2016. 08. 24.

Az ESSC Klubról

A terror támadásokkal foglalkozó bejegyzésem kapcsán több kérdést is kaptam az ESSC klubbal kapcsolatba, ezekre nem válaszolnék külön-külön, hanem egy bejegyzésben összefoglalva megpróbálok mindenkinek válaszolni. 


Ha az ESSC klubnál tanulsz, akkor egy hatékony és működő önvédelmi rendszert sajátítasz el. A tananyag két fő részből épül fel: Kombatan Arnis, Street Combatives. Most nem mennék bele a stílusok bemutatásába, annyit írnék röviden, hogy a fő stílusok megtanítanak az eszközös (bot, kés) és a pusztakezes önvédelmi technikákra. Mindegyik stílus megbízható és ellenőrizhető forrású és az életben már többször bizonyított. 

Az ESSC klub edzés tematikája jól lekövethető, egymásra épülő elemekből áll. Először a bot, majd a kés, legvégén a pusztakezes technikákat tanulhatjátok meg. Időszakosan szokott lenni tematikus szeminárium (pl. vipera, kés, nehéz botok, pusztakéz stb.), ilyenkor egy-egy területet specifikus technikáit lehet elsajátítani. 

Az edzéseken nincsen erősítés vagy komolyabb nyújtás, az idő hiány miatt ezek az edzések technikai edzések. Így  kb. három év, mire az ember eljut egy biztos, használható tudású szintre; ha az edéseken még lenne erősítés is, akkor ez az idő kb. megduplázódna. Természetesen  alapszintű erősítő hatásai vannak a gyakorlatoknak, de ha valaki erősödni is akar, akkor javaslom, hogy a céljának megfelelő erőedzéseket ütemezze be az életébe, megfelelő instrukciókat kaphat az edzőtől. 

Az ESSC klubnál tanultak egyik fő jellemzője, hogy nem a pusztakezes önvédelemre készít fel. Miért az eszközös önvédelmet hangsúlyozza a pusztakezessel szemben? Azért, mert az áldozat hátrányban van a támadóval szemben, így az eszköz révén tud esetlegesen előnyre szert tenni. (Egyszer majd egy bejegyzésben leírom majd, hogy a támadó miért van előnyben.) 


Az, hogy első sorban eszközös önvédelemre van felkészítés, nem azt jelenti, hogy a pusztakezes terület a háttérbe szorulna. Hatékony és jól működő pusztakezes rendszert lehet elsajátítani, ami megfelel az éles helyzet elvárásainak.
Fontos megemlítenem, hogy nem egy több menetes pusztakezes sportküzdelem készítenek fel, hanem egy utcai szituáció, hatékony megoldására. Az egyszerű, de hatékony technikák dominálnak.

Amit még nem láttam más önvédelmi oktatáson, csak az ESSC klubnál: jobb és bal kézre is gyakoroltatják a technikákat és vannak parallel (pl. az egyik gyakorlónak a jobb kezében, a másik gyakorlónak a bal kezében van az eszköz) gyakorlatok is. Milyen előnyeim származtak eddig ezekből a dolgokból?
- Ügyesedett a bal kezem. Ennek a hétköznapi életben is sok hasznát láttam. 
- Nem jöttem zavarba, ha balkezes ellenfelem volt. 
- Előnyöm volt az ellenfeleimmel szemben, mert bármikor át tudtam váltani balkezes harcra. 

Az edzésnek köszönhetően javul a reflex és a koncentrálási képesség is, az összetett gyakorlatok miatt pedig a kombinációs készség. A tanulók egy idő után úgynevezett flow mozgáskultúrával fognak rendelkezni. Ez egy harmonikus, gördülékeny, folyamatos, mindig a helyzethez igazodó mozgásforma, aminek az előnye nem csak az önvédelem során jelentkezik; pl. jobban fogsz tudni táncolni, amit csípnek a lányok ;)

Fontosnak tartom még megjegyezni, hogy az oktatásban fontos szerepet kapnak az elméleti és azon belül is a preventív technikák és módszerek is. Sok önvédelmi helyzet megelőzhető vagy megoldható erőszak nélkül is. Ezeknek a preventív módszereknek is nagy hasznát láttam az elmúlt időkben. 

Itt nem különböző szituációkra készítik fel az embert, hanem a technikák bizonyos elvek szerint vannak felépítve, ennek köszönhetően a szituációhoz igazodó megoldásokat lehet alkalmazni. 

Az atavisztikus fegyverek (bot, kés) tanítása más eszközök használatára is felkészít, így az ember nem jön zavarba, ha egy vipera, machete, wakizashi vagy akár egy szimpla elemlámpa akad a kezébe. 

Az ESSC klub embereket az életre, a valós helyzetekre készíti fel. Olyan technikákat ad át, amik tényleg hasznosak egy éles helyzetben és elmondja, hogy mi az, ami kevésbé vagy egyáltalán nem működik. Ugyanakkor azt is megtanítja, hogy az utcán semmi sem 100%-os hatékonyságú. 

Mi az, amire nem készít fel a klub? Például MMA meccsekre. A legtöbb küzdősportoló a ringben/tatamin/szőnyegen győzedelmeskedne, hiszen ő erre készül, erre edz. Viszont ne felejtsük el, hogy az ESSC klubban önvédelemre tanítanak, vagyis arra, hogy ha lehet, kerüld el az éles helyzetet; ha belekerültél, akkor azt igyekezz erőszak nélkül megoldani. Más a célja, a háttere egy küzdősportnak, mint egy önvédelmi rendszernek. Ha elkerülsz egy harcot, akkor önvédelmi szempontból győztél, de küzdősportos szempontból vesztettél. 
Másrészről olyan technikákat tanulsz az önvédelemi képzés során, amit egy barátságos meccsen nem tehetsz meg, mint pl. here rúgás. 
A képzés során megtanulod kezelni az egódat, így nem fogsz belemenni a "kinek hosszabb a fasza?!" nevű játékba vagy ha mégis leállsz sparringolni valakivel, akkor az esetleges vesztést az edzés részeként és nem kudarcként fogod tudni elkönyvelni. 


Összefoglalva, az ESSC klubnál egy olyan rendszert tanulhatsz meg, ami elsősorban eszközös és önvédelmi. Nem csak eszközzel, hanem pusztakézzel is megtanítanak megvédeni magadat. Nem leszel 3 hónap múlva felkészítve, de ha szorgalmas vagy és rendesen tanulsz, akkor kb. 3 év után eljuthatsz egy megbízható, működő szintre. Hasznos és használható gyakorlati és elméleti tudást kapsz, ami már bizonyított éles helyzetben is. 


Vigyázzatok magatokra! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése