2010. 10. 19.

Innen-onnan 3

A mai posztban az innen-onnan összeválogatott híreket fogom elemezni.


Kétszer rabolták ki egy éjszaka alatt Ózdon

•Független Hírügynökség
 2010. augusztus 23., hétfő 13:37

A rendőrség elfogta azt a négy fiatalkorú rablót, akik egyetlen éjszaka három rablást követtek el a Borsod megyei Ózdon. Egyben kezdeményezték a gyanúsítottak előzetes letartóztatását, ellenük csoportos rablás miatt folytat eljárást az Ózdi Rendőrkapitányság.

Dobi Tamás a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa a Független Hírügynökségnek hétfőn elmondta: a nyomozás két ózdi, illetve két ormosbányai fiatalemberrel szemben folyik. Az eddigi adatok szerint az elkövetők még augusztus 20-án a késő esti órákban rátámadtak egy 16 éves ózdi fiúra. A sértettől az értékeit követelték, majd leverték a szemüvegét, s mikor lehajolt, hogy felvegye, tovább bántalmazták. A tettesek pár száz forinttal és egy szemüveggel távoztak a helyszínről. Körülbelül egy óra múlva - miközben a korábban megtámadott 16 éves fiú hazafelé tartott - újra összetalálkozott a rablócsoporttal, akik ezúttal a pulóverét vették el.

A rendőrségi eljárás folyamán a nyomozók gyanúja 17 éves ózdi fiatalemberre terelődött, aki megalapozottan gyanúsítható a bűncselekmények elkövetésével. A gyanú később beigazolódott, mi több, a rendőrök kézre kerítették három - 14, 15, illetve 18 éves - társát is, akiket az Ózdi Rendőrkapitányság bűnügyi őrizetbe vett. Egyben a hatóság előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére.

A nyomozás során fény derült még arra is, hogy a négy rabló augusztus 21-én hajnali egy óra körül négy másik ózdi fiatalembert is bántalmazott, akiknek az értékeit is elvették. Az elkövetők tehát alig három óra alatt három rablást követtek el.”


Sajnos ez nem egyedi eset.
A cikkből kiolvasható, hogy az elkövetők primitívek és agresszívak. Az áldozattól elvett tárgyakból kiderül, hogy a támadókat nem annyira anyagiak mozgatták, mint az agresszió és a dominancia kiélése. Elvettek egy szemüveget, holott azzal nem tudnak mit kezdeni, nem lehet eladni stb.
Az, hogy pár száz forintot „zsákmányoltak” egy 16 éves sráctól, egyszerűen kiábrándító; az viszont elkeserítő, hogy ugyanazt az áldozatot pár órán belül kétszer is betámadták. Másodszorra egy pulóvert vettek el tőle. Szerintem ezt nem azért tették, mert mélyszegénységben élnek, és nem lesz mit felvenniük télen, egyszerűen így élik ki magukat.
Az ilyen támadók veszélyesek, mert többedmagukkal járnak, rámenősek, és az agresszivitásuk miatt könnyen belemennek a fizikai erőszakba; ez jellemző a fiatalkorú és a primitív bűnözőkre.


Fiatalkorú rablóbandát vettek őrizetbe Tatabányán

2010. augusztus 30. 10:40

A fiatalok tavaly ősszel háromszor raboltak ki időseket, a hétvégi kertekbe tartó idős hölgyektől pár ezer forintot vettek el
Négy fiatalkorút vettek őrizetbe Tatabányán, a gyanú szerint 2009 őszétől azonos helyen időseket raboltak ki, majd augusztus elején a korábbiakhoz hasonló bűncselekményt követtek el - tájékoztatta a rendőrség hétfőn az MTI-t.
   
A fiatalok tavaly ősszel háromszor raboltak ki időseket, a hétvégi kertekbe tartó idős hölgyektől pár ezer forintot vettek el. A nyomozás akkor nem vezetett eredményre, de augusztus elején hasonló rablás történt és a régebbi ügyek átvizsgálása után pénteken eljutottak az egyik elkövetőhöz, akinél megtalálták az utolsó sértettől elrabolt mobiltelefont - mondta el a megyei főkapitányság sajtóreferense.
   
A 17 éves tatabányai fiatal részletes beismerő vallomást tett és társait is megnevezte. Az elkövetőket lopással és csoportos rablással gyanúsítják, mely súlyosbító körülményként 5-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető - tette hozzá Léber Gabriella.ÉS


Órákon belül elkapta a rendőrség a nőket fosztogató párost

2010. október 08. 18:17

Az iratok és a készpénz nagy része is előkerült
Rövid idő alatt három nő kézitáskáját, illetve pénztárcáját rabolta el pénteken reggel Székesfehérváron két férfi. Az első rablástól számított három órán belül elfogta őket a rendőrség.
   
Először egy idős asszony kézitáskáját ragadták el úgy, hogy miután az ellenállt a támadóknak, fellökték. Nem sokkal később egy buszmegállóban várakozó nő ölében lévő táskával oldottak kereket, majd egy büfénél fizető hölgy kezéből ütötték ki, s lopták el a pénztárcát - mondta el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.    
A személyleírásokból és a körülményekből a nyomozók arra következtettek, hogy a bűncselekményeket ugyanaz a két férfi követte el. A személyleírások alapján valamennyi szolgálatban levő rendőrjárőr megkezdte a felkutatásukat - tette hozzá R. Szabó Ágnes.
   
Egyiküket, egy 22 éves mezőszilasi férfit Székesfehérváron, egy közlekedési rendőrök kapták el. Igazoltatásra szólították fel, s ruházatának átvizsgálásakor előkerült a kirabolt nő táskájában levő mobiltelefon, valamint több tízezer forint, ami a feltételezések szerint szintén a reggeli bűncselekményekből származott.
   
Az ugyancsak Mezőszilason lakó társát a sárbogárdi rendőrök fogták el, s szállították Székesfehérvárra. A kihallgatások során kiderült, hogy egy hete már követtek el rablást Székesfehérváron, akkor ugyancsak egy nő válláról rángatták le a táskáját.
   
Az eltulajdonított táskáktól igyekezek megszabadulni, de a nyomozók megtalálták azokat, valamint a bennük lévő személyes iratok egy részét. A lefoglalt telefonnal és készpénzzel a sértettek kárának nagy része megtérült. A két férfit őrizetbe vették.


Ezzel a két cikkel arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a bűnözőknek az áldozatai leginkább a náluk gyengébbek közül kerülnek ki, vagyis a fiatalokból, és az idősekből. Ezt a két korosztály, és ezen belül is a nők vannak leginkább kitéve a veszélynek. Általában a védtelen, gyenge és főleg a magányos célpontokat választják a „veszélyes elemek”. Nem véletlen, hisz az elkövetők is szeretnek biztosra menni. Csak indokolt esetben mennek bele a rizikós balhékba, ha valakin látják, hogy nem könnyű eset, akkor vagy keresnek másik, veszélytelenebb áldozatot, vagy a kiszemelt célszemélynek nem adnak esélyt (pl. túlerővel mennek hozzá).
A „veszélyes elemek” ritkán mennek bele kétes kimenetelű balhékba, és ezt leginkább akkor teszik, ha valamilyen érzelmi motiváltság áll a háttérben; főleg egy jó kis balhé reményében szemelik ki ilyenkor a célpontokat.

Fontos, hogy a fiatalok, és az idősek (főleg az idősek) tisztában legyenek a sérülékenységükkel, és legyenek nagyon előrelátóak. Mindig körültekintőnek és óvatosnak kell lenniük. A naivitás és a jóhiszeműség is kerülendő, ugyanis a szélhámosok is gyakran használják ki a gyerekek és a nyugdíjasok hiszékenységét.

Az ilyen esetek miatt hiányolom, hogy sem a gyerekeknek, sem az időseknek nem nyújtanak érdemi tanácsot és segítséget a probléma megelőzésére (sok esetben pedig egyáltalán nem segítenek). Sokkal kevesebb erőfeszítésbe, időbe és pénzbe kerülne felkészíteni és elővigyázatossá tenni a veszélyeztetett embereket, mint később foglalkozni a bűncselekménnyel.


(Hamarosan jön az új teszt videó, még dolgozok rajta. Ha ezzel kapcsolatban valakinek ötlete,  tanácsa van, várom levelét a hovane@citromail.hu –ra)


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése