2010. 09. 07.

A lőfegyvertartásról

A fegyver liberalizáció égető probléma, és véleményem szerint elkerülhetetlen. A XXI. században élünk, a társadalmi változások miatt egyre több ember gondolkodik azon, hogy éles lőfegyverhez kellene jutni, és minél több ember gondolkodik így, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az akaratukat érvényesíteni fogják.
Elkerülhetetlennek látom azt, hogy ne lazítsanak a fegyvertartási törvényeken, szerintem előbb-utóbb legálisan lehet majd fegyverhez jutni. Ahhoz, hogy elejét vegyük a tragédiáknak, és a súlyos bűncselekményeknek fel kell készíteni az embereket (rendőröket, civileket egyaránt) arra, hogy a fegyvert ésszel használják, és reálisan álljanak a kérdéshez.

Egy korábbi posztban említettem, hogy a magyar társadalom még nem készült fel arra, hogy az átlag ember éles lőfegyverekhez jusson az otthona, vagy a személyes védelme céljából.
A magyar rendőrség sincsen kiképezve arra az esetre, hogy a lőfegyver mindennapos lenne az utcán.
Én sem szeretném, ha Vadnyugattá válna Magyarország, ezért kell fokozatosan bevezetni a módosításokat. Ha egyik napról a másikra szakadna a nyakunkba a fegyver liberalizáció, akkor Budapestből gyorsan Chicago lenne. Ezt el kell kerülni. Fontos, hogy a gyerektől kezdve, az idős emberekig mindenki helyén tudja kezelni a kérdést. A rendőrök jobb kiképzésén kívül, még a törvényi eljárásokon is módosítani kellene.

El kellene érni, hogy az emberek jól ellenőrzött módon, és visszakereshetően tudjanak fegyvert vásárolni. A vásárlást szigorú feltételekhez kötném, amiben orvosi, anyagi, pszichológiai és fizikai kikötések lennének. A fegyver viselési engedélyt nem csak egy vizsgához kötném, hanem időszakosan, mondjuk, évente újra kellene engedélyeztetni. Az engedély újbóli megszerzéséhez a vizsga teljesítése lenne a feltétel. A vizsga tartalmazna elméleti, és gyakorlati feladatokat is, mint pl. hordás, elővétel, tisztítás, tárolás stb. A biztonságos tárolásra vonatkozó előírások betartását egy külön bizottságnak kellene szúrópróbaszerűen ellenőrizni.

Önvédelemre, birtokvédelemre csak bizonyos kaliberű, típusú stb. fegyvereket kellene engedélyeztetni, és ha valakinél mást találnak, azt szigorúan meg kellene büntetni.
Ez egy nagyon sarkalatos pontja a témának: szigorú törvényeket kell hozni a társadalom védelmében, és azokat következetesen be is kell tartatni, a lehető leggyorsabban. Nem lenne szabad kivételezni, és teret engedni a bürokratikus eljárásoknak.
Mondanom se kell, hogy a fegyverrel való visszaélés súlyos büntetést vonna maga után.


Az alábbi cikk jó példa arra, hogy nem felkészült emberek számára milyen veszélyt jelenthet egy éles fegyver, ami óhatatlanul is betör a hétköznapi ember életébe:

"Lábon lőtte egymást két fiú Kecskeméten

Független Hírügynökség
2010. szeptember 6., hétfő 19:47

Véletlenül lábon lőtte egymást két fiú Kecskeméten egyikük nagyapjától elcsórt pisztollyal. Egyikük combján áthatolva érte társát is a lövedék, az első fiú súlyosan megsérült.

Saját magukat sebesítették meg egy pisztollyal azok a tizenéves fiatalok, akik korábban azt vallották a rendőröknek, hogy nem akartak drogot venni egy másik fiútól, aki erre lábon lőtte őket, majd elmenekült.
A rendőrök a lövöldözés miatt azonnal átnézték a környék térfigyelő kameráinak képeit, ezek nem támasztották alá a fiatalok állításait. A könnyebben sérült fiút a kórházban kihallgatták a nyomozók, ő bevallotta, hogy nagyapjától vette el a pisztolyt és azt nézegették barátjával a színház lépcsőjén, amikor a fegyver elsült.

A támadásról szóló történetet azért találták ki mert megijedtek. A pisztolyt a lépcső közelében, 2-3 méterre egy bokor tövében elrejtették, a fegyvert a rendőrök végül megtalálták.
A fiú társát továbbra is műtik, így egyelőre csak annyit tudni, hogy súlyos az állapota. A fegyver típusát, és hogy azt engedéllyel tartotta-e tulajdonosa, egyelőre nem tudni.
"


Vigyázzatok magatokra!

Frissítés:

Egy kommentből kiderült, hogy félreérthetően foglaltam állást a kérdéssel kapcsolatban. A poszttal csak azt akartam elmondani, hogy én sem értek egyet azzal, ha több lőfegyver lenne az utcán, de ha már lazítanak a fegyvertartási törvényeken, akkor azt olyan feltételekkel tegyék, amit taglaltam a bejegyzésben is.
Szerintem minél könnyebb fegyverhez jutni, annál kisebb a közbiztonság.

7 megjegyzés:

  1. Kedves Sztyopa, végre valamiben nem értünk teljesen egyet! Már azt hittem összebeszéltünk az önvédelmi témákban, csak nem tudok róla! Szóval:
    szerintem a magyar társadalomnak egyáltalán nincs szüksége az önvédelmi lőfegyver bevezetésére.Jelenleg a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok leginkább az alvilágon
    belül történnek. Önvédelemre teljesen jó a gáz spray, gáz és gumilövedékes fegyver, és az általad is sokszor javasolt odafigyelés, illetve a lakások passzív biztonságának fokozása. Aki ennél többet is akar tenni annak jó megoldás az önvédelemre specializálódott tréningeken való részvétel.

    Ami a cikket illeti a nagypapa nem tartotta abe a fegyvertartásra vonatkozó szabályokat, különben a gyerekek nem férhettek volna hozzá.

    Bambusznyárs
    fighter.blog.hu

    VálaszTörlés
  2. Ajaj... Akkor rosszul fogalmaztam. Én sem értek egyet azzal, hogy legyen lőfegyver az utcán, de ha már van, akkor ilyen feltételekkel vezessék be.

    Mégis csak egyetértünk :)

    VálaszTörlés
  3. Örülök h a témába vágó kommentem után van egy ilyen cikk is itt. Egyetértek.

    VálaszTörlés
  4. Nem értek egyet. Hosszabban leírtam ide, hogy miért nem:

    http://tuleloblog.blogspot.com/2010/09/lofegyvertartasrol-hozzaszolas.html

    VálaszTörlés
  5. Erdekes, hogy a fegyver tartast, csak a bunozok elleni onvedelem szemszogebol nezi az emberek nagy szazaleka.
    Ami ugyan nagyon jo tema, de nem feltetlen csak ez az egyetlen lehetoseg.
    A vilagon a hatalmon levo kormanyok diktaljak, hogy lehet e es ha igen akkor milyen fegyver.
    Szerintem a demokracia biztositasa miatt fontos az, hogy a polgaroknak legyen fegyveruk.
    Akkor az orszag eroszak szervezete is mashogy viszonyul a lakossaghoz.
    A tortenelemben szamtalan alkalommal talalkozhatunk avval, hogy lefegyverzik a lakossagot es mint a birkakat iranyitjak.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Romesz!

    Mivel ez egy önvédelmi blog, a lőfegyvertartást is ebből a szemszögből tárgyaljuk.

    Az általad említett téma érdekes, de túlmutat a blog tárgykörén, ezért nem is vizsgáltam több szemszögből a kérdést.


    Szerintem az emberek nagy százaléka azért gondol egyből a bűnözőkre fegyvertartással kapcsolatban, mert ez az egyik legnagyobb problémájuk, amit a fegyverhez tudnak kötni.
    Ha egy amerikai kezéből csavarod ki a fegyvert, lobogtatja az alkotmányát, és a demokráciára fog hivatkozni, mert ez számára a fontosabb.
    Ha egy magyar embernek a kezéből vennéd ki a fegyvert, akkor azt fogja felróni neked, hogy miért nem védheti meg magát az utcán.
    Mindenkinek a saját problémája a legfontosabb.

    Talán egyszer lesz egy vita poszt, ahol le lehet majd írni azokat a gondolatokat, amik túllépnek a blog tárgykörén, ellenben érdemes rajta gondolkodni. Akkor szívesen várom a bővebb kifejtésedet :)

    VálaszTörlés