2010. 07. 01.

Késtámadás szimuláció

A mai bejegyzés tárgya egy olyan videó, amiben láthatjátok, hogy egy kés milyen sérüléseket képes okozni.

A teszt tárgyai disznólábak voltak, amik hasonlítanak az emberi kézre. Ezeket a mellső lábakat nem főztük ki, nem preparáltuk, igaziak voltak, és nyersek.

A rögzítést úgy oldottuk meg, hogy ki tudjon lengeni a láb, és a vertikális tengelyen el tudjon forogni, ezzel is elősegítve azt, hogy reálisabb eredményeket kapjunk; az utcán sincsen mindenkinek fixen lerögzítve a keze, hanem el tudja venni, vagy el tudja fordítani.

Később különböző anyagokat tettük a célpontokra, hogy azt mutassuk be, hogy a hétköznapi ruhák milyen védelmet biztosítanak.

Kétféle penge típust használtunk: élesebbet, és tompábbat. Szemmel látható különbségek nincsenek a két különböző élességű pengék okozta sérülések között, ugyanis csak kis rétegben van hús a disznólábon, és annak a vékonysága nem képes arra, hogy hűen szemléltesse a pengék közötti különbséget, hatékonyságot. A videón többször is látható, hogy a penge mélyen belemart a csontba, porcba, el lehet képzelni, hogy milyen pusztítást végzett volna, ha jóval vastagabban lett volna hús a penge útjában...

A való életben elszenvedett sebek (jóval) súlyosabbak lehetnek, mint a videón látható sérülések. Ezt okozhatja az, hogy az illető nem rántja el a kezét, vagy mereven kitartja (pl.: azért, hogy blokkoljon). És ugye mondanom se kell, hogy az ilyen jellegű sérülések nagyon nagy fájdalommal járnak. Többször is látható, hogy a penge mélyen belemar a húsba, vagy a csontba; ha egy emberrel történik hasonló, akkor borzasztó kínokat él át. És a vérveszteségből adódó tünetekről még nem is beszéltünk.

Komolyan kell venni a késes támadásokat! Ha valaki félvállról veszi az ilyen jellegű szituációkat, könnyen súlyos sérüléseket szenvedhet el. Józanul, reálisan kell kezelni ezeket az eseteket. Nem szabad, hogy hamis illúziókba ringassuk magunkat a kés veszélyességét illetően!





Ez az első ilyen jellegű videó (reméljük nem az utolsó), ezért előfordulhatnak olyan hibák, amik még kijavításra várnak. Ilyen például a világítás; a következő teszt videóban ezt már igyekszünk megoldani.

Reményeim szerint, lesz még hasonló teszt videó.

Várom véleményeiteket, észrevételeiteket, ötleteiteket a már ismert e-mail címre: hovane@citromail.hu



Vigyázzatok magatokra!

13 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó! Mindekinek meg kellene néznie aki kés elleni varázslásokat akar tanítani, hogy rájöjjön milyen hamis illúziókban ringatja a tanítványait!

    VálaszTörlés
  2. Ezek nem hamis illúziók legalábbis nálunk nem. Kés elleni túlélésre, annak aki elég rég óta csinálja ha szerencséje van akár 50% is lehet az esélye. De legyen akárki akármilyen nagy májer egy kés elleni harc alkalmával minimum 2! vágást kap. Szóval csak akkor kell alkalmazni ha minden esély kilőve legutolsó esetben amikor kifejezetten nem lehet elfutni és kifejezetten meg akarnak ölni.

    VálaszTörlés
  3. Mindig 50% esély van: vagy igen, vagy nem :)

    Nem szabad végletesen gondolkozni. Persze, vannak jó megoldások kés támadás ellen. Semmi sem garantálja, hogy mindig a késes támadó győz.
    Mintahogy azt sem garantálja semmi, hogy egy jól begyakorolt, működőképes technika megment egy ilyen támadás esetén. Még egy profi sem lehet biztos abban, hogy megússza az esetet.
    Nagyon sok befolyásoló tényező van, ami befolyásolja az adott szituációt, és ez sokszor nem hasonlítanak az edzőteremben tapasztaltakra. Pl.: félhomályban, fájó fejjel, fázva, szatyrot cipelve, egy váratlan támadást nehéz kivédeni.

