2010. 04. 19.

Újra itt! - A dunaújvárosi késelés

Az általam ismert helyek elemzését már közzétettem, az önvédelemmel kapcsolatos tapasztalataimat már megosztottam veletek, ezért az ilyen témájú bejegyzések száma csökkeni fog (de nem szűnik meg), mivel csak azért nem fogok bejegyzést írni, hogy a posztok száma szaporodjon az oldalon. Felszínes információkkal, vagy hülyeséggel nem szeretnék senkit sem traktálni.
A továbbiakban a hírekből ismert, blogokon közzétett, és olvasói levelekből származó történeteket fogom elemezni, amennyire az adott információ megengedi. Ha új ismereteim lesznek, természetesen felkerülnek az oldalra.
És persze továbbra is várom az olvasóileveleket! Ha küldtök levelet, akkor az (ha témájában illeszkedi az oldalhoz) felkerül a blogra, kiegészítve az észrevételeimmel.



A mai bejegyzésben a legutóbbi nagy nyilvánosságot kapó késelést fogom kielemezni.
A témával kapcsolatban itt lehet a legtöbbet olvasni:


Tények, amiket tudunk az esetről:
- három fiatal oda ment egy 16 éveshez, és meggyanúsították azzal, hogy az egyikkőjüktől ellopott pulóvert viseli
- a megvádolt srácot párszor megütötték
- a megtámadott elővette a kést, és szúrt
- az egyik támadó belehalt a késelésbe
A három fiatal kiszállt az autóból. Aztán többször megütötték a kiszemelt fiút, aki erre kést rántott és szúrt.” (idézet az előbb említett cikkből)
Azt most ne firtassuk, hogy a pulóver tényleg lopott volt-e, illetve azt se, hogy a késelő fiatal lopta-e el.
A lényeg, hogy hárman rátámadtak egy emberre, aki védekezésül késelt. A megkéselt támadó belehalt a sérüléseibe.

Ezek alapján az információk alapján mi az, amit levonhatunk következtetésül?
Ez az eset is nagyon jól példázza, hogy a kés rossz önvédelmi eszköz. Elég egy rossz mozdulat (támadás) és megölsz valakit. A lelkiismereti dolgokon kívül ott van még a jogi következmény is: börtönbe kerülsz(kerülhetsz), és az egész életedet derékba törted. Megéri késsel védekezni, hogy utána x évet legyél a kaptárban? Adott esetben, ha jogosan véded a tulajdonodat, megéri pl. egy mobil annyit, hogy elbaszd a hátralevő életed?

Természetesen ezzel nem azt szeretném sugallni, hogy minden atrocitást birkaként tűrjünk el! Ésszel kell védekezni, és nem szabad hagyni, hogy a védekezésünk miatt nagyobb bajba sodorjuk magunkat, mintha hagytuk volna, hogy kiraboljanak bennünket.

Fontos az is, hogy ne támadjunk egyből. Adjunk lehetőséget, hogy békésen oldjuk meg a problémát. Ha nem pofozzák meg egyből a srácot, akkor az nem szúr egyből, és így megelőzhető lett volna a tragédia.


Kerüljük el a zűrös ügyeket! A történetből láthatjuk, hogy egy 16 éves gyerek is potenciális veszélyt jelenthet ránk nézve. Nagyon óvatosan kell eljárni az éles helyzetekben, mert nem tudhatjuk, hogy mi van a másiknál: kés, vipera, gáz- vagy lőfegyver.

Azon kívül azt sem szabad elfelejteni, hogy nem mindegyik „veszélye elem” magányos farkas. Nagyon sok „elemnek” kiterjedt az ismeretségi köre, és rövid idő alatt nagyon sok embert tud maga mögé állítani, ami ránk nézve igazán nem egészséges. Kell tudni lemondani; megér annyit pl. egy mobil, hogy utána 20-30 ember vadásszon ránk?

Mivel nem áll minden információ a rendelkezésemre, ezért lehet, hogy az eset elemzése nem tökéletes.


Törekedjetek arra, hogy ne kerüljetek ilyen helyzetbe!
Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Érdeklődő Budapesti lakos2010. június 8. 18:15

    És mit lehet csinálni, ha 5-6 kisebbségi, akar valamit az embertől és jönnek utánnad?

    mi a megoldás, hogy többet ne kerülhessek ilyen helyzetbe, és ők másokat se veszélyeztethessenek?

    VálaszTörlés
  2. Ilyenkor talán az a legcélra vezetőbb, ha bemenekül az ember egy védett helyre, mint pl.: bank, nagyobb bolt, szálloda stb.
    Ne kövessük el azt a hibát, hogy egy kisboltba menekülünk, ahol mondjuk egy eladó van, és az is egy 50 éves nő. Csak olyan helyre érdemes bemenni, ahol baj esetén segítséget kaphatunk, valamint a támadóknak nincsen merszük bemenni oda balhézni.


    Legyőzni a legyőzhetetlent úgy lehet, ha nem vagy ott. Próbáld meg elkerülni azokat a szituációkat, ahol veszélyeztetve vagy. Persze, ezt nem lehet mindig megtenni, de törekedni kell rá.
    Baj esetén pedig ahogyan lehet, meg kell magát védenie az embernek.
    Alkattól, életkortól nemtől stb. függően vannak önvédelmi módszerek. Meg kell keresni a legideálisabbat.

    "és ők másokat se veszélyeztethessenek?"
    Ha nem vagy rendőr, akkor sehogy.

    VálaszTörlés