2011. 02. 01.

Még egy gyakorlati példa

A mai bejegyzésben egy (gyakorlatilag) "példaértékű" esetet szeretnék bemutatni. 

"Fiatal rablókat fogtak Budapesten

2011. január 23. 15:59

Néhány óra alatt elfogta a rendőrség azt a három fiatalt, aki a gyanú szerint két másik tizenévest rabolt ki a fővárosban

Pár órán belül elfogta a rendőrség azt a három fiatalembert, aki a gyanú szerint két másik tizenévest rabolt ki a fővárosban - közölte a rendőrség honlapján vasárnap.

A jelenlegi adatok szerint az elkövetők szombat este a XIII. kerület, Dózsa György úton bántalmazták a sértetteket, majd elvették pénzüket, értéktárgyaikat, BKV-bérletüket. A BRFK munkatársai az egyik áldozat segítségével nyomban megkezdték a támadók felkutatását a helyszín közelében és a Keleti Pályaudvaron, és eközben felfigyeltek egy Thököly úton várakozó három fős csoportra, akikben a sértett egyértelműen felismerte támadóit.

A három fiatal igazoltatása, ruházatuk átvizsgálása során előkerült az elvett készpénz és BKV bérlet. Továbbá találtak az elkövetőknél boxert, viperát, kábítószergyanús anyagot és egy korábbi rablásból származó forgalmi engedélyt is a rendőrök. A 23, 17 és 15 éves fiatalokat előállították, és csoportos rablás gyanújával őrizetbe vették.

Forrás: hirado.hu/MTI"

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/01/23/15/Fiatal_rablokat_fogtak_Budapesten_.aspx


A hírből ki lehet szűrni a hasznos információkat:

Elkövetők
Az elkövetők egy része fiatalkorúak voltak. Mint már több bejegyzésben is írtam, a fiatalkorú bűnözők veszélyt jelentenek az átlag emberre. Főleg, hogy ezek drogosok is voltak. A drog fajtájától függően más, és más hatást vált ki a használójától és más függőségi viszonyba kényszeríti. Adott esetben egy drogos mindent megtesz azért, hogy hozzájusson annyi pénzhez, amiből meg tudja venni az aznapi adagját.
Arra is felhívnám a figyelmet, hogy ennek a társulatnak nem ez volt az első balhéja; a cikkből kiderül az is, hogy korábban valakinek elvették a forgalmiját is. A náluk található fegyverek, a többszöri rablás arra enged következtetni, hogy a banda hivatásszerűen rabol ki embereket, már 15-17 évesen!
Külön meg kell említenem, hogy az ilyen bűnözők csoportban működnek, szólóban ritkán csinálnak bármit is. Fontos, hogy figyeljünk a gyanús csoportosulásokra, hogy még időben meg tudjuk előzni a bajt.

Időpont
Már több alkalommal is említettem a blogon, hogy közbiztonság szempontjából a péntek és szombat esték különös figyelmet érdemelnek. A legtöbb ember ilyenkor megy szórakozni, több pénz van nálunk, felelőtlenebbek (ittasak, fáradtak stb.) így könnyebben válnak áldozatokká, és ezt a bűnözők ki is használják. Nem utolsó sorban a legtöbb ember hétvégén ereszti ki a gőzt, emiatt több agresszív, kötekedő, ittas emberrel találkozhatunk.
Azért mert szórakozni megyünk, még ne legyünk felelőtlenek, tartsuk be az önvédelmi előírásokat.

Helyszín
Mint említettem korábban is, Angyalföld nem az kisangyalok földje, ha arra járunk érdemes felkészülni. A Dózsa György úton nagy eséllyel lehet számítani gázos szituációra, mert közel van a Keleti pályaudvarhoz, ahol nagyon sok "veszélyes elem" él és tevékenykedik. Mint a cikkből kiderül, az elkövetőket is a Keleti környékén kapták el.
Korábban már született bejegyzés, ami a Keletivel és annak környékével foglalkozott. A helyzet azóta sem változott, még mindig nem jó környék. Ha visz az utunk fokozottan figyeljünk a környezetünkre, és készüljünk fel egy esetleges balhéra.


Fegyverek
Viperát és boxert találtak az elkövetőknél. Ezek veszélyes fegyverek, könnyen be lehet őket szerezni, és súlyos sérüléseket lehet velük okozni; nehéz ellenük pusztakézzel védekezni, ezért hangsúlyozom, hogy érdemes inkább a fegyveres önvédelemmel foglalkozni, mert így sokkal jobb esélyekkel szállhatunk szembe a támadóval/támadókkal.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Micsoda vaslogika! Micsoda briliáns elme! UGYE TE SEM GONDOLOD KOMOLYAN AMIKET LEÍRSZ?!

    1, az elkövetők: nem drogosok voltak (hanem cigányok, pár tablettával) sajnos a keletinél van egypár.
    2, a helyszín: a Dózsa György úton naponta többször kell gyalog közlekednem, ha nem jártál még arra, vagy csak láttad messziről, netán google maps műholdjain keresztül ne okoskodj.
    3, az időpont: szaporítod a szót, de semmit nem mondasz... értelem:=0;
    4, fegyverek: egy átlagos kiscigány banda felszerelése. a nagyobbak már machetával illetve szamuráj díszkarddal járnak. sajnos ez is tény.
    De ha kimész a kínai piacra ~3.000Ft-ért te is be tudod szerezni őket... sajnos ilyen ez a kapitalizmus.

    Szerkesztőnek :
    Esküszöm, te egyre hülyébb leszel!
    Eddig az internet szabadsága mellet voltam, most már sejtem miért akarják cenzúrázni.
    Elferdíted a tényeket, és olyan tanácsokat adsz ami teljességgel helytelen, és álltalában a kialakult veszélyhelyzetet erősíti.
    Inkább írj regényt, mint hogy tanácsokat adj. Az elbírja a hülyeségeket, és az irreális dolgaidat ;)

    VálaszTörlés
  2. Kedves első kommentelő
    1, a drogos és a cigány nem zárja ki egymást, másfelől a poszt szempontjából lényegtelen hogy cigányok, eszkimók vagy flamandok követték el a bűncselekményt (természetesen a növekvő etnikai feszültség szempontjából nem az)
    2, az időpontnál tényleg nem magához a cikkhez írt, de ettől függetlenül értelmes és jó gondolatokat még ha valamennyi triviálisakat is; ennek függvényében kissé merész tőled az a kijelentés hogy az "értelem=0"
    3, amiket Sztyopa és Te írsz le ugyanúgy megerősítik azt hogy pusztakézzel ne próbáljunk legyűrni 3fős rablóbandát ha lehetőség van rá
    (amúgy a kapitalizmusnak nem sok köze van ahoz hogy a kínai piacon lehet venni gagyi machetát és viperát, de ez most lényegtelen)

    "Elferdíted a tényeket, és olyan tanácsokat adsz ami teljességgel helytelen, és álltalában a kialakult veszélyhelyzetet erősíti."

    kezd el sorolni erre a szövegben található példákat, köszönöm.

    A szerkesztőnek: jók a posztok, szeretem olvasni a blogot és ha nem is értek 100%ban egyet mindennel érdekes elolvasni egy másik nézőpontot. Főleg a késes témáidnál tanultam - szerencsére még tapasztalat nélkül - önfegyelmet, hogy a konfliktust inkább kerüljem mint sem egy éles szituban próbáljak lezúzni valakit. Ha csak arról szólt volna a blog nekem már akkor is megérte. Így tovább!

    VálaszTörlés