2010. 06. 07.

Gerinctelen esetek

Korábban már említettem, hogy a bűncselekmények elkövetése egyre embertelenebb. A mai bejegyzésben erre hozok fel példákat.

Elöljáróban annyit szeretnék elmondani, hogy nem mindenki tudja magát megvédeni. Sajnos, ezt el kell fogadnunk. Bármennyire is próbáljuk kivédeni az életkorból, és a fizikumból adódó hátrányokat, teljesen nem tudjuk magunkat függetleníteni ezen tényezőktől. Bár az önvédelmi módszerek, és technikák folyamatosan fejlődnek, valószínűleg nem lesz olyan megoldás, ami mindenkinek megfelelő védelmet fog biztosítani.



Vakokat próbáltak kirabolni Csorváson

2010. június 04. 14:04

A sértettek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek

Két vak embert támadott meg és próbált kirabolni egy férfi a Békés megyei Csorváson - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

Az eset még szerda este történt, amikor a két vak ember egy vakvezető kutyával indult haza egy helyi sörözőből. A szórakozóhelyről kerékpárral utánuk ment egy fiatalember, utolérte őket, és miközben pénzt követelt tőlük, mindkettőjüket bántalmazta. A megtámadottak kiabáltak, védekeztek, és megtagadták a pénz átadását, mire a rabló elmenekült. A sértettek nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek - tájékoztatott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A helyi körzeti megbízottak hamar felderítették a bűncselekmény feltételezett elkövetőjét, egy 23 éves csorvási lakost. Kihallgatásakor a támadó részben beismerő vallomást tett. A rendőrség azóta őrizetbe vette, és kezdeményezte előzetes letartóztatását - mondta Albert István.

Forrás: hirado.hu/MTI


Ez a cikk is azt mutatja, hogy a bűnözök manapság már nem tisztelnek semmit, és senkit. Régebben volt annyi gerinc a bűnelkövetőkben, hogy a nyomorék, fogyatékos embereket békén hagyták. Úgy látszik, mára már ez eltűnt. Észrevételeim szerint most már bárki lehet támadás áldozata, függetlenül a kortól, nemtől, egészségi állapottól. Sőt, egyre több esetben a kiszolgáltatott embereket találják be a bűnözők, mint például a nyugdíjasokat, a gyerekeket.

Vakoknak azt tudom ajánlani, hogy járjanak el judozni. Egy vak nem feltétlenül tehetetlen ember! Ha a támadót sikerült megfogniuk, akkor egy jól kivitelezett dobással ártalmatlanná is tudják tenni. Természetesen a cselgáncs nem tud teljes körű védelmet biztosítani, több ember ellen nem nagyon működik. Továbbá egy vaknak igen kevés esélye van egy eszközös támadóval szemben.

Budapesten ők foglalkoznak vakok és gyengén látok számára judo oktatással: http://www.tisztanlatasse.hu/



2010.06.05.

Megöltek egy idős férfit Jászberényben

Holtan találtak egy 89 éves férfit Jászberényben szombaton, az otthonában. Az elsődleges adatok szerint bántalmazásban szerzett sérülésekbe halt bele - értesült a HavariaPress. Holtan találtak egy idős férfit Jászberényben szombaton délután. A férfi 89 éves volt, egyedül élt. Otthonában találtak rá. A rendőrség helyszíni szemléjének elsődleges adatai szerint a férfi bántalmazás során szerzett súlyos sérüléseibe halt bele. A rendőrség emberölés ügyében indított eljárást.”


Ez a hír (is) példa arra, hogy az időseket is gondolkodás nélkül kirabolják, nem gondolva a következményekre. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben indokolatlanul eltúlzott a támadás mértéke.

A betörő/rabló sem hülye, ő is igyekszik biztosra menni, ezért „logikus”, hogy miért tör be, és rabol ki tehetetlen nyugdíjasokat. De az már érthetetlen számomra, hogy miért kell az embereket ilyen mértékben bántani. Egy 89 éves férfi mekkora ellenállást tud kifejteni? Mi indokolhatta azt, hogy a bácsit gyakorlatilag halálra verték? És már ismét visszajutottunk az értelmetlen brutalitáshoz.

A kriminológusok biztosan meg tudnák magyarázni, hogy miért durvultak el ennyire az elkövetések módja, de minket egyelőre az érdekel, hogy hogyan kerüljük el támadásokat.

A kiszolgáltatottabbaknak azt tudom javasolni, hogy a passzív védelemre összpontosítsanak elsődlegesen, pl.: jobb zárak a lakás ajtón, jobb kerítés a kert körül. Jobban dugják el a pénzüket, és ha megtörténik a baj, akkor egy csali összeget adjanak oda a rablónak. A csali összeg legyen elég nagy ahhoz, hogy a támadó megelégedjen vele, de ne legyen túl sok sem.

Nem szabad felhergelni a támadót, mert könnyen súlyos bántalmazás lehet a vége!
Ha az áldozatok elkezdenek hangosan kiáltozni, akkor a betörő megrémülhet, és ezért leüthetik a segítségért kiáltozót. Ilyenkor talán szerencsésebb, ha jól megnézik maguknak a támadót, és a veszély elmúltával, amint lehet egy jó személy leírást tudnak adni a rendőrségnek.

Szeretném külön hangsúlyozni, hogy az általam adott tanácsok nem minden esetben állják meg a helyüket. Minden szituációra nem lehet tanácsot adni. Minden helyzet más, és más, ezért más és megoldásokat igényel.
Olyan irányelveket, ötleteket próbálok átadni, ami a legtöbb helyzetre, úgymond általánosságban érvényes.

Hallgassatok az ösztönötökre, és megérzéseitekre, az sok esetben segít.


Vigyázzatok magatokra!


5 megjegyzés:

  1. Gondosan ügyelsz rá nehogy leírd, hogy c.i.g.á.n.y.? Tény, hogy az ő szokásuk értelmetlen brutalitással rabolni, lopni, stb... Jó a blog, bár szerintem ezeket a híreket mindenki elolvashatta már a kuruty infón...

    VálaszTörlés
  2. Amikor a "veszélyes elemkről" írok, akkor azokra gondolok, akik veszélyt jelenthetnek az átlag emberre.

    A bűnözésnek nincsen színe, vallása, etnikuma stb.
    A bűnözésen belül vannak tipikus esetek, "sablon minták", de ebbe most nem mennék bele, meghagyom ezt a kriminológusoknak. :)


    Nem tudom, hogy mik vannak fent a kuruc.info-n, a cikkeket nem onnan gyűjtöm.
    Ugyanazt a cikket szerintem más szemszögből vizsgálom, mint mondjuk a kuruc.info. :)

    VálaszTörlés
  3. Sztyopa, értelek, többet nem károgok emiatt. Nekem a régi blogod jobban tetszett, amiben az utcai önvédelemről írtál. Kár hogy abbahagytad. A cikkek elemzése is izgalmas, de valahogy szerintem nem az igazi. Majd írok pozitív kommenteket is :)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Olvasó!

    Lesz még kifejezetten utcai önvédelemmel foglalokozó poszt. A jövő héten fogom feltenni az önvédelmi (belső) lelkifolyamattal foglalkozó bejegyzést.

    Mivel mesterkélt, ritkán előforduló helyzetekre nem szívesen adok tanácsokat, ezért a gyakorlati témával foglalozó írások meg ritkulnak, de nem fognak eltűnni.
    A cikkben előforduló példákra azért hívom fel a figyelmet, mert azon igyekszem, hogy az olvasók kezdjenek ráérezni arra a mentalitásra, amit én helyesnek tartok.

    Sőt, az érdkesség kedvéért, lesz egy olyan poszt is, ami a blog történetében teljesen egyedülálló lesz. De nem lövöm le a poént :)

    VálaszTörlés
  5. Jó elemzés, követi az igazi önvéelem alapelveit, ami szinte sohasem látványos.lehet unalmasnak tartani, de a harcművészek is szinte minden edzésen gyakorolják az alaptechnikákat, mert az esetek nagy százalékában úgyis ezeket kell és lehet csak használni

    bambusznyárs fighter.blog.hu

    VálaszTörlés