2011. 02. 15.

Alvás a járművön

Tapasztalataim szerint jó páran felelőtlenségük, nemtörődömségük miatt kerülnek bajba. Sok esetben ezek a helyzetek megelőzhetőek lehetnek, ha az emberek odafigyelnek egymásra és magukra. A mai bejegyzésben egy gyakran előforduló jelenségre és annak veszélyeire szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig az éjszakai járatokon történő (el)alvásra.

Bármennyire is furcsán hangzik első olvasásra, tényleg fontos, hogyha egyedül utazunk, akkor ne aludjunk el az éjszakai járatokon.

Két probléma fordulhat elő ilyenkor:
Átalszod a megállódat, így körbe-körbe fogsz menni. Ez inkább bosszúság, sem mint tényleges baj.

Komoly probléma, amikor az alvás miatt kirabolnak vagy meglopnak. Az alvó ember könnyű célpont, ezért gyakrabban lesz áldozat.
Az egyik módszer, hogy az alvó zsebeit, táskáját felvágják, és elviszik az értékeket (tárca, mobil, mp3 lejátszó stb.). Ilyenkor a személyigazolványt, bankkártyát, TB kártyát stb. is elveszik, aminek az újbóli beszerzése pénzzel és idővel jár. Nem beszélve arról, hogy ha a lakáskulcsunkkal együtt tűnik el a tárcánk, akkor az otthonunk is veszélybe kerül. Ilyenkor gyors a zárcsere az egyetlen megoldás! Nem szabad halogatni, azonnal le kell cserélni az összes zárat.
Ha megtörtént a baj, akkor a bankkártyát és a telefont le kell tiltani, hogy ne legyen még több a veszteségünk.

A másik módszer, hogy a rablók körbeállják a célpontot, és átkutatják nem törődve azzal, hogy az illető felébred-e, vagy sem. Ilyenkor nem ritkán alkalmaznak erőszakot. Ugye nem kell részleteznem, hogy miért is baj, ha hirtelen arra riadunk, hogy 3-4 „veszélyes elem” áll körbe, és turkálnak a zsebünkben, táskánkban.

A nők is komoly veszélyhelyzetbe kerülhetnek, ha óvatlanul elalszik a járművön és egy „veszélyes elemekből” álló társaságnak megtetszik…

Fontos, hogy lehetőség szerint többedmagunkkal utazzunk. Ha ez nem megoldható, akkor nem szabad elaludni a járművön. Ezt például, úgy lehet kivédeni, ha az ember nem ülve utazik.


Ha tehetjük, ébresszük fel az utastársakat, nem sokkal azelőtt, hogy leszállnánk a járműről (addig had aludjon). Figyelmeztessük arra, hogyha tovább alszik, akkor körbe-körbe fog utazni és/vagy kizsebelik.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Engem azok a szituációk megoldása érdekel, amikor valamilyen korlátos környezetről van szó, mint pl. egy buszmegálló, vagy olyan aluljáró, ahol rendszeresen megfordul az ember a napi utazásai során.

    A buszmegálló azért alapból problémás pszihológiailag, mert egy rablás esélye miatt nem fogja feladni az ember a következő busz elérését, hogy úgy mondjam. Ugyan ez a helyzet, amikor az ember saját lakása/lépcsőháza előtt dekkolnak a gyanús elemek: akkor aznap nem megy haza az ember?

    Az aluljárós szituáció ennél árnyaltabb. Tegyük fel megpróbálnak megtámadni, de ezt sikeresen elkerüljük. Mi garantálja, hogy nem jegyzik meg az arcunkat/ruházatunkat, és legközelebb, pusztán bosszúállásból nem fognak ismét megtámadni? (A veszélyes elemek általában már másnap ugyanott vannak, mert szabad lábon védekezhetnek.)

    VálaszTörlés
  2. Szerintem ezt szituációja válogatja. Nálam volt olyan eset, amikor jobb, hogy nem hagytam el a megállót, mert tényleg jött a buszom és fel tudtam rá pattani.
    Figyelembe kell venni azt is, hogy van olyan buszmegálló, ahol jobb a világítás, van térfigyelő kamera, közelben van valamilyen menekülési hely stb.

    Van, amikor jobb, ha lelép onnan az ember, mert egy sötét, kihalt környék nem szerencsés nem a legjobb hely.


    Semmi sem garantálja, hogy legközelebb nem fognak megismerni. Ez sajnos benne van a pakliban, ez egy ilyen játék.
    De lehet választani: vagy akkor vernek meg, mert hagyod magad; ha sikeresen megvéded magad, nem biztos, hogy legközelebb is odamennek hozzád. Ha mégis, akkor ott vagy, ahol a part szakad, de legalább megpróbáltad.

    VálaszTörlés