2009. 11. 19.

A rendőrség válaszolt

Küldtem egy levelet október 30.-án a rendőr főkapitánynak, amelyben kértem, hogy adjon tanácsot, mivel védhetjük meg magunkat, ami még legálisan is lehet nálunk, és hatékony is. Ma megérkezett a válasz, amit változatlanul közlök. Természetesen az egész levelet nem fogom bemásolni, csak a lényeget, és neveket sem tüntetem.

A rendőrségnek pedig ezúton is köszönjük, hogy vették a fáradságot, és válaszoltak nekünk!


Tehát a rendőrség válasza:

"A támadások során a sértett ellenállása mindig fokozott veszéllyel jár. Ilyenkor a támadó indokoltnak érzi az erőszak alkalmazását, ami súlyos sérüléseket, életveszélyt vagy akár halált is okozhat. Kérdés, hogy megéri-e bármilyen vagyontárgy megtartása ezt a kockázatot?
A sikeres ellenállás érdekében reálisan kell felmérni saját lehetőségeinket és a támadók létszámát, erejüket és eszközeiket. Csak ezek ismeretében lehet dönteni arról, hogy megkíséreljük-e az ellenállást.

A védekezésre használt eszközök többsége alkalmas támadásra is, ezért ezek birtoklását a közbiztonságra különösen veszélyes eszközökről szóló 175/2003. (X. 28.) Korm. rendelet korlátozza. Ezen eszközök közül az előírásoknak megfelelő gázspray tartható magunknál önvédelem céljából. Gáz-riasztó fegyver viselése engedélyköteles, ilyen engedélyt a Rendőrségtől kell kérni.

Kereskedelmi forgalomban korlátozás nélkül kaphatók személyi riasztók, amelyek támadás estén hangos jelzést adnak. Ezek használata megzavarhatja a támadókat és lehetőség nyílik a menekülésre. Elsősorban hölgyeknek ajánljuk a mini hajlakk beszerzését, ez támadáskor a gázsprayhez hasonlóan használható.

Ne felejtsük el azt, hogy a védekezésre szolgáló eszközt, akár ellenünk is fordíthatják.

Felfegyverkezett vagy túlerőben lévő támadó elleni fellépés mindig fokozottan veszélyes. Néhány önvédelmi fogás elsajátítása és alkalmazása bizonyos esetekben eredményes lehet, máskor viszont csak ronthat a helyzeten.

A támadás elhárítása mellett, a megelőzés fontosságát szeretném hangsúlyozni. Kerüljük el a veszélyes környékeket, közlekedjünk csoportosan. A ruházat kiválasztásánál, főleg a hölgyek esetében kerüljük a kihívó ruházatot. Ne tartsuk kézben a mobiltelefon, médialejátszót. Feltűnő ékszereinket hagyjuk otthon vagy rejtve viseljük, csak a szükséges mennyiségű készpénz legyen nálunk. Jusson eszünkbe, hogy egy ittas ember könnyebb célpont, így neki nagyobb az esélye a támadásra.
"


Várom észrevételeiteket e-mail, vagy komment formájában.


Vigyázzatok magatokra!

11 megjegyzés:

  1. Hello !

    Azt szeretném kérdezni ,hogy bilincs viselése utcán illetve közintézményben vagy buszon, postán törvénybe ütközik-e ? Rejtve illetve látható helyen való viselése bilincstokban ?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem birtokolhatsz bilincs eszköszt stb. mert a rendör lefoglalhatja és előálitnak és akár börtön is járhat érte akár öt évig terjedő szabadságveszésel büntethető aki iljen eszközöket tart magánál iletve útcán hordja magával.

      Törlés
  2. Ha nem vagy fegyveres testületi tag, akinek joga van kényszerítő eszköz használatára(rendőr, vám-, és pénzügyőr stb.), akkor nem lehet nálad bilincs. Gumibot, bilincs stb. csak ilyen bm-es személyeknek lehet.
    A bilincs használatról a "31/2004. (VI. 19.) PM rendelet - a kényszerítő eszközök alkalmazásának részletes eljárási szabályairól" -ban olvashatsz. Ez speciel a vám-, és pénzügyőröknek szól:
    http://jab.complex.hu/hjegy.php?docid=A0400031.PM

    Szerintem ne használd, nem éri meg.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a választ.

