából az egész környék.
Ha a metroból a másik irányban jövünk fel (a villamosokhoz), akkor készüljünk fel arra, hogy kurvákba, és azok stricijükbe futunk. Délután, este rendszeresen ott szoktak strichelni a ribancok, a stricijük pedig vagy ott van mellettük, vagy valahonnan a közelből figyeli az „alkalmazottaikat”. Az aluljáró ezen szintjén még megtalálhatjuk a bandázó „gyanús elemeket”. Leginkább péntek, és szombat este gyűlnek össze. Ilyenkor, ha lehet, kerüljük el a környéket.
A telefonfülkéknél itt is csövesek vertek tanyát. Ezek általában visszahúzódva szittyóznak (piálnak) és csendesen maguk alá hugyoznak. Néha agresszíven tarhálnak, de igazából nem tőlük kell tartani.
Még mindig ugyanennél a metro kijáratnál maradva: ha feljövünk a mozgólépcsőn, akkor figyelmesen nézzünk körbe, külön figyeljünk a telefonfülkék felé, a kijárattal szembeni kirakatok felé (kedvelt gyülekezőhely), majd a villamosok feljáratok felé (a gyros-osra, és a trafikot se hagyjuk ki).
Ha elindulunk, akkor figyeljünk oda, hogy egyik társaság útját se keresztezzük, és próbáljuk meg elkerülni a csoportosulásokat is. És persze figyeljünk a tárcára, táskára, mobilra stb.
A két mozgólépcső kijáratot összekötő felső aluljáróban (a metro szint feletti) ne mászkáljunk, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ezen az összekötő szakaszon rengeteg „gyanús elem” verődik össze. Nem ritka, hogy betalálnak egy-egy „üzleti ajánlattal”, vagy segítséget kérnek (pl. had telefonáljanak a mi telefonunkról, mert övék lemerült…), esetleg kérnek egy kis aprót; ezekre soha nem mondjuk igent. Próbáljuk meg őket nyugodtan, de határozottan leszerelni.
Este még ajánlottabb elkerülni ezt a részt, mert könnyen lehet, hogy betuszkolnak, vagy rántanak egy kiszögelésbe, előveszik a bökőt (kést) és kipakoltatnak (megtörtént eset). Persze az is lehet, hogy csak szimplán bekóstolnak, és utána megvernek és/vagy lehúznak.
Az utca szinten a következő helyeken figyeljünk oda jobban: a Skála előtti placc (a gombánál, óránál, ki hogyan hívja…), a pályaudvar főbejárata (ami szemben van a villamosmegállókkal), a Bank (disco) valamint a McDonald’s (régi főposta épülete) bejárata, az Westend déli utcai bejárata előtti rész (ahol van a parkoló) meg az éjszakai buszmegállók.
A Skála előtti részen, az óránál (gombánál) nem csak a nyugis társaságok beszélnek megtalálkozót, ha lehet, kerüljük el, hogy huzamosabb ideig ott várakozzunk.
A pályaudvar bejáratánál szintén megtalálható a csöves bandáktól kezdve a Bankba (disco) igyekvő puccos drogosokig mindenki. Ez a hely is inkább pénteken, szombaton, az esti órákban veszélyes (bár vasárnap délelőtt is előfordulhat atrocitás, azért az előbb említett időpontokban nagyobb eséllyel történik ilyesmi).
A Westend déli utcai bejárata előtt (a parkolóban) is óvatosan. Itt könnyen történhet bármi, anélkül, hogy valakinek is feltűnjön. Ennél a helynél az autósok is vigyázzanak, hogy hova parkolnak, mert egy-két, látszólag segítőkész ember közli, hogy a parkolás ennyibe fog kerülni. Persze nem ad számlát, ezt ne is kérjünk tőle. Ha nem fizetik ki a „parkolási díjat”, akkor lehet, hogy bebasszák a szélvédőt, vagy kiszúrják a kereket.
Ha az éjszakai buszra várunk a megállóban, akkor kurvára figyeljünk oda, hogy mi történik a környezetünkben. Külön figyeljünk oda arra, hogy ha nagyobb társaság közeledik felénk, akkor az milyen összetételű. Ha úgy ítéljük meg a helyzetet, akkor óvatosan, feltűnést kerülve szivárogjunk el onnan. Az a legszerencsésebb, hogyha előre megnézzük az éjszakai busz menetrendjét, és úgy megyünk ki a megállóba, hogy csak pár percet kelljen várni.
Biztos vagyok benne, hogy jó pár dolog kimarad a bejegyzésből. Ha ezt észreveszitek, vagy kiegészítenétek, akkor kérlek titeket, hogy írjatok a megadott e-mail címre (hovane@citromail.hu).



Végezetül pár példa:

Az alábbi történetről sok változat kering a neten. A lenti linken az áldozatnak verziója szerepel. A hírekből szinte semmilyen érdemi információt nem lehet kihüvelyezni, más portálok pedig némileg feltupírozták az esetet, így már nem lehet tudni, hogy pontosan mi, és hogyan történt. Nem az én részem pálcát törni bármelyik változat felett, ezért én csak röviden, vázlatosan mondanám el a történetet:
Az áldozat egyedül sétált a Nyugatinál, amikor (nem tudni, hogy pontosan mi miatt) betámadta 15 „veszélyes elem”. A képeken látható, hogy itt több történt, mint anyázás, szerintem ezek a sérülések túl vannak a 8 napos gyógyulásidőn (a képen látható, hogy az áldozat szeme bevérzett, ez pedig elég durva támadás elszenvedésére utal). A megtámadott használta a nála lévő fegyvert, de nem tudta vele megvédeni magát. A rendőrség a 15 támadóból kettőt állított elő csak garázdaság vádjával.






Amit én tanulságként levonok:
1) hiába vagy a belvárosban, Budapest egyik legforgalmasabb helyén, simán rád támadhat 15 „veszélyes elem” anélkül, hogy bárki is (pl. rendőr, polgárőr, közterületis) megvédene
2) a rendőrök az áldozatot is előállították (súlyosabb váddal illették, mint a támadókat)
3) a 15 támadó közül 2 lett letartóztatva
4) a történtek hatására nem növelték meg a környéken járőröző rendőrök számát; nincs nagyobb közbiztonság a Nyugatinál
5) az utcán nem vagy biztonságban

az eredeti:
http://loydi.atw.hu/

hírportálok:
http://www.securifocus.com/portal.php?pagename=hir_obs_reszlet&&i=10893
http://index.hu/bulvar/nyugati1108/


Vagy:

http://www.fn.hu/baleset_bunugy/20081206/keseles_nyugatinal/

Késelés a Nyugatinál
2008. december 6. 11:31 FigyelőNet, MTI
Életveszélyes sérüléssel szállították kórházba azt a férfit, aki a Blaha Lujza téren esett össze szombaton hajnalban, miután korábban a Nyugati térnél megszúrták - mondta Kalyó László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ügyeletese.
Két társaság keveredett szóváltásba, majd dulakodni kezdtek hajnali négy óra körül a Nyugati téri villamosmegállóban. Eddig tisztázatlan körülmények között két férfi sérült meg, a társaság a Blaha Lujza térig jutott el, az egyik sértett ott lett rosszul és esett össze, életveszélyes állapotban szállították kórházba - foglalta össze Kajó László. Hozzátette: a másik férfi sérülései is súlyosak.

Vagy:

http://www.hirtv.hu/?tPath=/belfold/kek_hirek/&article_hid=108891
2006-07-27 17:20 Rablás a Nyugatinál
Kiraboltak egy pénzváltót csütörtökön a budapesti V. kerületben, a Nyugati téren - közölte a rendőrség.
A rablók tettleg bántalmazták a pénzváltó munkatársát, majd egy fiókból több millió forintot tulajdonítottak el. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a rablást két ismeretlen személyazonosságú, 20-30 év közötti férfi követte el. A zsákmánnyal a két férfi gyalogosan távozott a helyszínről. Forrás: hirado.hu

Vagy:

