2010. 05. 11.

Fiatalkorú bűnözők

A mai bejegyzés, egy elterjedt, és egyre nagyobb számban előforduló jelenségre szeretném felhívni a figyelmet, most a fiatalkorú bűnözőkről fogok írni.

Az alábbi cikkben leírt esemény teljesen mindennapos eset, bármelyik városban naponta több ilyen is történik:

"2010.05.10.
Rács mögött a 15 éves rabló - szó nélkül ütött

Elfogták a rendőrök azt a 15 éves fiút, aki a gyanú szerint két gyermeket is kirabolt Miskolcon - értesült a HavariaPress. A fiatal bandita legutóbb a múlt héten, csütörtökön reggel támadott meg egy gyermeket a borsodi megyeszékhelyen: áldozatát először megverte, majd értékeit követelte. Mivel a megtámadott gyermeknél nem volt semmilyen értékes holmi, a rabló az iratait vette el, majd elmenekült a helyszínről. Korábban is hasonló módszerrel rabolt a fiú: másik áldozatát is először többször megütötte, aztán követelte csak értékeit. A megvert gyermektől egy mobiltelefont vett el a támadó. A miskolci nyomozóknak sikerült azonosítaniuk, majd elfogniuk a támadót. A 15 éves fiút őrizetbe vették, s kezdeményezték előzetes letartóztatását; az ügyben rablás, illetve rablás kísérlete miatt folyik eljárás."



Az ilyen, és ehhez hasonló esetek egyre nagyobb számban fordulnak elő, kiegészülve azzal, hogy már az iskola falain belül is egyre nagyobb az erőszak. Sok idősebb, erősebb gyerek terrorizálja a fiatalabbakat, vagy a gyengébbeket. Sokszor az értékekre utaznak, de nem ritka, hogy pusztán szórakozásból vernek meg valakit. Az iskola ilyen esetekben tehetetlen (vagy nem is akar tenni semmit), bizonyos jogi-, társadalmi-, és politikai okok miatt.

Az utcán durvábban viselkednek a fiatalkorú bűnözők, mert kisebb az ellenőrzés, és több lehetőségük is van. Az általuk elkövetett bűncselekmények sokszor indokolatlanul agresszív, és könnyen előfordulhat, hogy valamilyen eszközzel, leginkább késsel próbálják meg érvényesíteni akaratukat. Sokszor többedmagukkal járják az utcát, és bandáznak.

Leginkább fiatal, idős, és gyenge áldozatokat keresnek. A fiatal lányokat, és a határozatlanabb nőket gyakrabban szemelik ki, de nem ritka, hogy a náluknál kisebb fiúkat is kirabolják. Az áldozat a legtöbb esetben egyedül van, bár előfordul, hogy az esetleges kísérőtárs is áldozat lesz.

A lehúzós fiatalok bandákba verődve járják a környéküket, ilyenkor szemelik ki az áldozatukat. Ha a környezet nem alkalmas a rablásra (vagy más bűncselekményre), akkor követik a kiszemeltet, és egy alkalmas pillanatban akcióba lépnek.

A másik módszerük az, amikor egy bejáratott helyen várják, hogy egy áldozat típusú ember arra menjen. Mivel ilyen esetekben élvezik a hazai pálya előnyeit, a bűncselekmények agresszívebbek, kegyetlenebbek lehetnek.

A környéktől függően szeretik a parkokat, lépcsőket, padokat, sétányokat megszállni. Sokszor valamilyen nagyobb komplexum, vagy csomópont környékén tanyáznak.

A fiatalkorú bűnözőknek kedvelt módszerük, hogy az áldozatot megállítják valamilyen ártatlannak tűnő kérdéssel, kéréssel: pl. cigit kérnek, vagy megkérdezik, hogy mennyi az idő. A kiszemelt ilyenkor lelassít, megáll, és ezután az áldozatot körbeveszik, és megfélemlítéssel hatnak a célszemélyre; ilyenkor gyakran elcsattan egy-két pofon, vagy megvillan a kés, hogy erejüket demonstrálják.

Bevett technika, hogy egy hangos beszélő az áldozattal szemben pofázik, addig a többi, hátulról, és oldalról rátámad(hat); ezt sokszor egyszerre teszik. Ilyen esetekben törekedjünk arra, hogy ne tudjanak minket körbe venni!

Gyakran úgy kezdenek fiatalabb bűnözők, hogy megpróbálnak összehaverkodni az áldozattal. Megállítják az embert, cigit vagy tűzet kérnek, esetleg megkérdezik, hogy mennyi az idő. Amikor már valamennyire kiismerték a kiszemeltet, vagy már sikerült körbeállniuk, vagy észrevettek egy olyan tárgyat, ami kell nekik, akkor veszi kezdetét a rablás. Ilyenkor hangzanak el a fenyegetések, az értékekre vonatkozó kérdések, vagy felszólítások, de ekkor csattannak el az első pofonok is.

Az ilyen fiatalkorú bűnbandák a könnyen eladható, relatíve drága értéktárgyakra, és a pénzre utaznak. Legtöbbször mobilt, MP3 lejátszót, ékszert, pénzt, és cigit zsákmányolnak az áldozatoktól, de nem ritka, hogy a márkás, drága ruha tetszik meg nekik. A baseballsapka, a napszemüveg, karóra, nyaklánc, gyűrű is gyakori zsákmány.

Egy ilyen betámadásnál vigyázni kell, mert könnyen támadnak, és agresszívek. Ha előkerül a kés, könnyen szúrnak, még akkor is, ha először csak fenyegetni akartak vele.

Figyelj az ilyen esetekre, mert nem csak azoknál van kés, akiknél látható; a mögöttünk, vagy mellettünk lévő suhancoknál is ott lapulhat a bicska.

Ezek a fiatal bűnözők sokszor tanulják valakiktől az utcai fortélyokat, módszereket. Leginkább egy idősebb, tapasztaltabb testvér, családtagtól tanulnak, de gyakran egy haver is lehet a tanító.

Sajnos az ilyen fiatalok olyan környezetben élnek, ahol természetes, ha valaki bűncselekményt követ el. Ebből kifolyólag a fiatalkorú bűnözőknek rossz az erkölcsi értékrendje, magatartása. Nem ütköznek meg az erőszakon, számukra természetes. Ebből kifolyólag erőből akarják megoldani a konfliktusokat.

Az ilyen suhancok gyakran, és sokkal előbb kapnak rá a különböző szerekre, mint pl. a cigi, alkohol, vagy a drogok legtöbbje (főleg a fűre, spurira, vagy az ecstazira; régebben szipuztak is, de mára az már „kiment a divatból”). Ez azért is rossz, mert az ilyen szerek beszerzéséhez szükséges pénzt csak bűncselekmények árán tudják előteremteni.

Azért is veszélyesek ezek a csoportosulások, mert sok esetben a környéken ott van a banda tagjainak rokonsága is, így jelentős erőt tudnak mozgósítani. Egy ilyen incidens után a fél környék vadászhat az emberre, akár hetekkel-hónapokkal később is.

A rabolt cuccot vagy használják, de leginkább töredék áron eladják egy bejáratott orgazdánál, tehát ilyen irányú kapcsolataik is vannak.

Az előbb felsoroltak miatt nem szerencsés magunkra haragítani egy ilyen bandát. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy minden támadásnál alázkodjunk meg! Amíg lehet, próbáljuk meg konfliktus nélkül megoldani az esetet, de ha már nincs más lehetőségünk, akkor tegyünk meg mindent a menekülésért.


Vigyázzatok magatokra!

3 megjegyzés:

  1. Sok hasznos és pontos információ!
    Sajnos minden így van, ahogy leírtad!
    Javaslom mindenkinek a távolságtartást, ha ilyen bandát lát közeledni, kerülje ki őket!!!

    Bambusznyár fighter.blog.hu

    VálaszTörlés
  2. A Boldogtalan városlakó2010. június 8. 20:36

    Tegyük fel, nem tudsz futni (fizikai erőnlét, régebbis sérülés, stb) ilyenkor mit lehet tenni?

    Vegyes gyerek /fiatal felnőttekből álló társaságról van szó (Király utca környék)

    VálaszTörlés
  3. Legyőzni a legyőzhetetlent úgy lehet, ha nem vagy ott. Próbáld meg elkerülni azokat a szituációkat, ahol veszélyeztetve vagy. Persze, ezt nem lehet mindig megtenni, de törekedni kell rá.
    Baj esetén pedig ahogyan lehet, meg kell magát védenie az embernek.
    Alkattól, életkortól nemtől stb. függően vannak önvédelmi módszerek. Meg kell keresni a legideálisabbat.

    Ha gyenge fizikumú vagy, akkor azokat a módszerekben kell gondolkodnod, ahol a fizikum nem számít, pl eszköz használat.

    Legtöbb esetben a legjobb önvédelmi módszer az atlétika, azon belül is a 100 méteres gyorsfutás.
    Erre nincs mindig lehetőség, ekkor jönnek az önvédelmi módszerek, és technikák.


    Én a helyedben próbálnám elkerülni a konfrontációkat. Az sosem vezet jóra. Ha egyből arcba lövöd a gázfegyverrel, akkor annak súlyos következményei lehetnek, nem csak jogi szempontból.
    Amíg lehet, próbáld elkerülni a társaságot, vagy próbáld magad kidumálni a szar helyzetből. Ha már ezt sem lehet, akkor pedig a legegyszerűbben tedd ártalmatlanná a támadókat, és utána spuri.
    Figyelem! Csoport ellen sok esetben nem megoldás a gázfegyver.

    VálaszTörlés