2010. 08. 05.

Innen-onnan: késelések

A mai bejegyzésben a késeléses hírekből szemezgettem, hogy bemutassam milyen esetekben fordulhat elő kés az utcán, és milyen kimenetele lehet a kés használatának.

Mellbe szúrtak egy férfit Mezőhegyesen

Mellkason szúrtak egy férfit szerdán késő este a Békés megyei Mezőhegyesen. Az áldozat súlyosan megsebesült.

FN.hu, MTI
2010. augusztus 5. 12:43

A rendőrségre késő este érkezett bejelentés arról, hogy Mezőhegyesen, a vasútállomásnál található büfében megszúrtak egy férfit. Az 59 éves gyanúsított azt mondta, hogy egy korábbi tartozás miatt támadt rá áldozatára és szúrta mellbe egy 13 centiméter hosszúságú késsel.
Az 52 éves sértett súlyosan megsérült, állapota miatt még nem hallgatták ki, így a konfliktus oka és körülményei még nem tisztázottak. A megyei rendőrség bűnügyi osztálya emberölés kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a mezőhegyesi támadó ellen.


A kés elsősorban támadó fegyver, legalábbis hazánkban. (Más kultúrákban nagy hagyománya van a késsel való védekezésnek, mint példuául az eskrimában, a daga sa mano {bővebb információ: www.eskrima.hu}, de ezeken a területeken a jog, az erkölcs, és a szokás máshogyan áll a késeléshez, mint a magyarországi viszonylatban).

A késsel történő védekezésnél vagy támadásnál mindig van sérült. Ennek az eszköznek a használatánál nem lehet pontosan előre meghatározni a támadás kimenetelét, ugyanis nagyon sok mindentől függ, hogy a technika végrehajtása milyen súlyos sebet eredményez. Egyszerűbben fogalmazva, egy késes szituáció során könnyen lehet súlyos, maradandó vagy éppen halálos sebet ejteni. Hiába törekszik a kést forgató arra, hogy enyhe sérülést okozzon, egy véletlen el-vagy belépés, vagy egy elfordulás maradandó sérüléshez vezethet.

A cikk jól mutatja, hogy egy 59 éves ember könnyen tudod súlyos sérülést okozni, amit pusztakézzel már nehezen, vagy egyáltalán nem tudott volna elérni.

A kés egy könnyen, és olcsón beszerezhető eszköz, sokan ezért is hordják magukkal. Nehéz ellene jól védekezni, emiatt sokszor használják az utcán.
Alvilági körökben gyakori fegyver a kés, fegyveres konfliktusnál jellemzően ez az eszköz kerül elő a leggyakrabban.
Ilyen esetben a legokosabb, amit tehetünk, hogy nem állunk le hősködni. Ha úgy ítéljük meg a szituációt, akkor jobb, ha nem megyünk bele a harcba.
Ha nincsen más választásunk, nem tudunk kitérni a konfliktus elől, akkor a legjobb, ha védekező is valamilyen eszközt használ a kés ellen (pusztakézzel nem lehet jól védekezni egy jó késes támadóval szemben). Egy ilyen szituációban a legjobb alkalmazható tárgyak, a hosszú eszközök, mint például a bot. De hatékonyan lehet használni gázsprayt is.


Késelés, négy sérült Újbudán
2010. július 31. 17:50

Háromfős társaság keveredett szóváltásba egy emberrel 

Négyen sérültek meg egy szóváltást követő dulakodásban Budapesten a XI. kerületben szombaton délután, a rendőrség tájékoztatása szerint hárman szúrt sérülést szenvedtek.

Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel azt közölte, hogy egy háromfős társaság szóváltásba keveredett egy negyedik emberrel. A szóváltást követő dulakodásban hárman szúrt sérülést szenvedtek. Hozzátette, hogy a bűncselekmény okát még vizsgálja a rendőrség.
A mentők tájékoztatása szerint két súlyos és két könnyű sérültet szállítottak kórházba a helyszínről.

MTI”


Tipikus önvédelmi eset, ebben a helyzetben 1 kés volt, és 4 sérült. Az az ember is megsebesült, akinél a kés volt.
Ez is egy jó példa arra, hogy a kés nem jó önvédelmi eszköz. Súlyosan megsebesített 2 embert, de a használó maga is megsérült. Ha az egyik támadó a kórházban belehal a sérüléseibe, akkor a védekező már gyilkossá válik.
A késhasználat technikáján kívül még a lelkiismereti kérdésekkel is számot kell vetni. Sok ember nehezen, vagy egyáltalán nem tudja feldolgozni, ha valakit maradandóan megsebesít (főleg késsel).

Egy korábbi bejegyzésben már taglaltam, hogy miért rossz önvédelmi eszköz a kés (persze, ha nincs más a kezünk ügyében, akkor ezt is használjuk nyugodtan), amit igazol ez a hír is.
Mindenféleképpen tanulságos lenne, ha megtudnánk, hogy milyen ítéletet hoz a bíró a késsel védekező ügyében (bár valószínűleg soha nem fogjuk megtudni).
A védekezőnek szerencséje volt, hogy van arra bizonyíték, hogy nem ő támadott a késsel, mert akkor sokkal hátrányosabb helyzetben lenne a bírósági tárgyaláson.

Ne feledjük, a kés nem játék, könnyen lehet vele ölni, és ha használjuk, könnyen a rács boldogtalanabbik oldalán találhatjuk magunkat, arról nem is beszélve, hogy adott esetben még  a lelkiismeretünknek is meg kell békélnie azzal, hogy megnyomorítottunk (vagy megöltünk) egy embert.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése