2010. 04. 23.

Álrendőrök, szélhámosok

A mai bejegyzésben egy országosan elterjedt, főleg az időseket érintő bűncselekmény típusra szeretném felhívni a figyelmet. Az alábbi cikkben szereplő eset jól példázza az álrendőrös bűncselekményeket.



Álrendőrök fosztottak ki egy idős asszonyt

2010. április 19. 11:20

A szegedi asszonytól százezer forintot vitt el a páros

Álrendőrök jártak egy idős asszonynál Szegeden - közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Az elkövetők - egy férfi és egy nő - vasárnap este valamilyen jelvényt villantottak fel, majd azzal az indokkal, hogy egy bejelentés szerint cigarettát árulnak az ingatlanban, közölték: házkutatást tartanak. Ennek során elterelték az idős asszony figyelmét, majd a lakásban lévő százezer forinttal távoztak.



A szegedi rendőrkapitányság lopás miatt rendelt el nyomozást. A rendőrség felhívta a figyelmet, hogy a valódi rendőrök szolgálati igazolvánnyal és jelvénnyel igazolják magukat. A szolgálati igazolványon fel van tüntetve a rendőr neve és rendfokozata, valamint az a kitétel, hogy fegyverviselésre és intézkedésre jogosult. A valódi jelvény a „police” felirat helyett egy ötjegyű azonosító számot tartalmaz.

mti/hirado.hu”


Amit ezzel kapcsolatban először megemlítenék: ellenőrzés nélkül soha, senkinek ne nyissunk ajtót! Idegeneknek nem nyitunk ajtót. Az erre vonatkozó tanácsokat már egy korábbi bejegyzésben összefoglaltam, kéretik azt is átolvasni.

A lényeg, hogy NE NYISSUNK AJTÓT IDEGENEKNEK! Arra való a kukucskáló, hogy ott nézzük meg, hogy ki csenget. Ha látjuk, hogy ismerős, csak utána nyissuk ki a zárat, és tárjuk ki az ajtót. Ha nincs kukucskáló, segít a biztonságilánc, vagy kallantyú. Fontos, hogy a lánc, és annak rögzítése is masszív, megbízható legyen. Nem szabad, hogy egy rúgástól szétnyíljon az egyik láncszem.

Igazoltatás nélkül ne engedjünk be rendőrt, kéményseprőt, mikulást, hóembert, senkit! Sok szélhámos van az utcán, akik a könnyen átverhető, naiv (általában idős) emberekre utaznak. Ne engedjük be senkit a lakásba, ha nem ismerős az arca, ne beszéljünk az értékeinkről, még a szomszédoknak se (előfordulhat, hogy továbbadja valakinek, aki szintén elmeséli valakinek stb.).

A szélhámosok sokszor udvarias, csevegő stílusban puhatolják ki, hogy mennyi pénz van a lakásban, és hol. Figyeljünk erre oda, ne dőljünk be! Rövid, tömör, átgondolt válaszokat adjunk.

A másik fontos észrevételem az esettel kapcsolatban: mindig ellenőrizzük, hogy nem álrendőrrel van-e dolgunk.

Sokan visszaélnek a hamisított, vagy a különböző helyeken (nem szeretnék tippeket adni) kapható jelvény utánzatokkal. Mindig figyeljünk arra, hogy a rendőr jelvényen szerepeljen az ötjegyű azonosító szám! Ha a jelvényen, a címer alatt a POLICE szó szerepel, akkor az nem igazi. A jelvényhez jár a rendőr igazolvány, ha nem mutatják fel automatikusan, kérjük azt is számon! Erről a témáról bővebben itt olvashattok.

Fontos az is, hogy senkit ne engedjünk be a lakásba, akit nem ismerünk. Ha valaki házal (általában paplannal vagy valami ehhez hasonló termékkel), akkor azt ne engedjük be. Ha valaki azért csönget be hozzánk, mert szeretné tisztába tenni a gyereket, ne higgyünk neki, mert sokszor nem csak a kismama állít be a gyerekkel, hanem 2-3 nagydarab verőember is, akik az ajtónyitásig arrébb, takarásban várakoznak.

Ha gyerekek kopogtatnak az ajtón, akkor is legyünk óvatosak! Sokszor az ártatlannak tűnő személyek előretolásával altatják el az éberségünket (pl.: gyerek, kismama, időasszony stb.)

Fontos, hogy ha már kénytelenek vagyunk idegen embert beengedni a lakásba, akkor semmi esetre se előtte vegyük elő a készpénzt! Ne mutassuk meg, hogy hol vannak az értékeink, ha lehet, ne akkor büszkélkedjünk a Csontváry festményünkkel!

Nagyon hasznos lehet, ha a lakás/ház különböző, nem szembetűnő helyén elhelyezünk egy-két JET fejes gázsprayt (persze úgy, hogy a gyerekek ne érjék el). Baj esetén ezek életmentőek lehetnek.

Meg kell említenem azt is, hogy az ajtón található biztonsági láncnak masszívnak, és megbízhatónak kell lennie. Mind a két rögzítésnek, és a láncnak is erősnek kell lennie, akár több erőteljes rúgást, vagy 110 kilós ember rohamát is ki kell bírnia.

Soha ne vegyük félvállról a biztonsági előírásokat! Mindig figyeljünk arra, hogy kinek nyitunk ajtót. Egyre többen vannak a szélhámosok, és azok, akik a lakásban támadnak rá az emberekre. Ne adjunk alább az elővigyázatosságból, az csak a hasznunkra lehet!


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése