2010. 04. 27.

Nyaklánc-, mobilrablók

A mai bejegyzést különösen nőknek, a fiataloknak, és a burokban élőknek ajánlom figyelmébe, de persze ugyanúgy vonatkozik mindenkire az elővigyázatosság, és megelőzés.

Bár az alábbi cikk elég rövid, mégis sok tanulságot tartalmaz.


http://www.hirado.hu/Hirek/2010/04/24/15/Nyaklancrablokat_fogtak_Budapesten.aspx

"Nyakláncrablókat fogtak Budapesten

2010. április 24. 16:04

A két rabló közül az egyik kést rántott, őt járókelők birkózták le az utcán


A rendőrség elfogott és előállított két férfit szombaton Budapesten, mert egyikük rabolt, társa pedig késsel fenyegetőzött a rablás után.

Az egyik férfi a XIV. kerület Thököly úton egy nő nyakából leszakította nyakláncát, majd elmenekült, segítőjét a járókelők megpróbálták visszatartani. A férfi ekkor kést rántott, de a járókelők lebirkózták és utóbb átadták a kiérkező rendőröknek.


Menekülő társát a Pestújhelyi úton fogták el a rendőrök, az incidensben senki sem sérült meg.

MTI"


Az először szeretnék megemlíteni, hogy ez a cikk is jól példázza azt, hogy a baj bármikor, bárhol bekövetkezhet. Ezért is kell mindig résen lenni, amennyire lehet, felkészülni egy esetleges támadásra. Természetesen nem lehet az összes helyzetet megelőzni, de törekedjünk arra, hogy megelőzzük, kikerüljük a rázós helyzeteket.

Sajnos általános hiba, hogy a nők még az utcán is jól láthatóan viselik az értékeiket: ékszer, mobil stb. Ismerjük a mondást: „alkalom szüli a tolvajt”, ez esetben még inkább beigazolódik ez a mondás. Nagy valószínűséggel elkerülhető lenne a támadások egy része, ha nem lenne olyan érték jól látható helyen, ami miatt a rabló rátámad az áldozatra.

Ha a nők továbbra is kint fogják hordani az arany láncukat, vagy csörög rajtuk a sok karkötő, esetleg csillog-villog a fülükben az arany, ilyen-olyan köves fülbevaló, akkor ezzel csak nagyobb esélyt adnak arra, hogy egy „veszélyes elem” elkezdi követni őket, és váratlan pillanatban, amit tud, letép a gyanútlan áldozatról.

Sokszor a „veszélyes elemek” nem is követik az áldozatot, hanem ha velük szembe jön az áldozat, akkor tenyérrel mellbe vágják, és amikor a lánc előre kerül, letépik azt.

A rablóknak az is módszerük, hogy ha túl nyitott a felső ruházat, hogy ráfognak a láncra, letépik, és elszaladnak a zsákmánnyal. Nem ritkán párban dolgoznak, hogy legyen egy fedező ember, aki feltartja az üldözőket.

Nem csak az ékszereket szerzik meg ilyen módokon a „veszélyes elemek”, hanem a telefonokat is. Ezért fontos, hogy amikor csak lehet, legyen eltéve, lehetőség szerint egy nehezen hozzáférhető helyen a mobil. Ha a külső kabátzsebben hordjuk a telefont, megkönnyítjük a tolvajok dolgát, ugyanis innen könnyen ki lehet kapni a készüléket, és utána már csak el kell futni.

Régebben volt nagy divat a mobilt passtartóval (egy vékony, szövet nyakbavaló, aminek a két vége egy csatban, vagy karabinerben végződik, és ezzel lehet a belépőkártyákat praktikusan viselni) a nyakba akasztani. Nos, ez viselési mód nagyobb esélyt ad arra, hogy megtámadjanak minket. Az elől lévő telefont megpróbálhatják levágni a passtartóról, vagy megtámadják a mobil tulajdonosát, és később szabadítják meg a készüléktől.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy akkor is nyomkodják a telefont, amikor nem fontos, pl. játszanak vele. Vagy fogják a kezükben, ahelyett, hogy eltennék táskába, zsebbe stb.

Nagyon sokszor ajánlatos némítani a készüléket, főleg akkor, ha tudjuk, hogy rossz, kihalt környéken járunk; van, hogy a lehető legrosszabb pillanatban szólal meg a telefonunk.

Sokszor szoktam javasolni, hogy a lehető legegyszerűbb készüléket vegyük meg és használjuk. Ezzel sokan nem értenek egyet, de én kitartok azon elhatározásom mellett, hogy nem szükséges soktízezres, nem ritkán több, mint százezer forintos mobilt használni.

Előfordul, hogy mobilt beszélgetés közben kapják ki a kezünkből. Ennek elkerülése végett ajánlott védett helyen lefolytatni a beszélgetést, ha van rá mód. Igyekezzünk telefonálás közben figyelni a környezetünkre, és minél rövidebbre fogni a beszélgetést.

Ha a járművön kellett használni a mobilt, akkor ügyeljünk arra, hogy többször is ellenőrizzük a telefonunk meglétét, mert van, hogy a járművön utazó zsebtolvajok figyelik, hogy az értékeket melyik zsebbe tesszük.
A zsebtolvajokra ne csak a járműven figyeljünk, hanem bármilyen más, forgalmasabb helyen; erről a témáról itt olvashattok bővebben.

Még valamit szeretnék megemlíteni a cikkel kapcsolatban: ha lehet, ne szálljunk szembe késes támadóval!
Egy mobil, vagy nyaklánc, pláne egy idegen mobilja, nyaklánca nem ér annyit, hogy hasba szúrjanak minket.

Több esetben is említettem már, hogy a késsel könnyen lehet súlyos, maradandó, vagy akár halálos sérülést okozni. Egy olyan szituációban, ahol szerepel egy kés (akár a mi kezünkben, akár az ellenfélnél), nagyon könnyen pórul járhatunk: ha késsel védekezünk, akkor azért, mert súlyos sérüléseket okozunk a támadónak, ezáltal súlyos büntetést szabhatnak ki ránk; ha késsel szemben védekezünk, akkor pedig azért, mert könnyen előfordulhat, hogy halálos, maradandó, vagy éppen halálos sérülést kaphatunk. Amikor csak lehet, térjünk ki a késes támadó elől! A hősök kora lejárt, és ne feledjük, hogy nem vagyunk olyan profik, akiknek nem okoz gondot leszerelni egy késes támadót.

Ne hordjátok nyíltan, feltűnően az értékeiteket!
Figyeljétek a környezetetekre!
Járjatok valamilyen önvédelmi edzésre, hogy fejlődjön a reflexetek, a technikátok és jobb legyen a közérzetetek.



Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése