2010. 07. 19.

Villámposzt: fegyverek

A mai rövid bejegyzésben, egy már közzétett hírről szeretnék plusz információval szolgálni, valamint a témánál maradva ízelítőt adnék, hogy milyen fegyverek fordulnak elő az utcán.

Korábban már írtam egy esetről, ahol a felfegyverkezett tömeg különböző eszközökkel fenyegette a Tesco biztonságiőreit. Az alábbi képen olyan fegyverek láthatóak, amiket a helyszínen foglaltak le a rendőrök (videó, és további részletek: http://www.police.hu/nyitooldal/cikkek/orf100715_02.html).


Mint látható, van itt minden, ami alkalmas az emberi élet kioltására. Ezek nem impovizatív fegyverek, ezeket azért vitték magukkal, hogy ártsanak.

A vasalt bot (a cikkben buzogánynak említik) manapság már ritkán fordul elő a bűnözők repertoárjában, de pl. a tapéta vágó (7. eszköz), a bicska (6. eszköz), gyakori, jól rejthető fegyver. Ha késes támadásról írok hasonló támadó eszközökre kell gondolni.

A botok, a vasrudak, és a nehéz szerszámok (pl. 4. eszköz), már nehezebben rejthetőek, általában a kocsikból szokotak előkerülni. Nem olyan gyakori, hogy valakit hasonló eszközzel támadjanak meg az utcán (persze, a viperát leszámítva). Álatlában vidéken, és a kertesövezetben fordulnak elő sűrűbben ezek a fegyverek, nem jellemző, hogy az utcára magukkal vinnék a bűnözők.

Az előbb említett eszközöknek vannak jobban rejthető változatai is. Pl.: http://www.zsaru.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2856
"(...) Visszakísértük a lépcsőházig, ahol a bácsi felismerte benne a támadóját. Menet közben a férfi meg akart szabadulni egy csuklóján lévő bőrpánttól. A hozzá tartozó ólomgolyóban végződő, bőrborítású, rugós botot a bácsi postaládáknál lerakott holmijai között találták meg. A mentők kórházba szállították az öregurat, akit szerencsére már aznap hazaengedtek.
– Több helyen felszakadt a fején a bőr, és helyenként látszott a fémgolyó nyoma – mondja a nevelőtanár. – Rosszabbul is járhatott volna szegény. (...)"

Még egy fegyver típusra szeretném felhívni a figyelmet: a házilag gyártott fegyverekre. A fenti képen is láthatunk egyet (3. eszköz). Ezeket otthon, a műhelyben készítik, jellemzően nem sport célokra...
Az alábbi fegyvereket Hentesen fotózták, szemmel láthatóan ezek nem szerszámnak készültek.



Gyakori fegyver még a boltban vásárolható szamurájkard, a machete, a különböző méretű kések (a 6 cm-es pengehosszúságútól, a nagy konyhakésig bármi előfordulhat), a vipera.

Van, hogy szerszámokat használnak fegyverként: a balta, a csavarkulcs, a tapétavágó stb. ritkább esetben ugyan, de előfordul a bünőzőknél. Általában ezeket akkor használják fel, ha támadónak nincsen pénze/lehetősége (igazi) fegyvert venni.

Természetesen nem szabad elfejteni a lőfegyvereket sem. Gyakran gáz-,vagy flóbert fegyverrel követnek el rablásokat. Megesik, hogy otthon, házilag készítenek lő-, légfegyvereket, de ezeknek az előfordulása ritkább.


Később majd részletesen fogok foglalkozni a témával, jelen bejegyzést egyelőre tekintsétek ízelítőnek.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Miféle lepukkant igénytelen bűnözők ezek, hogy rozsdás vackokat hordanak maguknál? A rablások bevételéből nem telik kínai viperára vagy legalább egy rendes késre? Csoda hogy nem pattintott kő baltával támadnak emberekre. Szörnyű. Vagy inkább szánalmas. Kíváncsi vagyok, hogy mi jár egy-egy támadás közben az ilyen bűnözők fejében.

    VálaszTörlés
  2. 1. 1500 ért esztergálnak egylövetű kanócos stukkert ami 8as golyóval 2 réteg vasat átvisz és szépen csillog is
    2.vipera/lánc/csúzli/olmos zsineg/sújosvégű madzag luxus
    mert ezeket a fegyókat amik fentebb vannak az oldalon simán kivédem akár a sulitáskának nevezett 15 kilós elhárító és ostromeszköz segítségével de ott a negyedkilós 300 ft s lakat is

    VálaszTörlés