    Ez a videó, és bejegyzés arra hívja fel a figyelmet, hogy egy amatőr, akinek csak elképzelései vannak a harcról ne akarjon hősködni kés ellen. Ne gondolja azt, hogy amit lát a bemutatókon, az az életben is így van; nem olyan könnyű leszerelni egy késes támadót, arról nem is beszélve, hogy egy ilyen támadás nem úgy néz ki, mint ahogyan a bemutatókon láthatja.


    Az első hozzászólás szerinte azokra vonatkozott, akik a nem működő kés elleni önvédelmi technikákat oktatják a tanítványoknak, és elhitetik velük, hogy ez megmentheti az életüket.


    Ha jó, reális kés elleni önvédelmet akar valaki tanulni, akkor az ESSC Klubot (www.eskrima.hu) ajánlom mindenkinek. Itt nincsen varázslás, hanem a valós helyzetekre készítik fel az embert.
    Az tud jobban védekezni a kés ellen, aki tud is vele harcolni. Ezért van az, hogy a legjobb kés elleni önvédelmi megoldásokat azoktól látjuk, akik értenek a késharchoz.

    VálaszTörlés
  4. Ami lemaradt: amíg tehetjük, kerüljük el azokat a környékeket, ahol késsel ránk támadhatnak.
    Ha olyan szituációba kerülünk, ahol késsel fenyegetnek, vagy támadnak, próbáljunk meg minden eszközzel védekezni, amivel csak lehet, és amikor alkalom kínálkozik el kell futni. Mert "legyőzni a legyőzhetetlent úgy lehet, ha nem vagy ott".
    A legutolsó esetben szabad leállni pusztakézzel kés ellen védekezni.

    VálaszTörlés
  5. Kemény videó.

    Ha választanom kéne, hogy egy 9mm-essel lőjenek alkaron, vagy egy bajonettel vagy macsétával csapjanak, akkor valószínűleg a pisztolygolyót vállalnám be. Hallottam már olyat, hogy valakinek sikeresen lecsapták a karját. Ha jól emlékszem a múltkor egy támadásnál valakinek majdnem tőből vágták le a karját egy szamurájkarddal. Valami focizás miatt kialakult vitában, 1 hónapja. Szóval inkább a golyó, azt darabokban kiszedik, de ha repül az ember karja, akkor vége a dalnak. Vagy évekig tart mire felépül az ember, vagy soha.

    VálaszTörlés
  6. Bár nem mondható szerencsésnek ha tőből levágják az ember karját, de a szamuráj kardal sokkal nagyobb sérüléseket is lehet okozni egy csapás egy halál.

    VálaszTörlés
  7. Még szerencse, hogy relatíve kevesen járkálnak szamurájkarddal az oldalukon...

    A kés egy nagyon veszélyes, kiszámíthatatlan eszköz. Könnyű beszerezni, könnyen lehet rejtve hordani, és könnyű vele sérülést okozni, vagy embert ölni.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem meg minden ember függő!Például az egyik barátom 1,5 hónap Wing Tsun után leszerelte a késes támadót puszta kézzel!

    VálaszTörlés
  9. Örülök, hogy a barátodnak szerencséje volt!

    VálaszTörlés
  10. a barátod ne igen próbálgasson hasonló kunsztokat, vagy hamar a temetőben végzi. Én 15 év küzdősport (nem hókuszpókuszos, hanem full kontakt) után is inkább elszaladnék ha valaki késsel jönne rám, a legutolsó dolog amit megpróbálnék, az a puszta kezes védekezés.

    VálaszTörlés
  11. Adam a hókusz-pókusz mondjuk a pl Sáska stílus meg a hasonlók!Az erő megy erő ellenben(pl:TBox) valóban kevesebb az esély egy késes ellen!De ahol a ott a technika és az ész, van esély!

    VálaszTörlés
  12. Sziasztok!
    Adammal értek egyet. 11 év harcművészeti múlttal, és 3 stílus (Nem teljes) ismeretével sem állnák le kés ellen. Minél többet gyakorolok vele, annál inkább nem. De a gyakorlás mindenképp sokat javít az esélyeken, és javaslom mindenkinek, hogy ha ilyen helyzetbe kerül, kapjon elő valamit ha tud, széket, hátizsákot, hogy legyen valami közte, és a kés között!
    És nem győzni kell, hanem túlélni.

    Coyote

    VálaszTörlés
  13. 18:16, 10:48-hozzászólását azért végig olvashattad volna!
    Azt mondják:
    "aki sok mindenhez ért, az valójában semmihez sem!"

    VálaszTörlés