http://www.boon.hu/hirek/im:boon:crime/cikk/prostituciora-kenyszeritett-fiatalok-a-nyugatinal/cn/news-20090317-02025756
Prostitúcióra kényszerített fiatalok a Nyugatinál
Prostitúcióra kényszerített fiatalok, illetve illegális pornófelvételeket készítők elleni ügyben nyomoz a rendőrség Budapesten.
(…) A másik ügy szintén az elmúlt hetekben jutott a rendőrség tudomására. Olyan információkat kaptak, hogy egy VI. kerületi lakásban valakik egy 16 éves lányt tartanak fogva és akarata ellenére fajtalankodásra kényszerítik. A lányt mindemellett a Nyugati téren, prostituáltként is használták.
Három férfi tartotta fogva, őket elfogták, a házkutatáskor előkerültek a lány személyes tárgyai. A Nyugati téren akciót is tartottak a rendőrök, ahol több embert kellett előállítani prostitúcióval kapcsolatos ügyek miatt. Kiderült, hogy bűnözői csoportok fiú és lány prostituáltakat is "futtattak" a téren.
Nahalkó József elmondta, hogy 2009-től kezdve hatékonyabban tudnak dolgozni az ifjúságvédelmi területen dolgozó rendőrök, mert csoportjuk kezébe került a felderítés, a nyomozás és a vizsgálat lehetősége is. Az elmúlt napok sikeres felderítései is a növekvő hatékonyságot mutatják az ifjúságvédelmi osztályvezető szerint. – a teljes cikk a megadott linken: http://www.boon.hu/hirek/im:boon:crime/cikk/prostituciora-kenyszeritett-fiatalok-a-nyugatinal/cn/news-20090317-02025756

Vigyázzatok magatokra!



Frissítés!

Olvasói levél:

Pici írta:

Nyugati...

Figyelnünk kell a Nyugati téren, nem csak az aluljáróra, hanem a metró szintre is, mert oda a jegyellenőrként beállított szekusok nem mennek le ha baj van...
A metró szinten a komplexum "H" elrendezésű, aminek két kijárata van. Mindenféleképpen az István körút felé menjünk ki ha baj lenne, mert ott nagyobb tér van, több ember, de sajnos több "elem" is.
Nem tudom mennyire segít az a tény, hogy mindegyik kijáratnál István körúti, és a Váci úti kijáratnál van szolgálat, ahol bkv-sok és szekusok vannak, persze a falak mögött lebzselve.
Azért mondtam az István körúti kijáratot, mert ha a Váci út felé megyünk (menekülünk ki), akkor ott a Westend elé érkezünk ahol minden 600. szökőévben van egy polgárőr, és az még gázabb terület, mint a másik.
A váci úti kijáratnál felérve a mozgólépcsőn jobbra egy kis boltot találunk cipőkkel, és táskákkal, vele szemben van egy jegyautomata mellett a bkv-sok zuga, ahol "TALÁN" menedéket kaphatunk...
A másik oldalon a mozgólépcsőről feljőve, balra, hátul van a biztonságiőrök helye egy folyosó végén. Ezek a helyek esténként, nem mindig vannak nyitva, de egy kósza pillantást megér, már ha megengedi ezt a menekülés üteme.
Menekülő utak a Váci úti kijárattól:
Mozgólépcsővel szemben, elhagyva a bkv területét, szemben van egy lépcső, ott felérve a Westend mellett találjuk magunkat. Közvetlenül az előtte lévő pados téren általában több ember van, be lehet menni a Westendbe, ahol igazi szekusok vannak, és őket lehet nyaggatni a bajunk miatt.
Azért nem mondom, hogy a mozgólépcsőn rögtön jobbra a Westend alsó bejáratát válasszuk, mert addig, az „elemek” területe, plusz odalent forgóajtó van, ami lassú és be lehet szorulni (esetlegesen nem egyedül)
Menekülő utak az István körúti kijárattól:
Na itt meg vagyok lőve… szemben veled a Burger King security, aki jobbesetben nem egy alulfizetett nyugdíjas, szóval ezt hagyjuk...
1) balra kiérhetünk a Nyugati pályaudvarhoz, ahol a pályaudvar oldalánál a buszmegálló felöl szokott állni néhány rendőrautó, ha menekülünk, akkor csapjunk egyet a motorháztetőre, mert arra talán felfigyelnek, ha más nem a riasztó miatt, de nem kell nagyon megrongálni. Elégnek kell lennie, ha nagyobbat ütünk a motorházra (max kifizettetik velünk a kárt, de nem szúrnak halálra)
2) shréhen balra...van a villamos megálló, ezt nem ajánlom, mert ha vannak is rendőrök azoknak át kell jöjjenek az úton hogy segítsenek, ami idő
3) a spar (régi kaisers) felé egyenesen lépcsőkhöz és csövesekhez jutunk. Mindezek mellett sötét...NE MENJ ARRA!!!!
4) jobbra kiérhetünk az Alexandra felé, ahol van egy étterem, ami talán menedéket nyújthat, de nem sokat, és ha onnan futunk tovább, akkor minden esetre a körúton tegyük, mert a Bajcsi zegzugosabb...sötétebb kisebb járókelők száma.
5) nagyon jobbra pedig kiérünk a körútra, ahol nincs ok búvóhely; max lentebb, 150-200m-re van egy kaszinó, annak rendes szekusai vannak: oda be ,vagy sprint a vakvilágba, de mindenféleképpen a körúton tegyük...

