2011. 05. 03.

Elővigyázatosság, bizalmatlanság

A mai bejegyzésben két példán keresztül az egyik legfontosabb önvédelmi alaptényezőkre, az elővigyázatosságra és a bizalmatlanságra szeretném felhívni a figyelmet.


Prostik vertek össze egy nyírségi férfit
2011. április 19. 12:04

A 35 éves férfi nem vette igénybe a lányok szolgáltatásait, de becsalták egy sötét területre és ott négyen támadtak rá. Elvették pénzét és mobilját.
Prostituáltak és társaik támadtak rá egy 35 éves férfira Nyíregyházán - írja a police.hu.
A férfit megverték és kirabolták. A könnyű sérüléseket szenvedett sértett azt állítja: a kocsmából tartott hazafelé, amikor egy utcalány ajánlatot tett neki. Ő elutasította, de a prostituált megpróbálta becsalni a házak közötti sötétebb területre. Itt támadtak rá többen, majd elvették mobiltelefonját és kevesebb, mint húszezer forintját.
A férfi a rendőrségen bejelentést tett, és hamarosan elkapták az elkövetőket is. Még az éjjel előállították a feltételezett tetteseket; két 20-22 éves nőt, egy 23 és egy 27 éves férfit.
A Nyíregyházi Rendőrkapitányság a csoportos rablás mind a négy gyanúsítottját őrizetbe vette és kezdeményezik előzetes letartóztatásukat.
A csoportos rablásért az elkövetők akár öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatók.

hirado.hu
Forrás: police.hu
http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/19/11/Prostik_vertek_ossze_egy_nyirsegi_ferfit.aspx

Az áldozat saját felelőtlensége miatt került rossz helyzetbe. Ne bízzunk meg ismeretlenekben,! Ne engedjük, hogy becsaljanak minket egy sötét utcába, mert ott lazán kirabolhatnak bennünket, mint a cikk is példázza.
Ne hagyjuk, hogy ismeretlen (netalán gyanús) emberek olyan helyre vigyenek (csaljanak) bennünket, amit nem ismerünk jól, sötét, kihalt, nincs menekülési vagy segítségkérési lehetőség a környéken.
Tudom banális, és nevetségesnek hangzik, de úgy látszik, nem lehet elégszer ismételni.


Ölt, mert szexre akarták kényszeríteni
2011. április 22. 11:49

A pécsi szakács egy alkalmi ismerősével borozgatott, aki felhívta a lakására és meg akarta erőszakolni, a pécsi férfit a bíróság nem találta bűnösnek az emberölés vádjában, mert csak védekezni próbált.
 Jogerős felmentették azt a férfit, aki alkalmi ismerőse halálát okozta, miután az megpróbálta megerőszakolni. A pécsi férfit a bíróság nem találták bűnösnek az emberölés vádjában – írja a bama.hu.
Az indoklás szerint a vádlott védekezése jogos és arányos volt a szemérem elleni erőszakkal szemben. A vádlott egyébként nem jelent meg a tárgyaláson, az első fokú ítélet óta szabadlábon védekezett.
A tragikus éjszaka még 2009-ben történt. A férfi, aki szakácsként dolgozott a bűncselekmény napján ittasan érkezett meg munkahelyére, ezért hazaküldték. Ezután a munkahelye közelében tovább italozott, ahol csatlakozott hozzá egy másik fiatalember, majd a rövid ismeretség után az újdonsült ismerőse egyszer csak azt ajánlotta a szakácsnak, menjen fel hozzá borozni.
Borozgatás közben vendéglátója azonban a szakács mellé ült, s erőszakoskodni kezdett vele. Magukra zárta a szoba ajtaját, leteperte, meg akarta erőszakolni. A fiatalember ellenállt, majd támadásba ment át, többek között rátérdelt a másik férfi mellkasára. A férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy életét az orvosok sem tudták megmenteni.
A szakács a tárgyalások során beismerte tettét, de azzal védekezett, hogy nem tudott mást tenni, veszélyben érezte életét.

hirado.hu
Forrás: bama.hu

http://www.hirado.hu/Hirek/2011/04/22/10/Olt_mert_szexre_akartak_kenyszeriteni.aspx

Erről a cikkről nagyjából ugyanazt lehetne elmondani, mint az előzőről: ne menj el idegenekkel számodra nem biztonságos helyre!
Ha eltávolodsz a társaságodtól, akkor mindig mond meg, hogy kivel (mutass rá, ha nem tudod a nevét, hogy rossz esetben tudjanak róla személyleírást adni), merre mész.

Az előző esetek végződhettek volna sokkal rosszabbul is, íme, pár szélsőséges eset: eladják rabszolgának, feldolgozzák a szervkereskedők, prostitúcióra kényszerítik (igen, a férfiakat is), stb.


Elcsalták és megölték az eltűnt kunszentmártoni fiút?
2011. január. 19. szerda | Szerző: MTI 

FMH - Valószínűleg gyilkosság áldozata lett az a kunszentmártoni fiú, akit 2010 ősze óta eltűntként tartott nyilván a rendőrség – közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán az MTI-vel.
A közlemény szerint a 17 éves fiú eltűnését tavaly októberben jelentették be a rendőrségen. Az eset kapcsán időközben felmerült a bűncselekmény gyanúja, ezért az ügyben emberölés miatt indult eljárás a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon.
Szabó Zita, a főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy a nyomozás sikere érdekében a történtekről mást egyelőre nem kívánnak közölni, jelezte azonban, hogy várhatóan csütörtökön újabb információkkal szolgálnak.
A hvg.hu szerdán közölt értesülései szerint az áldozat egy szarvasi középiskolába járt. A diákot elcsalták, megölték, majd feldarabolták és eltüntették a holttestét – írta a honlap. A cikk szerint a gyilkosság kapcsán több embert őrizetbe vett a rendőrség és kezdeményezte a bíróságnál a gyanúsítottak előzetes letartóztatását. Ám, hogy tettüknek mi volt az oka, egyelőre nem tudni – olvasható a honlapon.
Az írás arról is említést tesz, hogy az elfogott társaság tagjai között van egy öcsödi férfi, J. Bálint, akinek az otthonában házkutatást tartottak a rendőrök. A holttestet keresve átvizsgálták a kemencét és a kutat is. A cikk írója úgy tudja: ennek a csoportnak tulajdonítja a rendőrség egy kamaszlány megerőszakolását és megkínzását is
.”

http://www.fmh.hu/belfoldi/20110119_elcsaltak_megoltek

Ez egy rosszabb végkimenetelű eset. Sajnos el kell fogadnunk, hogy ilyen, és ehhez hasonló esetek történnek, még akkor is, ha nem veszünk róluk tudomást.


Az elővigyázatosságot nem szabad túlzásban sem vinni, de fontosnak tartom, hogy az embernek legyen egy egészséges paranoiája, ami megvédheti a veszélyektől.

Ne légy annyira naiv és jóindulatú, légy gyanakvóbb, bizalmatlanabb!


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése