2010. 07. 14.

Egy ésszerű javaslat

A blog teljesen apolitikus, nem foglal állást egyetlen párt, ideológia, izmus mellett sem. Az alábbi bejegyzést szakmai szempontból nézve írtam, nem szeretnék senkit sem agitálni.


Itt tartunk most:
Kiraboltak egy hajléktalant, elvették 100 forintját

2010. július 08. 15:50

A 13-14, illetve 18 éves helyi fiatalok még kedden este, egy buszmegállóban támadták meg a hajléktalant

Súlyosan bántalmazott, majd kirabolt egy hajléktalan férfit három fiatal Nyíregyházán; két fiatalkorú elkövetőt már őrizetbe vettek a rendőrök - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.

A 13-14, illetve 18 éves helyi fiatalok még kedden este, egy buszmegállóban támadták meg a hajléktalant, majd miután a nála lévő 100 forintját megszerezték, elmenekültek a helyszínről - mondta Fedor Rita.

A főhadnagy tájékoztatása szerint a rablás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatott két fiatal felnőtt, illetve gyermekkorú társuk vallomásukban elismerték a bűncselekmény elkövetését. Elmondták: míg egyikük lefogta a férfit, addig a másik bántalmazta, majd elvették tőle a pénzét, amiből később egy közeli üzletben rágógumit vásároltak. A harmadik társnak a figyelés volt a szerepe, ő azonban - koránál fogva - még nem büntethető.

A rendőrség az eljárást a két gyanúsítottal szemben őrizetbe vételük mellett folytatja - közölte a szóvivő. Fedor Rita megjegyezte: a nyomozók ezen kívül azt is vizsgálják, hogy a fiatalok összefüggésbe hozhatóak-e a közelmúltban szintén hajléktalanok sérelmére elkövetett bűncselekményekkel.

Forrás: hirado.hu/mti”


Ez a cikk jól példázza a jelenlegi állapotot. A fiatalkorúak már egy csövest is kirabolnak, és 100 forint miatt bántalmazzák. Most jön a klisés kérdés: mi lesz az ilyen fiatalból, ha felnő?!
Elkeserítő, hogy ilyen megtörténhet, sőt, mára ez már egy átlagos eset.
Nagyon itt lenne már az ideje felismerni a fiatalkorú bűnözők veszélyességét.


Most született egy javaslat, amiről bővebben itt olvashattok:

Az alábbi idézetek a fenti linken olvasható cikkből származnak, ezekekről fogom elmondani a véleményemet:

Pénteken nyújtotta be a kormány nevében Pintér Sándor belügyminiszter közbiztonsági csomagját, amelynek egyik eleme, hogy a fiatalkorúak, azaz a 14-18 évesek körében is alkalmazható büntetés lenne az elzárás. Őket eddig nem lehetett ezzel büntetni, de a miniszter szerint szükség van a változtatásra, mert jelenleg alig van szankcionálási lehetőség a fiatalkorúak ellen, a kiszabott pénzbírságot ugyanis nagyon nehéz behajtani rajtuk, hiszen a legtöbbször nincs saját jövedelmük.



Egy másik passzus arról is rendelkezik, hogy a jövőben a szabálysértések, vagyis a húszezer forint érték alatt elkövetett lopások, rongálások esetében is ki lehetne szabni az eddiginél jóval nagyobb büntetést: akár 150 ezer forintos bírásgot, vagy elzárást.”

Na végre! Végre felismerték, hogy ez így nem mehet tovább, egy ejnye-bejnyével a dolgot nem lehet elintézni.
Külön jó, hogy a 20 000 (húszezer) forint alatti lopásokat is büntetnék. Ésszerűtlennek tartottam ezt az összeghatárt. A New York-i zéró tolerancia bevezetése (1994) is jól mutatja, hogy a kis bűnök, gyors, és biztos büntetése élhetőbbé tette a várost, javította a közbiztonságot. Ez Budapestre is ráférne.


A visszaesés megelőzésében kifejezetten rosszak a mutatók - mondta, hozzátéve, hogy a büntetés súlya a felmérések szerint nem jó visszatartó erő, ennél sokkal hatékonyabb a büntetés biztossága - vagyis a fiatalokban kialakult tudat, hogy nem úszhatják meg a lebukást.”

Igen, fontos, hogy a bűnözők tudják, hogy életkortól függetlenül megkapják a büntetést. Nem a törvények enyheségével, vagy szigorával van a baj, hanem azzal, hogy nem tartják be.


Az OKRI egy 2008-as, fiatalkori devianciákat vizsgáló, reprezentatív kutatása szerint azonban jóval nagyobb a gyerekek által csoportosan elkövetett, garázda jellegű bűncselekmények száma, mint amit a rendőrségi-ügyészségi statisztikák mutatnak, ugyanis ezek az esetek többnyire rejtve maradnak. Kiderült, hogy az első bűncselekményeket már 12-13 éves korukban elkövetik.”

Ezért kellene leszállítani a büntethetőségi korhatárt 14 éves kor alá. Nem egy példa mutatja, hogy 14 éveseknél jóval fiatalabb gyerek potenciális veszélyforrást jelenthetnek. A bűnözővé válás folyamata elején kell közbelépni, és megállítani a gyereket a romlás útján.


Az iskolások egytizede tartott már magánál fegyverként használható botot, kést vagy láncot. A bűncselekményeket elkövető gyerekek azt is bevallották, hogy a legtöbbször megúszták a büntetést.”

Szerintem ez a két mondat, nagyon sok mindent elárult a fiatalokról. Nagyon itt van az ideje, hogy cselekedjenek az illetékesek.


Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Jó a blogod, olvasgatom. Üdv: Túlélő

    http://tuleloblog.blogspot.com
    http://thatmaninblack.blogspot.com

    VálaszTörlés