    Azt esetleg nem tudod , hogy símaszk viselése(amíből csak a szemem látszik ki) utcán jogszabályba ütközik (télen)?

    VálaszTörlés
  4. Tudtommal nem. Szerintem nem tilos így járni, de véleményem szerint nem szerencsés. Én nem hordanék ilyet az utcán. Elég sok félreértéstől, és kellemetlenségtől óvnád meg magad, ha nem símaszkba járnál az utcán.
    Az lenne a legjobb, ha erről inkább egy rendőrt kérdeznéd meg, hiszen ő járőrözik az utcán nap, mint nap.

    VálaszTörlés
  5. Tipikus rendőr válasz. Ne hordj magadnál semmit. Ha hordasz, legyen engedélyed, amiért jól megisszasztunk és megfejünk. Persze ha van is engedélyed, ne használj soha semmit, ne is ellenkezz ha megtámadnak, mert attól csak nagyobb bajba kevered magad. Kuporodj le, fogd a fejed, könyörögj az életedért, miközben rugdosnak. Utána ne vetess látleletet és ne zaklasd a rendőrséget a történettel, örülj hogy túlélted és kész.

    VálaszTörlés
  6. Igen. A rendőrség nagyon kifacsarodott álláspontot képvisel az önvédelmi kérdésben.
    Bár én nem csodálkozok, ha a rendőrökre vonatkozó előírások is hajmeresztőek.

    Valóban itt lenne már az ideje, hogy olyan dötnéseket hozzanak az illetékesek, ami feljogosítja az embert arra, hogy megvédhesse magát anélkül, hogy ne kelljen később attól félnie, hogy még őt büntetik meg, mert megvédte magát.

    VálaszTörlés
  7. A símaszkot természetesen viselheted nyáron is.
    De vannak helyek, ahol pl. nem engedélyezett. (bankokban)
    Ha olyan a helyzet lehet h érdemes felvenni. Pl. Az alábbi esetben: A HÉV-en utazol, és látod h pár cigány felszáll a hév másik oldalában láthatóan nem azért h ajándékot osszanak az utasoknak. Te megfogod a gázpisztolyodat a zsebedben, és ha odaérnek megdobod őket pár OC patronnal, majd gyors leugrassz a következő megállóban. Ha rajtad volt a símaszk, akkor legközelebb kisebb eséllyel fognak bosszút állni rajtad.

    VálaszTörlés
  8. Ja, bilincs helyett hordhatsz magadnál olyan gyorsszorítót, amit bárhol megkapsz pár forintért darabját. Az már pont elég arra h a helyszínen letudd kötözni a delikvenst amíg a zsaruk kiérnek.

    VálaszTörlés
  9. de azért azt azért vegyük figyelembe, hogy a gyórskötöző használata ilyen téren a személyi szabadság korlátozása. Tehát ha fel jelent ezért a tettes akkor két lehetőség van.
    1: büntetőeljárást indít a rendőrség
    2: azt mondják, hogy jol tetted és nem foglalkoznak vele.

    ez miadt figyeljünk oda az ilyen magánakciókra.

    VálaszTörlés
  10. Elég szomorú ,hogy a törvények csicskát csinálnak a tisztességes állampolgárokból!Ha engem megtámad egy cigány banda és mindenemet elakarják venni vagy barátnőmet meg akarják erőszakolni, nekem szótlanul kéne tűrnöm az egészet! A fegyver tartás engem nem érdekel, itt arról van szó ,hogy ha megütnek még vissza se üthet az ember!A mai világban előnyösebb bűnözőnek lenni mint terrorban élni az életed!Na bassza meg a magyar állam!!

    VálaszTörlés