2011. 05. 24.

Autóban hagyott értékek

A mai bejegyzésben az autóban hagyott értékek őrzéséről szeretnék pár gondolatot megosztani, valamint szeretném jobban elmélyíteni az ezzel kapcsolatos alapvető biztonsági szabályokat.


Kirabolta az autóban ülő gyermeket - lebuktatta a tetoválása
2011.05.20.

Egy gyermeket rabolt ki egy férfi a miskolci Avas lakótelepen. A támadó fenyegetéssel szerezte meg a fiú karóráját - értesült a HavariaPress. A rablás a napokban történt a borsodi megyeszékhely Avas lakótelepén. Az apjára váró, autóban ülő fiúhoz odalépő férfi először a pontos idő felől érdeklődött, s cigarettát kért, majd azzal fenyegette meg a gyermeket, hogy megveri, ha nem adja neki a karóráját. A támadó elmenekült zsákmányával. A rendőrség rablás miatt kezdett nyomozást az ügyben. a támadót, akiről a megfenyegetett fiú pontos személyleírást adott, az egyik kézfején lévő tetoválás, egy ötágú csillag buktatta le. Másnap figyelt fel egy rendőr a tetovált kezű férfira a környéken, igazoltatásakor pedig az elrabolt karóra is előkerült a támadó csuklójáról. A férfit őrizetbe vették, s gyorsított eljárásban állítják bíróság elé.”


Lehetőség szerint ne hagyjunk gyereket a kocsiban, mert hiába tiltjuk meg neki, kinyithatja az ajtót, letekerheti az ablakot idegeneknek. Sajnos ez előfordulhat, bármilyen jól nevelt is a gyerek. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek naivak, könnyebb őket átverni, ezért sem szerencsés rájuk bízni az autó őrizetét.
Mindig a szülő/felügyelő felelőssége, hogy megítélje a gyerek megbízhatóságát, ami idősebb korban már megbízhatóbb. Azért nem írok életkort, mert ez mindig személyfüggő.  
Ha fiatalabb gyereket hagyunk kint az autóban, akkor veszélynek tehetjük ki, hiszen könnyű ráijeszteni, elbánni vele, ha fel akarják nyomni a kocsit. A betörő ablak szilánkjai, az ijedség testi-lelki sérüléseket okozhat a gyereknek.
Ne felejtsük el, a gyerek nem autóriasztó; főleg rossz környéken nem, ahol az emberek gátlástalanabbak, és a közelben nincs segítség.


Most, hogy már tartósan meleg van, az autókban sokan letekerik az ablakokat, hogy így keressenek enyhülést a forróságban. Figyeljünk arra, hogy a hátsó ülésre ne tegyünk értékeket, ha le van tekerve az ablak, vagy nincsen lezárva az ajtó. Könnyen előfordulhat, hogy miközben az ember araszol a dugóban, a hanyagul a hátsóülésre dobott táskát, laptopot stb. a letekert ablakon keresztül kikapják. Ugyan ez előfordulhat úgy is, hogy feltépik az ajtót, ezért jobb lezárni a kocsiajtókat. Sajnos olyat is láttam már, hogy a piros lámpánál, a letekert ablakon keresztül a gyerek kezéből tépték ki a mobilt.


Ha leparkolunk, és hosszabb-rövidebb időre elhagyjuk az autót, az értékeinket ne hagyjuk szem előtt. A laptopot, táskát stb. tegyük a csomagtartóba.
Nem érdemes arra se hagyatkozunk, hogy úgyis meghalljuk, ha betörik az ablakot, mert ha már benyomták az üveget, már keletkezett kárunk, ami igen csak drága mulatság a lustaság kedvéért. Továbbá ha porcelánt (pl. régi foglalat vagy biztosíték) használnak, akkor az üveg gyakorlatilag hang nélkül törik.


Örömmel veszem mások tanácsait, tapasztalatait komment vagy levél (hovane@citromail.hu) formájában!


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése