2010. 08. 17.

Egy gyakorlati példa

A mai posztban egy példával szeretném bemutatni, hogy egy bűnöző hol, hogyan és miért tevékenykedik.


"Keresik a nyaklánctolvaj áldozatait

2010. augusztus 11., szerda 09:24

A rendőrök elfogták azt a 16 éves fiút, aki tavaly szeptember óta többször is megtámadott az utcán idős embereket Budapesten. 
Főleg a 24-es és a 21-es villamoson, illetve a 152-es busz megállóiban szemelte ki áldozatait.

A 16 éves fiú a főváros VIII., IX., X., XV., XX. és XXI. kerületében tevékenykedett. Elsősorban a 24-es és a 21-es villamoson, illetve a 152-es busz megállóiban támadott meg idősebb embereket. Késsel fenyegetőzött, így kényszerítette az embereket értékeik átadására, vagy az idősebbekről egyszerűen letépte a nyakláncukat, közölte a BRFK.
A fiatalembert nemrég a csepeli rendőrök fogták el egy összehangolt akcióban, egyelőre tart a bűncselekményekkel kapcsolatos elszámoltatása.

Az eddigi adatok alapján valószínű, hogy több hasonló lopásban, támadásban részes, ezért várják azok jelentkezését, akiket korábban megtámadott, de még nem jelezték a rendőrségnek.




Először az elkövető életkorára szeretném felhívni a figyelmet. 16 évesen már több erőszakos bűncselekményben vett részt, főleg rablásokban, és lopásokban. Ez az eset is intőpélda arra, hogy valami baj van a fiatalkorúak nevelésével, és büntetésével. Nem szabad hagyni, hogy ilyen valaki ilyen idősen ennyi bűncselekményt követhessen el, komoly büntetés nélkül.
A büntetés másodlagos fontosságú, a legfontosabb a nevelés. Azt kell elérni, hogy ne legyen olyan eset, amit büntetni kellene. Szerintem, tágabb értelemben, a bűnmegelőzés első lépcsője a megfelelő oktatás, és ifjúság nevelése. Egy találó mondást is hallottam erre vonatkozóan: "Amit ma megspórolunk az oktatáson, azt holnap ráköltjük a börtönökre". Mivel a téma túlmutat az oldal tárgykörén, ezért erről nem írok részletesebben.


Nézzük a gyakorlati, adott esetben minket is közvetlenül érintő részleteket:

Az elkövető főleg idős embereket rabolt ki, ami "érthető". Ne feledjük el, hogy a bűnözők sem hülyék; igyekeznek biztosra menni, ezért van az, hogy főleg a gyengébbeket támadják meg, és nem a számukra rizikós emberekkel próbálkoznak. Ha a "veszélyes elemeket" az anyagiak, a pénzszerzés motiválja, akkor olyan áldozatokat keresnek, akik könnyű prédának számítanak. Az utcán senki sem szeret kockáztatni.
Emiatt kell határozottan, és figyelmesen közlekedni az utcán. Ha látják rajtunk, hogy könnyen meglephetnek minket, már kívánatosabb áldozat jelöltek vagyunk, mint egy éber ember. Ha a megjelenésünk azt sugallja, hogy velünk könnyű dolga van a rablónak, nagyobb eséllyel fogjuk a bűnügyi statisztikát gazdagítani. Sokat segít, ha kiállásunkkal, a határozott fellépésünkkel azt mutatjuk a külvilágnak, hogy nem adjunk könnyen magunkat.
De ami még fontosabb: időben észre kell vennünk a veszélyt, és arra megfelelően kell reagálnunk!

A cikkből kiolvashatjuk, hogy főleg egy adott területen garázdálkodott az elkövető. A VIII., IX., X., XX., XXI., kerület egy csomóban vannak (a XV. kerület kakukktojás), és van közös közlekedési vonaluk is. Ez az eset is jól példázza, hogy a "veszélyes elemeknek" meg van a maguk működési területe, ami főleg lakhelyhez köthető. Senki sem fog egy ismeretlen helyre, Budapest másik végébe utazni azért, hogy valakit kiraboljon.
A példából az is kirí, hogy volt 3 olyan járat, ahol a fiatalkorú bűnöző rendszeresen rabolt. Ez is úgy működik, mint a kerületek: a "lehúzós arcok" ismerik a z útvonalat, nagyjából tudja, hogy hol hányan szállnak fel, ismeri a sofőröket (arcról), a rendszeres utasokat, a környéket, adott esetben a rendőrök gyakoriságát stb.. Emiatt is fontos, hogy az ember tisztában legyen azzal, hogy melyek azok a járatok, amik veszélyesek; ha felkészülten utazik az ember, nehezebben tudják meglepni, ezáltal nagyobb eséllyel kerülhetőek el a gázos szituációk.

Egy korábbi bejegyzés témáját ismét meg kell említenem: ne kihívóan viseljük az értékeinket. Ha kitesszük az arany nyakláncot, vagy nyíltan (jól láthatóan) nyomogatjuk a több tízezres mobilunkat, könnyen felhívjuk magunkra, és az értékeinkre a figyelmet. Ha gázos környéken vagyunk fokozottan figyeljünk oda, hogy ne legyen feltűnő, hogy milyen anyagi javakkal rendelkezünk.

Utoljára még egy fontos dolog: a cikkben leírták, hogy nem egy esetben késsel fenyegetőzött az fiatalkorú bűnöző. Ne felejtsük el, hogy a késsel könnyen, gyorsan lehet súlyos sérüléseket okozni (főleg egy fiatal, jó kondiban lévő, jó reflexekkel rendelkező srác), ezért csak akkor menjünk bele egy késes szituációba, ha már más választásunk nincsen. Fontos, hogy minden eszközt használjunk fel a támadóval szemben. A gázspray, a hosszú tárgyak, és jól megtanult önvédelmi módszerek életet menthetnek.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése