2010. 05. 19.

Fiatalkorú bűnözők 2

A mai bejegyzésben egy, már korábban tárgyalt témát fogok (tovább) elemezni az alábbi cikk alapján:

"8 perc alatt elfogták a rablókat ! (Debreceni Rk.)

2010.05.18. kedd 14:28

2010. május 14-én a 13 éves fiú sérelmére történt rablásról tett bejelentést követően a kapitányság járőrei a környék átfésülését követő 8 percen belül elkapták az elkövetőket....

2010. május 14-én 21.10 órakor érkezett a bejelentés a rendőrség ügyeletére, mely szerint egy 13 éves mikepércsi fiútól 2 idősebb fiú az Erzsébet utcán lévő buszmegállóban erőszakkal elvette mobiltelefonját

Az ügyelet által a helyszínre irányított belvárosi járőrök a helyszínre siettek, ahol a megkapott személyleírás alapján - az egyik férfi narancssárga csíkos pólót visel, a másik férfi zöld színű pólóban van, az eltulajdonított telefon: fekete színű NOKIA (Pannonos SIM kártyával) típusú - megkezdték az elkövetők felkutatását.

A helyszín közelében az elkövetők keresése nem járt sikerrel, azonban megkezdték a környék szórakozóhelyeinek, sörözőinek, italboltjainak is az átnézését. A Külsővásártér egyik sörözőjében megpillantottak egy narancssárga pólós férfit, akire ráillet a kapott személyleírás, illetve a társaságában volt egy másik férfi is. Felszólították őket arra, hogy menjenek ki az utcára, hogy elvégezhessék az igazoltatásukat. Kérdésre közölték, hogy nem rendelkeznek mobiltelefonnal, s kb. 15 perce érkeztek a sörözőbe.

A férfiakkal szemben megtartott ruházatátvizsgálás során előkerült 1 db fekete NOKIA típusú mobiltelefon, mire ő elismerte, hogy azt a társa hatására vették el az Erzsébet utcán egy fiútól.

 A 16 és 17 éves hajdúhadházi fiúkkal szemben a Debreceni Rendőrkapitányság, Vizsgálati Osztálya rablás bűntett megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást.

Dr. Juhászné Kiss Katalin r. őrgy. "



Nos, először is azt szeretném megjegyezni, hogy sajnos az nem jellemző, hogy a rendőrség ilyen gyorsan elkapja a támadókat. Sok esetben semmi nem történik, és ugyanaz az elkövető másnap is ugyanúgy kirabol egy gyanútlan járókelőt.

Az is előfordul, hogy a környéken lakó, gyengébb személyt szemelnek ki maguknak a bűnözők, és azt zaklatják ahányszor csak meglátják. Ilyenkor kis értékeket vesznek el a megfenyegetett áldozattól, de az állandó támadások/lehúzások hosszútávon sokat ártanak az áldozatnak, nem csak anyagilag.

Az viszont teljesen jellemző, és általános, hogy többen rámennek egy fiatalabb kiszemeltre, és a nála lévő értékeket elveszik. Az, hogy az elkövetők 18 év alattiak voltak, egyáltalán nem meglepő; ez a bűncselekmény típus elég elterjedt ebben az életkorban, és rétegben. A „veszélyes elemeknél” ez egy természetes pénzszerzési mód.

Az, hogy a „lehúzós elemeket” egy közeli kocsmában találják meg, várható volt. Az ilyen alakok nem azért rabolnak, hogy legyen mit enniük, vagy hogy ki tudják fizetni a gyógyszert. Az ilyen könnyen jött pénzt leginkább cigire, italra, cuccra (értsd: drog), vagy játékgépre költik. Sok esetben a tizenéves elkövetők ugyanúgy bedobálják a pénzt a nyerőgépekbe, mint a megfáradt ötvenes alkoholisták…

Az áldozatok a legtöbb esetben fiatalok, nyugdíjasok, vagy gyengébb felnőttek. Ha kihaltabb környéken vannak, akkor az erősebbeket is megpróbálják kirabolni: minden előjel nélkül lerohanják a kiszemelt áldozatot, és amit tudnak, elmarnak. Az ilyen esetekben könnyen okoznak súlyos sérülést.
A gyengébb áldozatok esetében máshogyan járnak el: sokszor a verbálisan kényszerítik az áldozatot az értékek átadására, néha elcsattanhat egy-két pofon is.
Gyakran az a módszer, hogy a haverkodós stílusból átváltanak egy agresszív(ebb) viselkedésre. Forgalmasabb részeken gyakran alkalmazzák ezt metódust, mert egy külső szemlélő csak azt látja, hogy egy csoport fiatal beszélget. Persze sokakban felmerül, hogy nem másról van-e szó, mint szimpla beszélgetésről, de sajnos kevesek mennek oda kimenteni az áldozatot. Nem minden esetben egyértelmű, hogy valóban bűncselekményt lát-e az ember. Azonkívül az „elemek” részéről egy-egy agresszív beszólás, vagy gesztus megteszi a hatását, és a gyanakvó járókelő gyorsan tovább áll.
Nem ritkán az is előfordulhat, hogy kihaltabb, kevésbé forgalmas helyre terelik az áldozatot, és ott szedik el az értékeket.

Úgy tudunk védekezni az ilyen elemek ellen, hogy ha gyanús csoportot látunk az utcán, akkor kerülünk. A büszkeségnél előrébb való a testi épség, és az értékeink megőrzése.
Ha olyan helyzetben vagyunk, amikor nem tudjuk kikerülni a gyanús csoportot, legyen készenlétben az önvédelmi eszközünk, és adott esetben ne féljünk használni (persze csak akkor, ha magabiztos és alapos a tudásunk!).
A határozott fellépés nagyon sokat segíthet! Próbáljuk edzeni magunkat, ne csak fizikailag, hanem szellemileg, lelkileg is.

Minden esetre jó, minden szituációra alkalmazható módszerek, tanácsok nincsenek. Hallgassunk a megérzéseinkre, és ne agyaljunk, mert annak görcsölés lehet a vége.



Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. Rég szerettem volna ide írni, nem rég találtam meg a blogodat, de sokat olvasom. A szellemiségem meglepően hasonló mint a tied, csak a környezetemben lévők nehezen hiszek el h ezek mindennapos dolgok. A menyasszonyomnak 3 éve magyarázom ezeket, és bár elhiszi, megérti, nem akarja befogadni. Múltkor egy est séta alkalmával két heroinista veszekedett egymással, a csajon csak egy melltartó volt, oda akartam menni, erre annyira megilyedt h el akart húzni. aztán mire egy másik járókelővel odamentünk, h ezt nem kéne, addigra befutottak (szó szerint) a rendőrök is.
    Mellesleg pl. a másik gyerek akivel odamentem, oda állt a faszi mellé, át sem villant az agyán, h egy villanás és benne a penge. szerencsére olyan volt a faszi, mint aki altatózott.

    ezt csak úgy okulásképpen írtam le, remélem ez emberek igyekeznek ezeket a problémákat komolyan venni. sokesetben életeket menthet, de még 1-2-sok tízezer forint kár is felesleges.

    VálaszTörlés
  2. Medve11:

    Ismerős amit írsz, több barátom/barátnőm, egyszerűen úgy akar csinálni, mintha ezek a dolgok nem is lennének valóságosak, pedig egy kis felkészüléssel,akár verekedés tanulása nélkül is, a legtöbb támadás elkerülhetővé válik!
    (ami csak néhány post elolvasásával, esetleg egy 1-2 alkalmas villámkurzus elvégzését jelenti)

    Bambusznyárs fighter.blog.hu

    VálaszTörlés