2011. 01. 11.

Pénzfelvétel az ATM-nél

A mai bejegyzésben az ATM biztonságosabb használatáról fogok írni. Sajnos sok esetben minden igyekezetünk ellenére sem tudjuk biztonságosan felvenni a pénzt, de azért törekedjünk arra, hogy minél kevesebb lehetőséget adjunk egy esetleges rablásra.

Kétféle ATM-et különböztetek meg, az egyik, amelyik közvetlen az utcán van, a másik, amelyik egy zárt térben, általában bankfiókban található.

A belső ATM-ek használata biztonságosabb, mivel egy zárt helyen találhatóak, és oda csak bankkártyával lehet bejutni. Erre vonatkozóan kevesebb és könnyebb biztonsági előírásokat tartok követendőnek.
Ha tudjuk, hogy belső ATM-et használunk, akkor kártyánkat már előre készítsük elő. A bankkártya elővétele előtt mindig figyelmesen nézzünk körül! Így elkerülhetjük, hogy a kezünkből kitépjék a tárcát/táskát miközben minden figyelmünket a kotorászás köti le. Ha előkészítjük a bankkártyát, akkor az ATM-hez való bejutás (az ajtó kinyitása) gyors, és zökkenőmentes.
Fontos, hogy takarjuk azt is, hogy milyen összeget vettünk fel. A bankautomata használata után a pénzt és a kártyát jól tegyük el, lehetőség szerint úgy, hogy más ne láthassa, hogy hova tettük a pénzünket. Miután kiléptünk a zárt részről, jól nézzünk körül, hogy érjen bennünket „kellemetlen meglepetés”.

A nyitott, vagyis az utcára kihelyezett ATM-ek használata veszélyesebb. A pénzfelvétel előtt ajánlatos szétnézni, hogy meggyőződjünk arról, nincsen „veszélyes elem” a környéken.
A bankkártyát és a pénzt gyorsan tegyük el, lehetőség szerint minél kevesebbet legyenek elől az értékeink. Figyeljünk arra, hogy ne tudják kitépni a kezünkből a táskát/tárcát.
Pénzfelvétel közben is nézzünk a hátunk mögé, és mérjük fel a terepet. Ha valamiért veszélyesnek ítélünk egy helyzetet, akkor szakítsuk meg a tranzakciót.
Ha akkor lépnek a hátunk mögé, miközben a PIN kódot írjuk be, vagy a pénzt vesszük fel, akkor lélekben készüljünk fel arra, hogy megtámadhatnak minket (Ez nem feltétlenül fog megtörténni, de jobb, ha az ember felkészül rá.). Magunk mögé pillantva győződjünk meg arról, hogy a mögöttünk lévő egy türelmetlen várakozó, és adott esetben szólítsuk fel arra, hogy lépjen hátrébb.
Ha bármilyen gyanúsat észlelünk pénzfelvétel közben, azonnal szakítsunk meg minden tranzakciót. A felvett összeget és a bankkártyát mindig biztos helyre tegyük.

Ha többedmagunkkal veszünk fel pénzt, akkor valaki figyelje a környéket, és jelezzen, ha valami gyanúsat észlel.

Amennyire banális, annyira sokan követik el a hibát: soha, de soha ne írjuk fel a PIN kódunkat! Főleg ne a bankkártya tartótokra!


Az alábbiakban egy, a kártyamásolásokról szóló Citi Bankos tájékoztató olvashattok (nem reklám!). Természetesen a leírtak mindegyik bank ATM-jére vonatkoznak.

2010-ben, különösen a második félévben, jelentős mértékben nőtt a magyarországi - főként Budapest és környéki városokban - elkövetett ATM-es kártyamásolások száma. Az elkövetők a kártya mágnescsík adatait és a PIN-kódot is képesek megszerezni adott ATM-es készpénzfelvétel során, melyekkel később visszaélnek. A visszaélések is rendszerint ATM-eknél történnek a PIN-kód ismeretében, külföldön.

Az ATM-es kártyamásolásnak és a PIN-kód megszerzésének több módja is van, azonban kellő körültekintéssel csökkenthetjük a sikeres másolás és a későbbi visszaélések esélyeit:

1) Potenciális másolóhelyek:
Az elkövetők rendszerint nagy forgalmú ATM-eket céloznak meg, ahol a másolószerkezet felhelyezése és akár megfigyelése, eltávolítása sem jelent számukra felesleges kockázatot (pl.: nagy pályaudvarok, terek, piacterek). Gyakran választanak viszont kártyás beléptető rendszerrel nyitható fiókokat is, ahol már a belépéskor lemásolják a kártyát, esetleg azt kérik, hogy PIN-kódot is üssünk a belépéshez vagy a PIN-kódot később a készpénzfelvételkor szerzik meg.

2) Hogyan előzhető meg az ATM-es kártyamásolás:
• Szánjunk kellő időt az ATM és környéke feltérképezésére. Ha fentiek alapján úgy találjuk, hogy kockázatos lehet, inkább keressünk másikat. Ilyenkor nagy segítség, ha az ATM-en lévő, általában ingyen hívható számot felhívjuk és jelentjük a gyanúnkat. Ily módon másokon is segíthetünk.
• Mozgassuk meg a kártyanyílás „csőrét" és győződjünk meg róla, hogy az valódi. A gyári „csőr" nem lötyög, dizájnban és általában anyagában is odaillő és esztétikus. Nézzük meg, hogy nincsen-e kis kamera vagy oda nem illő szerkezet az ATM felső megvilágításánál elhelyezve, esetleg az ATM mellett elhelyezett szórólapok vagy azok tartója mellett (az ATM saját kamerája rendszerint szemmagasságban van beépítve a képernyő felett). Vizsgáljuk meg a billentyűzetet is a kártya behelyezése előtt és győződjünk meg arról, hogy rendben működik, nem bóvli.
• A PIN-kódot bevitelekor teljesen el kell takarni! Vigyázzunk, hogy azt semmilyen irányból ne lehessen látni.
• PIN-kódot soha ne adjunk meg beléptető szerkezeten! Egyetlen bank sem kér ilyet a fiókba történő belépéshez! Ezen felül a belépéshez eleve javasolt bármilyen, nem bankkártyát használni, amin mágnescsík van (pl.: törzsvásárlói kártya, klubkártya, stb.)
• Javasolt, hogy a Citibank Hírnökszolgálat sms szolgáltatást mindenképp vegyük igénybe és figyeljünk oda az SMS-ekre. Ha az első visszaélést követő SMS után azonnal hívjuk a Citibankot, jó esély van a további visszaélések megelőzésére!

Ha sikerül fentiekre ügyelni minden alkalommal, azzal jelentősen csökkennek az ATM-es kártyamásolások és az okozott kár is. Mivel minden más európai országból is hasonló eseteket jelentettek, külföldön is kellő körültekintéssel kell a kártyát használni! A biztonságos kártyahasználatról további információ található a www.citibank.hu hivatalos honlapunkon a http://www.citibank.hu/hungary/homepage/hitelkartya-kisokos/biztonsag/index.htm linken.



Vigyázzatok magatokra!

4 megjegyzés:

  1. Volt már ugy, hogy elrontottam a PIN kodomat többször is és a gép nem aDTA VISSZA A KÁRTYÁT.Fel van tüntetve vagy 6 telefonszám hiba esetén, de senki nem vette fel.Ennyit a szolgáltatásról.

    VálaszTörlés
  2. Tyűűűha öcsém, de ügyes vagy!
    Kimásoltad a citibank oldaláról és bevágtad ide!
    Azért megnézném hogy észre vennél-e egy lehúzós olvasóban egy fólia lemezt ami véletlenül nem oda tartozik, de mégis megörökíti a kártyád számát, mert ugye ezek az olvasók nem az orosz kétszekrény módszerrel készülnek, hanem igenis egy kis fóliára van rányomva ami kell és egy kisteljesítményű jeladó adja tovább az illetékteleneknek az információt.

    Amiről nem tudsz arról inkább ne beszélj kedves blogger, mert hülyeségekkel mindenki tudja etetni a nagyérdeműt ;)

    (mellesleg láttam olyan gyári "csőrt" ami lötyögött, mégis eredeti volt)

    VálaszTörlés
  3. Trükkös rablók az ATM-eknél
    http://www.rtlklub.hu/hirek/belfold/video/233421

    VálaszTörlés
  4. A legbiztonságosabbak azok az automaták, amelyek irodaház vagy középület belső terében vannak elhelyezve. Ha csak tehetjük, keressük, használjuk ezeket. Kevesen tudják, de postán is lehet felvenni pénzt bankkártyával azoknál az ablakoknál, ahol lehet kártyával csekket befizetni.

    VálaszTörlés