2010. 08. 10.

Szamurájkardos támadás

A mai bejegyzést az alábbi hír inspirálta. Több dolog is eszembe jutott, amit érdemes egy poszt formájában tovább adni.

"Karddal vagdalkoztak Budapesten
Még nem tudni, elfogják-e a merénylőt.

Súlyos sérüléssel vittek kórházba egy férfit, akit szombat este a VII. kerületi Klauzál téren egy karddal súlyosan megvágtak - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-vel.
Papp Judit elmondta, az eddigi információk szerint a téren két férfi szólalkozott össze, majd egyikük egy karddal megsebesítette a másikat. A megvágott férfi súlyos sérülést szenvedett.
Az ügyben az eljárást a VII. kerületi rendőrkapitányság folytatja le; azt egyelőre nem tudni, őrizetbe veszik-e a karddal támadót.
"

http://hetivalasz.hu/itthon/karddal-vagdalkoztak-budapesten-31163

Az elsőként az a kérdés merült fel bennem: mit keres egy szamurájkard a játszótéren? Mégis ki,  és miért megy le egy szamurájkarddal a játszótérre?

A következő, amin elgondolkoztam, az a cikknek egy mondata, mégpedig: "azt egyelőre nem tudni, őrizetbe veszik-e a karddal támadót.
Tehát, a támadó egy közbiztonságra különösen veszélyes eszközzel súlyosan megsebesített valakit, és ezek után a rendőrök azon tanakodnak, hogy őrizetbe vegyék-e a támadót? Ha tényleg ez a helyzet, akkor nagyon nagy válságban van a magyar bűnüldözés, és közbiztonság. (Ha az újságíró azt akarta a tudtunkra adni, hogy nem biztos, hogy megtalálják a támadót, akkor azt nem így kellett volna leírni…).

Hazánkban bizonyos bűnözői körökben, különösen egyes „elemeknél” gyakori fegyver a (dísz)katana (a katana a szamurájkard japán neve). Sokan olyan fegyvert vásárolnak, ami inkább dísz, nem fegyvernek készült, de higgyük el, ezekkel az eszközökkel is súlyos sérüléseket lehet okozni.

Ezek a (dísz)fegyverek könnyen beszerezhetőek, és bizonyos helyeken nem is olyan drágák, és boldog-boldogtalan megvásárolhatja mindenféle ellenőrzés nélkül, holott ez egy veszélyes eszköz. Ennek következménye, hogy a „veszélyes elemek”, könnyen, olcsón jussanak veszélyes fegyverhez.

Szerencsére a katana nem egy könnyen rejthető fegyver, általában autók csomagtartójából szoktak előkerülni. Vagy már nyíltan, a támadó kezében láthatjuk. Nem érdemes (értsd: nem szabad!) leállni harcolni egy szamurájkardos támadóval. Legokosabb elmenekülni.

Egyes klubok, mint pl.: ESSC Klub (www.eskrima.hu) oktat olyan technikát, ami hatékonyan alkalmazható ilyen támadással szemben is (bár nem ez határozza meg az irányzatukat), de az már régen rossz, ha olyan helyzetbe kerülünk, hogy egy katanával szemben kell megvédeni az életünket.
(Ugye, mondanom se kell, hogy a filmekben látható az „a-tenyeremmel-elkapom-a-lesújtó-pengét” típusú jeleneteket felejtsük el. Szamurájkard ellen csak a hasonló kaliberű eszközzel, mint pl.: vipera lehet védekezni. De még egyszer szeretném hangsúlyozni: el kell kerülni, hogy egy szamurájkardos emberrel szálljunk szembe! Nem szabad lehetőséget adni arra, hogy megtámadjanak minket egy katanával, kerüljük el ezeket a környékeket.)

Szomorú, de nem ez az első eset, hogy valakire szamurájkarddal támadnak, sőt tömegverekedéseknél elég gyakori eszköz. Korábban egy csepeli esetnél úgy dobálták be a Dunába a katanákat, hogy a rendőrök ne találják meg (http://www.mno.hu/portal/638852)


Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Derülnek ki a részletek az esettel kapcsolatban. Bizonyos okok miatt ezeket a részleteket nem közölhetem pontosan, annyit viszont elárulhatok, hogy az áldozatot azért vagdalták össze, mert rászólt egy gyerekre, hogy ne játsszon durván.

    Sajnos ez jól példázza azt, hogy a "a veszélyes elemeknek" az értékrendje nagyon eltorzult. A lelkiismeretük, az elméjük elferdült, és rossz irányban fejlődött.

    Az esetben még az a szomorú, hogy az elkövetők ellen, a történtek után sem adtak ki körözést. Szabadon vannak.

    Mint láthatjuk az élő példa alapján, elég egy rossz szituáció, és karddal támadnak az emberre. Irreális, hogy mi van ebben a városban, országban.
    Vigyázzatok magatokra!

    VálaszTörlés