ha már fent vagy a nyugatinál...
-a buszmegálló:
Itt sok a részeg, sok a csöves. Nagyrészt az éjszakai 956, vagy 914-esre várnak, de itt is legyél résen, maradj távol a tömegtől, de azt tartsd szemelőt, hogy két tűz között vagy: csövesek,részegek, „elemek”
Ha baj van, akkor vagy a Westend felé fuss (ha nincs zárva) vagy a Nyugati felé. SEMMILYEN MÓDON NE MENEKÜLJ A FELÜLJÁRÓ ALATT!!! Sötét, büdös csövessel teli, eleshetsz, még zsblámpával sem találnak rád, és nem biztos, hogy a hullaszag átüti a tömény húgyszagot (mert ugye tudjuk, hogy ha kizsebeltek, akkor nem hívják rád a mentőt…)
A felüljárós parkolót nagyívben kerüld el!!!
-a pályaudvar...
Nyílt, kihalt vidék sok csövessel és „elemmel”, ezért nem ajánlott, semmilyen szempontból
-A disco:
Tömött, tele van „elemmel”, és gázos arccal. A McDonaldsba nem menjünk be, ha van rá egy mód, mert oda tömörül az „elemek” magja! Bírjuk ki hazáig, vagy ha baj van, akkor a McDonaldsos szekushoz menjünk, mert a disco tömegén nem szerencsés átvágni, az igazi biztonágiőrhöz. Ha a McDonaldsnál vagyunk bajban, akkor menjünk be az étterembe, semmilyen módon ne ki, mert ott nem tudjuk hány haverja van a minket inzultáló „elemnek”, és még több ellenséget is szerezhetünk, ahogy átrohanunk a tömegen.
Sokféle ember van ott is, és itt is megtalálhatóak a kurvák, nem csak az aluljáróban. Ha mód van rá, kerüld el...
Védelmet nyújthat a gyros-os a túloldalon. Persze ehhez oda kell keveredni, de az "biztonságosabb", mint bárhol a környéken. A törökök nem szaroznak, és húsbárddal mennek ki ha kell. Azért mondom, mert láttam, és 5 hentes megjelenésű, szakmájú és felszereltségű 150 kilós török megnyugtató látvány. 100%-osan nem védenek meg, de bent lecsillapodnak a kedélyek. Ők elsősorban a maguk boltját féltik, és nekik sem hiányzik egy késelés az üzletükben.

Néha vannak rendőrök, de kevesen. Néha vannak civil ruhás rendőrök, de azokból is keveset találsz. Itt füled-farkad behúzva menj végig!!!

5 megjegyzés:

  1. Ha "elem" kinézeted van akkor az sokat számíthat,mintha nem!

    VálaszTörlés
  2. ez mind baromság, ki kell húzni magad, határozottan kell menned, de még is kerülnöd mindenkit... kicsit komolyan és paranójásan, üldözőmániásan vettétek ezt a cikket. én tudom hisz minden nap a nyugati pályaudvar aluljáróban dolgozom. na pár szóval mondta kicsit felfújjátok! :D

    VálaszTörlés
  3. Egy kicsit igen.
    Viszont azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a bejegyzés megjelenése óta azért változott az aluljáró és környéke.

    Mivel nagyon sok közvetlen és közvetett ismerősnek volt valamilyen balhéja Nyugatinál, ezért nem tartom rossz ötletnek az óvatosságot.

    VálaszTörlés
  4. Késelés a Nyugati pályaudvarnál
    http://tv2.hu/musoraink/tenyek/133371_megkeseltek_a_megalloban.html

    VálaszTörlés
  5. Éjszaka nem mernék lemenni az aluljáróba nappal nem annyira veszélyes, de huzamosabb ideig azért nem tartózkodnék ott, de gyors ütemben átvonulás még biztonságos. Éjszaka a villamosmegálló a legjobb talán, 15 percenként jön villamos, a villamoson általában van biztonsági őr. Az alap dolgokat kell betartani, ne cigizzél, ne nyomkodd a telefont, ne mutogasd az értékeidet, ha cigit kérnek határozottan hajtsd el ,hogy bocs de nem bagózom.

    VálaszTörlés