2010. 06. 22.

Önvédelmi tanácsok

A mai bejegyzésben pár olyan módszert írok le, ami segíthet abban, hogy megelőzzük a bajt, és elejét vegyük a kellemetlen eseteknek.

Sok esetben a tanácsok megtartása a személyes komfort érzetbe ütközik. Sajnos, olyan városban élünk, ahol el kell dönteni, hogy megéri-e kockáztatni a testi épségünket azért, hogy egy-két szokásunkon ne változtassunk.
A tanácsok egy része a legtöbb helyzetben megállják a helyüket, és jól hasznosíthatóak, de a legjobb megoldást mindig az adott szituáció határozza meg.

Veszélyes helyen, ahol tudjuk, hogy „veszélyes elemek” gyakorta fordulnak elő, ne dohányozzunk. Ha várunk a buszmegállóban, vagy áthaladunk egy aluljárón, akkor ne legyen cigi a kezünkben.
Egyrészt azért, mert egy lehetőséget, indokot adunk a számunkra veszélyes embereknek arra, hogy leállítsanak, és szóval tartsanak minket. „Figyelj! Hallod, van egy cigid? Aggyál má’ egy cigit!” Gondolom ezek a mondatok ismerősen csengenek egy-két olvasónak…
Másrészt azért sem ajánlatos balhés környéken dohányozni, mert az ember kevesebbet, és lassabban fut közvetlenül cigizés után. Márpedig az nem hátrány, ha az ember jól tud futni, ha éppen üldözik…

A mobilokkal kapcsolatban is van pár szabály, amit érdemes betartani.
Ne telefonáljunk feltűnően a veszélyes helyeken. Ne beszéljünk látványosan, és hangosan, mert ezzel is felhívjuk magunkra és a telefonra a figyelmet. Ha látszik, hogy drága készülékünk van, akkor nagyobb eséllyel próbálnak meg minket lehúzni.
Hasonló szabály vonatkozik a telefon hangjára is: gázos környéken halkítsuk le a telefonunkat. Egy kihalt, sötét utcán elég feltűnő egy üvöltve csöngő telefon.
Járművön, feltűnésmentesen érdemes nyomogatni a mobilt. Ha lehet, akkor két kézzel fogjuk, és olyan pozícióban tartsuk, hogy ne tudják könnyen kikapni a kezünkből. És csak indokolt esetben babráljunk rajta, ha lehet, ne játszunk a mobiltelefonunkon utazás közben, mert elvonja a figyelmünket a környezetünkről (ez által nem vesszük észre, a veszélyre utaló jeleket), és feltűnően hirdetjük, hogy milyen értékkel rendelkezünk.

Mindenkinek azt szoktam tanácsolni, hogy utcán, főleg veszélyes környéken, ne hallgassanak zenét. A zenehallgatás megfoszt egy értékes érzékelésünktől, és még a figyelmünket is elvonhatja. Nem utolsó sorban a fülhallgató jelzi, hogy valamilyen (értékes) elektronikai eszköz van nálunk.
Régebben én is mp3 lejátszóval a fülemben mentem mindenhova, még a sarki boltba is, de egy-két kellemetlen élmény megtanított arra, hogy megéri lemondani erről a szokásról. Szerintem kíméljétek magatokat ezektől a kellemetlenségektől, és hagyjátok otthon a lejátszókat.

Korábban már írtam arról, hogy hogyan érdemes hordani az ékszereket, ezért csak röviden írnám le a lényeget: szerintem nem üdvös, hogy felékszerezve közlekednek a nők, főleg, ha rossz környéken járnak. Bármikor letéphetik az ember nyakából a nyakláncot, vagy komoly sérüléseket kaphat, amikor megpróbálják elvenni tőle a vastag, arany pecsétgyűrűjét…

Már nagyon sokszor leírtam, hogy figyeljünk a környezetünkre, ezért ezt most nem is fejteném ki jobban. Figyeljünk oda, és legyünk tisztában a körülöttünk folyó eseményekkel.

Szerintem jobb, ha nincs nagyobb összegű készpénz nálunk, mert egy esetleges támadás esetén komoly anyagi kár is érhet minket.
Ha mégis sok pénz van nálunk, akkor azt osszuk több részre, és különböző helyen tartsuk, ne egy helyen, egy csomóban.
Ja, a PIN kódot tartalmazó cetlit ne a bankkártya mellé tegyük… Jegyezzük meg a PIN kódot, lehetőség szerint soha ne írjuk le!

Fontos, hogy ne ríjunk ki a tömegből, vagy ne legyünk feltűnőek.
A lányoknak különösen javaslom, hogy ne vegyenek fel olyan ruhát, amiből mindenük kilátszik. Nagyon vonzó, és szép látvány egy formás női test (bármely része), de sajnos tudomásul kell venni, hogy sokan vannak azok, akik állat módjára viselkednek, főleg, ha meglátnak egy dögös lányt. Ha a hölgyek olyan helyre hivatalosak, ahol fontos a megjelenés, menjenek taxival.

Az önvédelmi eszközünk, amit magabiztosan, jól tudunk forgatni, mindig legyen nálunk, mert soha nem tudhatjuk, hogy mikor kerülünk kellemetlen helyzetbe!


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. megint egy jó bejegyzés:-),
    Néhány éve vettem egy akkor méregdrága MP3 lejátszót, de szinte sohasem használom a cikkben leírtak miatt. Azt is egyértelmű, hogy a lelógó zsinór miatt nehezített mind a futás, ütés és az eszközért nyúlás is.

    Bambusznyárs fighter.blog.hu

    VálaszTörlés
  2. nagyon hasznos dolgok ezek bár itt , aki nincs avval tisztában hogy 1 rossz cigányokkal teli környéken mint pl a 8. ker , nem kéne hangosan telefonálni cigivel a szánkban de aki mégis csak menősködni akar az rábaszik , és ez a rossz a világban miért ne használhatnánk ? kik ezek akik megmondják hogy ne , . de egyébként nagyon jo tanácsok fogadjátok meg mert hasznos

    VálaszTörlés