2010. 05. 05.

A csövesek veszélyességéről

A mai bejegyzésben egy fontos dologra szeretném felhívni a figyelmet: sokan alábecsülik a hajléktalanok veszélyességét, és ebből kifolyólag kerülhetnek rossz helyzetbe.


Az alábbi cikk is jól példázza azt, hogy adott esetben egy csöves potenciális veszélyforrás lehet, és képesek komoly sérüléseket okozni:

Hajléktalanok bántalmaztak egy férfit a Délinél

Életveszélyesen megsebesített egy ismeretlen férfit két hajléktalan a Déli pályaudvari metró bejáratánál.

A támadók szóváltás után az 50 év körüli sértettet ököllel arcon ütötték, majd a földre eső férfit többször oldalba és fejbe rúgta. A sértett életveszélyesen megsérült. A rendőrség az egyik támadót, egy 39 éves hajléktalant elfogta, társát még keresik - írja a police.hu.

Vasárnap, 2010. május 2. 19:04

168 Óra Online írása”



Nagyon fontos, hogy ne feledjük el, hogy azért, mert valaki az utcán él, és rongyokba van felöltözve, az nem azt jelenti, hogy az illető veszélytelen! A csöveseknél is sokszor van kés, bot, üveg, amivel komoly sérüléseket tudnak okozni.

Bár nagyon sok hajléktalant fizikailag, és szellemileg leépített az utca és az alkohol, attól még elég sok fedélnélküli komoly fizikai erőt képvisel. Nem az összes csöves gyenge, és beteg. Sokszor látni olyanokat, akik még erejük teljében vannak.

Sokak közülük elmebetegek; mióta bezárták a Lipótot még több ilyen kószál az utcákon. Ezek nem ritkán ön-, és közveszélyesek. Az első pillanatokban nem lehet egyből észrevenni, hogy egészséges elméjű hajléktalannal hozott-e össze a sors.

Ha megpróbálnak letarhálni minket, akkor udvariasan hajtsuk el őket. Nem ajánlott a pénztárcánkat mutogatni a nyílt utcán. Előfordulhat, hogy egy ilyen alkalommal kikapják a tárcát a kezünkből, és elrohanhatnak vele. Vagy egy másik esetben kifigyelik, hogy hova tesszük a bukszát, és később ezt megpróbálhatják megszerezni tőlünk, akár erőszakkal is.

Sok hajléktalan agresszív, főleg, ha ivott is. Ezekkel óvatosan kell eljárni. Ha egy ilyen közelít hozzánk, akkor a biztonság kedvéért készítsük elő az önvédelmi eszközünket.
Előfordulhat, hogy nem beittak, hanem beszipuztak, ekkor még kiszámíthatatlanabbak.

Sokszor csak némi aprót kérnek a csövesek, de vannak olyanok, akik ezzel nem elégednek meg: cigit is tarhálnak, vagy még több pénzt követelnek. Ilyenkor sokszor segít az erélyes fellépés, de könnyen megeshet, hogy ennek hatására a szituáció komolyra fordul, és kötözködés, támadás lesz belőle. Ezekben helyzetekben csak a jó helyzetmegítélés esetén tudunk helyes döntést hozni.

Ajánlatos odafigyelni a lakókörnyezetünkben élő hajléktalanokra, mert ha balhénk van velük, akkor bizony előfordulhat, hogy egy alkalmatlan pillanatban többedmagukkal jelennek meg. Ne felejtsük el, hogy a csövesek ritkán magányosak, sokszor vannak társaságban. Egy ilyen csöves csoportot nem jó magadra haragítani, hiába könnyebb leszerelni egy ilyen társaságot (akár rendőrséggel, akár magánúton), mert sok kellemetlenséget tudnak okozni.

Sokszor a külvárosban, a kihaltabb részeken, hegyekben, ligetekben futhatunk össze fedélnélküliekkel. Ilyenkor mindig legyünk óvatosak, mert ha valami baj történik sokkal nehezebb menekülnünk, nehezebben kapunk segítséget, ellenben a támadó csöves könnyen kaphat erősítést.

Sok hajléktalannak nincsenek erkölcsi aggályai, ezért gondolkodás nélkül cselekedhetnek olyat, amit egy átlag ember nem tenne. Mivel sokuknak nincs mit veszítenie, nem mérlegelnek, hanem úgy cselekednek, ahogy az indulatuk, a helyzet stb. diktálja. Az emberek hajlamosak rosszul dönteni, ha nincsen mit kockáztatniuk.

Bár az alábbi cikk régebbi, jól bemutatja, hogy milyen könnyen fordulhatnak rosszra a dolgok:

"Hajléktalan késelt a Jászai Mari téren

2008-08-28 14:03

Életveszélyes sérüléseket szenvedett egy idős férfi, mikor egy koldus megkéselte a Jászai Mari téren, miután segítségére kelt egy, a hajléktalan által zaklatott nőnek.

Szerdán délután, néhány perccel 5 óra után történt a késelés, a XIII. kerületi Jászai Mari téren. A súlyos bűncselekmény előzménye az volt, hogy a 37 éves hajléktalan kiabálni kezdett egy nővel, aki nem adott neki pénzt. A nő segítségére sietett az a nyolcvanas éveiben járó férfi, akit aztán a koldus késével megszúrt. A megkéselt ember súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett; a támadót a rendőrök a helyszín közelében elfogták. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított a szurkálóval szemben eljárást, s egyben kezdeményezték előzetes letartóztatását is.

HavariaPress"



A lényeg, hogy helyén tudjuk kezelni az embereket. Ne felejtsük el, hogy bármennyire is gyámoltalannak, vagy szánni valónak tűnik egy-egy ember, adott esetben komoly gondot jelenthet számunkra.

Mint már láthattuk egy csöves is veszélyt jelenthet ránk nézve. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mindentől rettegni kell; azt tanácsolom, hogy legyünk óvatosak, mert nem tudhatjuk, hogy milyen hajléktalannal hozott össze minket a sors: lehet, hogy csak egy kis aprót szeretne tarhálni, de lehet, hogy ki akar rabolni. Tartsuk meg a két lépés távolságot, és ha úgy akarjuk, akkor a zsebünkből (nem a tárcából!) adjunk aprópénzt.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése