2012. 05. 16.

Improvizatív fegyverek: hosszú botszerű tárgyak


Végre akadt egy kis időm, így folytatom a hétköznapi tárgyak improvizatív önvédelmi eszközként való használatáról szóló cikksorozatot.
A mai bejegyzésben a hosszú, botszerű tárgyakat fogom vizsgálni.


A mai, városban élő átlagember kevés olyan tárgyat tart magánál (az utcán), ami hosszú, botszerű és önvédelemre alkalmas. Ha ilyen tárgyra gondolunk elsőként a hosszú férfi esernyő és a sétabot jut az ember eszébe.

Az esernyő igazából nem egy masszív szerkezet. Könnye elhajlik, deformálódik egy-két ütés után. A fém hegye viszont alkalmas a szúrásra, de csak akkor hatékony, ha arcra történik a támadás. 
Kés ellen már hatékonyabban használható, a hosszúsága miatt, de nem akkora hatékonysággal, mint egy edzett acél vipera :) Arra jó, hogy a kést kiverjük a támadó kezéből, de komoly ellenállásra nem alkalmas.
Hárításra (vipera, bot ellen stb.) nem alkalmas, mert könnyen eltörhet egy erőteljes ütéstől. Lássuk be, nem arra találták ki, hogy az ember erőszakos támadások ellen védekezzen vele (kivételek persze vannak).

Az esernyőt nehéz hatásosan használni, mint korábban említettem, a fémhegye jól működhet, ha arcra szúrunk vele, ez viszont nagy ügyességet és kellő jártasságot igényel.
Úgy lehet hatékonyabbá teni, ha a gyári fogantyúját valamilyen masszívabb, keményebb, nehezebb fejre cseréli az ember (pl. tömörfa, alumínium stb.), de ennek használata is kellő technikai tudást követel meg, hiszen ezt a „buzogányt” célba kell juttatni, mégpedig vitálpontra (főként fej, esetlegesen ízületek).


Önvédelemre alkalmasabb a sétapálca vagy a sétabot, hiszen erősebb konstrukció, mint az esernyő, jobban bírja az ütéseket, akár támadásnál, akár védekezésnél.

A viktoriánus korban az úriemberek hétköznapi viseletéhez tartozott a sétapálca és sokan megtanulták önvédelmi fegyverként használni. A bartitsu sokat foglalkozott ezzel a témával (Vigny stílusa), napjainkban a canne de combat küzdősportban él tovább.
Újabban újra foglalkoznak a sétapálcák és sétabotok önvédelmi szerepével, általában canne defense néven tanulható meg; ennek az irányzatnak az alkalmazása sok tanulást, felkészültséget és helyet igényel.
Az íreknél is kialakult a sétabot önvédelmi fegyverként való használatának a stílusa, de ez eltér a canne de combattól. Az ír botok, shillelagh-ok vaskosabbak, így a használatuk is más, mint a karcsúbb sétapálcáké.

Egy masszív sétapálca/sétabot alkalmas az önvédelemre, blokkolásra és visszatámadásra egyaránt alkalmas. Késes támadó ellen is jól használható, a hossza és masszivítása miatt növelhetjük az esélyünket. Több személyes támadás esetén jobban távol tudjuk magunktól tartani a támadókat.
Hátránya, hogy helyigényes; lépcsőházban, liftben, járműven kisebb hatékonysággal alkalmazható. A hosszúsága okozta előny bizony helyzetekben hátránnyá is válhat.


Kocsmában, szórakozóhelyeken stb. ritkán van lehetőségünk hosszú eszközt a kezünkbe kapni, de néha azért akad egy-egy lehetőség. Ilyen például a szék- vagy asztalláb. Bár ezeket nem olyan könnyű megszerezni, azért helyzetben relatíve rövid idő alatt beszerezhető (főleg, ha a sok használattól rozogák már a bútorok; így nem okoz nehézséget kitörni az egyik lábat).
Egy széklábbal elég jól lehet védekezni és visszatámadni is. A hossza, keménysége, súlya optimális kocsmai fegyverré teszi, nem véletlen, hogy annyi Rejtő könyvben kap szerepet :)
Használata hasonlít a viperáéhoz, ezért pusztakezes és eszközös támadó ellen is hatékonyan tudunk védekezni.


Az otthon védelme érdekében, váratlan helyzet esetén több eszközt is fel tudunk használni: kertesházban általában akad szerszám, vagy szerszámnyél, növénykaró stb. A lakáson belül is megtalálható a sétabot, de egy karcsúbb sodrófa, baseballütő, kalapács, wcpumpa (a régi, esztergált nyelű), partvisnyél is megteszi.


Értelemszerűen a fent felsorolt tárgyak nem tökéletes önvédelmi eszközök, tekintve, hogy nem ez a rendeltetési céljuk,kényszerhelyzetben azonban hatékonyan lehet használni őket, ha kellően elszánt az ember. Azért is érdemes eszközös önvédelmet tanulni, mert az archaikus fegyverek (tőr, botok) használatánál kialakul egy olyan képesség, aminek köszönhetően a hasonló formájú hétköznapi használati tárgyakat is hatékonyan tudjuk fegyverként forgatni.


Vigyázzatok magatokra!


1 megjegyzés:

  1. Szervusz!

    Én előbb vállalnék be egy felkar/comb lövést .380-al vagy 22lr-el, minthogy valaki kiszúrja a szemem egy esernyővel. Az esernyős komolyabb sérülésnek tűnik. (És a kiszúrt szem nem is gyógyul meg.)

    VálaszTörlés