2010. 06. 11.

ESSC

A mai bejegyzésben az egyik leghatékonyabb modern, eszközös önvédelmi rendszert szeretném bemutatni. Az ESSC klub Magyarországon egy teljesen egyedülálló, különböző rendszerek elemeiből „összegyúrt” technikai repertoárral rendelkezik. A klub gerincét a Necopa Balintawak, és a Kombatan Arnis eskrima stílusok képzik. Mind a két rendszerben (többek között) az a közös, hogy az eszközös küzdelemre helyezik a hangsúlyt, és gyors, cseles technikákkal harcolnak.

Ez nem egy küzdősport, itt nem pontokért folyik a harc, itt nincsenek szabályok; csak egy cél van: egyben hazajutni. Nem egy pukedlizős rendszer, kerülik a flancokat, és a hatásvadász elemeket, itt minden a hatékonyságról, és a legcélravezetőbb megoldásról szól.

Az itt tanultak nem csak a testet erősítik, hanem a szellemet is fejlesztik, ezzel is segítve, hogy elkerüljék a rázós helyzeteket. Az edző mindenkit felkészít arra, hogy hogyan előzzék meg a bajt, vagy hogyan próbáljanak meg még békésen kimászni a slamasztikából. Az a stratégiájuk, hogy amíg lehet, elkerülik a harcot, mert „legyőzni a legyőzhetetlent csak úgy lehet, ha nem vagy ott”; de ha már rá küzdelemre kényszerülnek, akkor azt a legegyszerűbb technikákkal vívják meg.

Bonyolultabb kombinációkat is gyakoroltatnak, hogy fejlődjön az ember mozgáskultúrája, és jobban átlássa a különböző, rendszeren belüli összefüggéseket; de az itt elsajátított tudás más stílussal is könnyen, hatékonyan társítható.

Ebben a klubban mindenki megtalálja a számára legtesthezállóbb önvédelmi megoldásokat. Az irányzat részét képezik az ütések, szúrások, feszítések, kényszerítő technikák, a közeli és távoli harcmódok. A fegyveres testületeknek kifejlesztett módszereket is oktatják. Az itt tanult technikák minden esetben működnek, hiszen a gyakorlat alakította ki ezeket. Főleg a cseles és gyors kivitelezések mérvadóak, mondhatni, a fizikai erő másodlagos.

Meg kell említenem az úgy nevezett „humán technikákat” is; ezeket olyan védelmi helyzetekben alkalmazzák, amikor a védekező, a támadó személye miatt nem akar súlyos sérüléseket okozni. Ezeket lényegében azokban a kevésbé gázos szituációkban lehet használni, ahol nem akarnak ártani a támadónak, csak magát a fenyegetettséget szeretnék megszüntetni.

A stílus, ezáltal az edzések alapjait az eszközös gyakorlatot adják. Egy bottal, két bottal, és késsel gyakorolnak. Nem hiányoznak a bot, valamint a kés elleni önvédelmi módszerek sem; ezeket különösen jó hatékonysággal művelik, tekintve, hogy az említett támadó eszközöket behatóan ismerik. Érdekességképpen, egy klasszikus kombináció, az espada y daga (egy kés és egy bot egyidejű használata) elsajátítására is adódik alkalom a „kívánság edzések” keretein belül. Az alkalmanként megtartott szemináriumokon (4-6 órás, egy témára épülő edzések) meg lehet ismerni érdekes, a „rendes edzéseken” nem tanított technikákat is.

Természetesen a pusztakezes harcot is oktatnak. Az ütések, rúgások ugyanúgy szerepet kapnak, mint a feszítések, fejelések, földre vitelek, és más trükkös támadások. A bejáratott, közismert stílusokat (pl.: karatét) űző emberek egy teljesen új mozgásvilággal ismerkedhetnek meg.

Az itt elsajátított tudás felkészíti az embert a pusztakezes, és az eszközös önvédelemre, sőt, egy idő után kialakul az a készsége is, hogy bármilyen improvizatív eszközt hatékonyan tud önvédelemre használni. Ennek főleg a gyengébb fizikumúak látják hasznát.

Az edzések folyamán mind a két kézzel dolgoznak, minden technikát meg kell tudni csinálni jobb-, és balkézzel egyaránt, hiszen semmisem garantálja, hogy az utcán mindig jobbkezes támadóval kerül össze az ember. Amúgy is, ha már az embernek két keze van, akkor miért ne használná mind a kettőt?

Ha már a kéznél tartunk: előfordulhat, hogy egy-egy edzés után fájó ujjakkal, bütykökkel, vagy végtagokkal megy haza az ember, de ne felejtsük el, hogy ez csak jót jelent! Az a stílus, ahol sérülés, fájdalom, és fáradság nélkül képezik az embereket, nem ér semmit. Bizony, ahol fát vágnak, ott hullik a forgács…

Az újonnan jöttek a legalapabb mozdulatoktól kezdik el tanulást. Nagyon fontos, hogy az alaptechnikák jól rögzüljenek, ezért ezeket sokszor ismételtetik. Ezen ismereteknek olyan szinten kell elmélyülniük, hogy stresszhelyzetben is ösztönszerűen, hibátlanul működjenek. Ilyen esetekben nagyon jól látszódik az egyszerű, célratörő mozdulatok előnye.

A stílus a lényegretörő megoldásokat favorizálja, ha egy technika rizikós, akkor azt nem erőlteti. Az itt tanultak felkészítik az embert arra, hogy ha egy ütés, vagy egy technika nem érte el a kívánt hatást, akkor a lendület megtörése nélkül, további, folyamatos próbálkozásokkal tudja hatástalanítani az ellenséget; küzdelem közben nem szabad ledermedni. A folyékony, gördülékeny harcmodor (flow fight) a klub egyik jellemzője.

Mivel az ellenfél bárhogyan támadhat, ezért az ESSC klubnál a leghatékonyabb védekezési, blokkolási módokat tanítják. Nem mondvacsinált szituációkra keresnek megoldásokat, hanem valós helyzetekre készítenek fel, nincsenek mesterkélt kivitelezések. A leggyakrabban előforduló utcai helyzeteken keresztül gyakoroltatják a technikákat, és készítik fel az embert arra, hogy megvédje magát. Az edző már az elejétől fogva azt tanítja, hogy a védekező fél ne csak arra legyen felkészülve, hogy egy támadóval szemben kell megvédenie magát. A mozdulatok úgy vannak kialakítva, hogy azok egy, vagy több ember ellen is hatékonyan működjenek. Az ilyen jellegű tanítások azt segítik elő, hogy az ember ösztönösen úgy helyezkedjen, viselkedjen, hogy ne tudják körbe venni, vagy egy váratlan támadás esetén gyorsan és érdemben tudjon reagálni.

A klubban nem bázisgyakorlatokat magoltat be az edző, mert ezek csak akkor működnek, ha a támadó is betartja a koreográfiát (és engedelmesen kinyújtva hagyja a jobb kezét…). Minden harc, minden szituáció más, és más ezért nincs egy olyan mozdulatsor, ami bármelyik helyzetben hatékonyan alkalmazható.

Az éles helyzetekben rutinból kell reagálni az ESSC klubban tanult elveknek megfelelően. Ezek az elvek a legcélravezetőbb technikai kivitelezések, amelyek olyan törvényszerűségeken alapszanak, amelyek bármilyen szituációban megállják a helyüket (úgy kell elképzelni, mint a matematikai axiomákat: 2x2 minden esetben 4). Hogy az ember minden szituációban hatékonyan működjön, segítenek az elvek; ezeknek az elsajátításával a védekező nem egy-egy helyzetre tud eredményesen reagálni, hanem minden esetben megtalálja a legjobb, legcélravezetőbb megoldásokat.

Az elvek betartásával minden ember kialakíthatja a számára legtesthezállóbb módszert, stílust. A nagydarab, testesebb embertől kezdve, az alacsony, gyenge nőig mindenki olyan tudásra tehet szert, ami az életét mentheti meg.

Az itt tanultak elsajátítása egy hosszú folyamat, és lehetetlen egy jó edző nélkül, de megéri rászánni az időt és a fáradságot, mert később bármilyen szituációban jól lehet kamatoztatni az itt megszerzett tudást. Nem győzni tanítanak, hanem túlélni.


Bővebb információ: http://www.eskrima.hu/




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése