2010. 07. 07.

Indulat

A mai bejegyzésben az indulatból eredő bűncselekményekről fogok írni.

Az alábbi cikkek jól példázzák, hogy az ember, egy bizonyos értelmi-érzelmi szint alatt nem mérlegel, hanem meggondolatlanul cselekszik.
Ezek az emberek nem azért akarnak ártani az áldozatnak, mert anyagi javakhoz akarnak jutni, hanem azért, mert az érzelmi-, és idegállapotuk nem egészséges. Az ilyen esetek sokkal kiszámíthatatlanabbak, mert számunkra nem logikusan meghatározható cél mozgatja az indulatból fakadó támadásokat. Ráadásul ezeket az esetek nem oldódnak meg úgy, hogy a kiszemelt elveszti az érték tárgyait, a támadót nem lehet azzal leszerelni, hogy odaadjuk neki a telefonunkat, pénzünket stb.; az agresszió a személy, a helyzet ellen irányul.



"2010.06.30.
Nem ízlett neki a vacsora - többször szúrt

Vádemelési javaslattal befejezte a rendőrség a nyomozást azzal a hajléktalan férfival szemben, aki több késszúrással kivégezte sorstársát egy óbudai romos épületben, mert nem ízlett neki a vacsora, amit az áldozat készített - értesült a HavariaPress. A gyilkosság 2009 novemberében történt egy Bécsi úti elhagyott épületben, a főváros III. kerületében. Az 52 éves hajléktalan férfi azért kezdett veszekedni sorstársával, mert nem ízlett neki a vacsora, amit a későbbi áldozat készített. A dulakodássá fajult nézeteltérés során előkerült egy kés, melyet a gyanúsított több alkalommal a másik férfiba döfött. Az ott tartózkodó, szintén hajléktalan nő a megszurkált ember védelmére kelt, mire a brutális férfi eltörte a kezét. Az emberölési ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság életvédelmi osztálya folytatott nyomozást. A keletkezett nyomozati iratokat - a vádemelési javaslattal együtt - a Fővárosi Főügyészséghez küldte meg a rendőrség."


Erre nem lehet nagyon mit mondani… a csöves bekattant, és egy késsel megölte egy társát, és eltörte egy hajléktalan nő kezét.

Nem tudhatni, hogy minek hatására pattan el a cérna az ilyen kiszámíthatatlan emberekben: lehet azért, mert nem sikerült a vacsora, vagy mert elhajtották, és nem adtak neki pénzt. Ezért írom, hogy óvatosan kell bánni a csövesekkel és a drogosokkal, mert nem lehet kiszámítani, hogy cselekedeteink milyen reakciót vált ki belőlük.

Nem csak a csövesek viselkednek így, mióta bezárt a Lipót több elmebeteg van kint az utcán. De nagyon sok esetben az átlagember is viselkedhet őrült módjára, nem mindenkiről derül ki az első pillanatban, hogy mennyire bestiális. Most nem kell mindenféle horror-, vagy thriller filmekre gondolni, elég, ha átnézzük a korábbi bejegyzéseket: pl.: valaki 5 000 (ötezer) forintért agyon vert egy 80 éves nőt…



"Halállal végződő verekedés Tokodaltárón

2010. június 29. 10:00

Egy kutya miatt verekedett össze két italozó férfi Tokodaltárón

Összeverekedett a tokodaltárói pincesoron két, együtt italozó férfi. Egyikük doronggal ütötte meg társát, majd elhagyta a helyszínt, ahová kedd reggel visszatérve látta, hogy meghalt az általa bántalmazott férfi.

A rendőrséget a 60 éves férfi hívta a helyszínre. Vallomásában elmondta, azért verekedtek össze, mert a sértett azzal vádolta, hogy ő ütötte agyon a kutyáját, s a szóváltás közben ököllel meg is ütötte. Válaszul ő egy doronggal fejbe verte, majd távozott a pincéből.

Az elkövetőt a rendőrség halált okozó testi sértés gyanújával őrizetbe vette és kezdeményezte előzetes letartóztatását.
Forrás: hirado.hu/MTI"


Ebből az esetből láthatjuk, hogy a hirtelen felindulásból elkövetett bűncselekményeket a pillanatnyi érzelem irányítja. Ezért is kiszámíthatatlan, hogy mi váltja ki azt, hogy valaki támadjon.

Vannak olyanok, akik a támadás után rögtön lehiggadnak, és felfogják, hogy mit követtek el, ilyen esetekben előfordulhat, hogy megpróbálnak segíteni az áldozaton, de akár az is megeshet, hogy megpróbálják eltüntetni a nyomokat (ha meghalt az áldozat).




"Késelés egy villamosmegállóban

2010. június 28. 14:12

Egykori sógorát szúrta meg egy férfi a 41-es villamos Kelenvölgyi megállójában

Egykori sógorát szúrta meg egy férfi a 41-es villamos Kelenvölgyi megállójában hétfőn. A baleset körülményeiről annyit tudni, hogy a testvérpár a XI. kerületi villamosmegállóban várakozott, amikor a nő volt férje megjelent és szóváltásba keveredtek. A nő testvére békítő jelleggel lépett közbe, amikor a támadó kést rántott és lapockán szúrta volt sógorát. Ezt követően a testvérpár felszállt a villamosra, de a következő megállóban a férfihez mentőt kellett hívni, és értesítették a rendőrséget is.

A BRFK sajtóügyeletese elmondta, hogy a sérült férfit kórházba szállították, az elsődleges információk szerint nyolc napon belül gyógyulnak sérülései. A támadó az esetet követően elment a helyszínről, ellene a XI. kerületi rendőrkapitányság indított nyomozást.

hirado.hu/mti"


Láthatjuk, az ilyen esetek bárhol megtörténhetnek: kihalt környéken, villamosmegállóban is.
Ha valaki indulatból rátámad a másik emberre, akkor a támadó nem mérlegel, nem nézi, hogy hányan láthatják stb.

Az indulatból elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatai nem ritkán rokonok, barátok, ismerősök. Leggyakrabban az anyagi problémák, és szerelemféltés miatt történnek ilyen jellegű támadások. Mivel ezek az esetek nem előre megtervezettek a támadó mindig olyan eszközt használ (ha használ, és nem ököllel esik a másiknak), ami a keze ügyébe kerül.


Figyeljünk a bennünket veszélyeztető emberek reakciójára. Minden esetben próbáljunk nyugodtan beszélni, nem szabad, hogy a támadó pánikolni kezdjen, mert az szintén káros lehet ránk nézve (pl.: súlyosabb sérülést szerzünk).
Ha egy veszélyes szituációban mind két fél elveszti a fejét, akkor nagyon rosszul végződhet az eset.
Csak higgadtan, józanul szabad cselekedni; persze ezt nehéz megtenni, ha az ember fenyegetve érzi magát, és elönti az adrenalin. Ezt az izgalmi állapotot nagyon nehéz leküzdeni, csak gyakorlással lehet megtanulni uralmi a félelmet.

 
Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése