2011. 05. 18.

Innen-onnan 5


A mai bejegyzésben az innen-onnan összeválogatott cikkeket fogom elemezni, és levonni az általam fontosnak vélt tanulságokat.


Sebhelyes arcú szatír tartja rettegésben a diáklányokat
Írta: hirado.hu/bama.hu | 2011. február 17. csütörtök 15:18 |

A pécsi szatír főleg tizenéves lányokat támad meg, vagy önkielégítést végez a előttük egy liftben.

Egy sebhelyes arcú szatír tartja rettegésben a pécsi diáklányokat – írja a bama.hu. Az ismeretlen elkövető, hol leteperi a tíz év körüli áldozatait, hol önkielégítést végez a szemük láttára egy liftben.

Az ismeretlen tettes már több áldozatot szedett. Egyelőre nem tudni, hogy mindegyik molesztálást ugyanaz a férfi követte-e el. Január elején egy kilencéves lány került bajba, amikor egy férfi önkielégítést végzett előtte és egy ideig nem engedte kiszállni a liftből. A lány az eset után szólt a nagymamájának, aki értesítette a rendőrséget. A szatírnak sikerült elmenekülnie.

Egy másik esetben Pécs Postavölgy nevű részén egy elhagyatott útszakaszon támadtak meg egy tizenhárom éves kislányt. Akkor az elkövető a földre rántotta, puszilgatta, fogdosta a gyereket, aki bokán rúgta támadóját, s így el tudott menekülni.

Ezt megelőzően az Aidinger János út egyik lakóházának liftjében önkielégítést végzett egy perverz férfi egy kislány előtt. Egy másik esetben pedig a Szabó Ervin téren, szintén egy liftben követett el hasonló bűncselekményt egy férfi.

A nyomozók ilyen esetekben kihallgatják azokat, akik korábban hasonló bűncselekményeket követtek el, de egyelőre nem találják a pécsi szatírt.

A rendőrség közleménye szerint az elkövető vélhetően 30 és 40 év közötti, 170-180 cm magas, kissé pocakos, rövid, világosbarna hajú férfi. Nem visel szakállt vagy bajuszt, fogai sárgásak, dohányzik. A homlokán, az egyik szeme fölött félkör alakú heg látszik.


Az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt írtam korábban, hogy a környékünkön, de még a lépcsőházunkban sem lehetünk teljes biztonságban.
Ha valaminek kicsi a valószínűsége, az nem jelenti azt, hogy nem történhet meg. Az elhagyatott, nagy lépcsőházak tartogathatnak veszélyt a számunkra, főleg a rossz környékeken. Belefuthatunk drogosokba, betörőkbe, csövesekbe stb. Jobb, ha addig megőrizzük az éberségünket, amíg haza (a lakásba) nem érünk.


Megvan az aranylánc és a tettes is
Írta: hirado.hu | Forrás: police.hu | 2011. május 14. szombat 11:14 |

A rendőrség elfogta azt a férfit, aki a IX. kerületi Epreserdő utcában letépte az aranyláncot egy nő nyakából. A BRFK kezdeményezte a tettes előzetes letartóztatását.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a központi ügyeletre pénteken 12 óra 40 perc körül érkezett bejelentés arról, hogy, hogy Budapesten, a IX. kerületi Napfény utcában lévő egyik élelmiszerüzletnél egy rablás feltételezett elkövetője tartózkodik.
rendőr, aranylánc

A járőrök felszólították, hogy igazolja magát, de a férfinál nem voltak iratok. Ezután átvizsgálták a ruházatát, majd észrevették, hogy jobb markában tart valamit. Ez volt az az aranylánc, amelyet korábban letépett egy nő nyakából.

A férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, ellene lopás miatt indítottak eljárást és kezdeményezték előzetes letartóztatását.


Újra itt van a jó idő, az emberek ruházata is nyitottabb, meg fognak szaporodni a nyaklánc letépéses lopások száma. Korábban már írtam erről, érdemes újra átolvasni és odafigyelni, hogy ne legyünk áldozatok.
Az ékszereket, ha lehet, az utcán ne hordjuk nyíltan, az arany nyakláncok inkább maradjanak a ruházat alatt.


12 fős tini banda tartotta rettegésben a füredieket - négyen bilincsben
Írta: hirado.hu | Forrás: police.hu | 2011. május 12. csütörtök 09:43 |

A csoport bűnlajstroma hosszú, 33 bűncselekmény elkövetése írható a számlájukra, a legfiatalabb bűnöző 13 éves, aki egy fegyveres támadásban is részt vett.

Csaknem 33 bűncselekménnyel gyanúsítanak egy 12 fős bűnbandát Balatonfüreden. A csapatban a legfiatalabb bűncselekménnyel gyanúsítható személy egy 13 éves fiú - írja a police.hu.

Hosszú a bűnlajstroma a szervezetnek, a Balatonfüredi Rendőrkapitányság kábítószerrel való visszaélés, zsarolás, rablás, csalás, lopás, orgazdaság és más bűncselekmények miatt indított eljárást ellenük. A tizenkét gyanúsított közül kettő gyermekkorú, kettő pedig fiatalkorú. A banda tevékenységének értelmi szerzői – három 20 éves fiatalember és egy 15 éves fiú - előzetes letartóztatásban várják az eljárás lezárulását.

A nyomozás adatai szerint a bűncselekményeket 2010 nyarától követték el a gyanúsítottak, az első feljelentés azonban csak tavaly decemberben érkezett egy lakásbetörés miatt.
A fiatalok bűnlajstromához tartozik az is, hogy kábítószert árultak és fogyasztottak, a droghasználók között a legfiatalabb egy gyermekkorú 13 éves fiú.

A bandába szerveződött tinik a lakókörnyezetükben fiatalokat zsaroltak meg és kényszerítettek pénz, illetve értéktárgyaik átadására. Pénzt kértek kölcsön, de előre tudták, hogy azt nem fogják tudni visszafizetni, ezzel csalást követve el.

2011 februárjában egy gyermekkorú fiút késsel fenyegettek meg és próbálták meg értéktárgyai átadására bírni. Mivel a fiúnál se pénz, se telefon nem volt a lakására kísérték, hogy hozzon ki onnan értékeket, ám ezt a sértett nem tette meg. A felfegyverkezve elkövetett rablásban részt vett egy 13 éves fiú is.

A gyanú szerint lépcsőházak tárolóiból horgászfelszereléseket vittek el, illetve egy iskolából DVD-lejátszót is elloptak. A lopásokból származó értékeket eladták. De rongálás, garázdaság és közlekedés biztonsága elleni bűncselekménnyel is alaposan gyanúsíthatóak.

A többségében rendezett családi viszonyok között élő fiatalok közül ketten már korábban is összeütközésbe kerültek a törvénnyel, korábban kábítószer fogyasztásért vonták őket felelősségre.
Eddig összesen 33 – köztük több üzletszerűen, valamint folytatólagosan elkövetett - bűncselekménnyel gyanúsították meg a füredi nyomozók a banda tagjait, akik közül négyen előzetes letartóztatásban vannak.”


Az ilyen bandák miatt írtam korábban (1, 2) is arról, hogy miért is veszélyesek a fiatalkorú bűnözők.
Ezek a fiatalok korán kiszakadnak a társadalmi normából, semmilyen erkölcsi nevelésben nem részesülnek, ebből kifolyólag agresszívebbek, kegyetlenebbek, elállatiasodottabbak, mint egy átlagember. Sok esetben nem érzik, hogy hol a határ, és ezért gyakran átlépik azt, ezért nem ritkán olyan mértékű durvasággal lépnek fel, ami indokolatlan.
Az erőszakos bűncselekményeket sorozatában elkövetőknek nincsen jövőképük, nem gondolnak bele a következményekre, ezért is követnek el olyan sokszor olyan bűncselekményeket, ahol nagy a lebukás veszélye. Ez az előre nem tervezés, a pillanatnak élés a fiatalkorú bűnözőkre is érvényes. Nemigen gondolnak a lebukásra, a büntetésre, ezért hajlamosak elvadulni (gondoljunk csak a Legyek ura című regényre…).
Az ilyen bandákkal jobb nem összetűzésbe keveredni. Ne higgyünk a látszatnak, attól mert fiatal tizenévesek, még veszélyesek; gyakran van náluk fegyver, amit ha „kell”, használnak is. Általában rabolnak, zsarolnak, kötekednek, nem ritkán betörésekben is részt vesznek (sajnos több esetben is előfordul, hogy az ott lakó, idős embereket agyonverik).
Ebből és más cikkekből is kiolvasható, hogy drogoznak is, amitől veszélyesebbek (vagy a cucc iránti vágy, vagy drog hatása miatt).



Késsel ment békülni a macsó - A rendőrség üldözi
Írta: hirado.hu | 2011. május 11. szerda 08:31 |

A szolnoki férfi volt élettársát a munkahelyén zaklatta, követelte, hogy béküljön ki vele, majd mikor kudarcot vallott szép szavaival, akkor megvárta a nőt és meg is verte.

Késsel ment békülni egy szolnoki férfi volt barátnője munkahelyére. Az ajánlata azt volt, ha a nő nem békül ki vele használni fogja a vágóeszközét. A rendőrség a férfi ellen zaklatás miatt indított nyomozást – írja a szoljon.hu.

Az adatgyűjtés során kiderült, a férfi folyamatosan zaklatta volt élettársát. A legdurvább atrocitás az volt, hogy vasárnap bement a nő munkahelyére, ahol egy késsel a kezében megfenyegette, követelve, hogy béküljön ki vele.

Miután kudarcot vallott, otthagyta a nőt, de egy parkolóban addig várakozott, amíg a nő nem végzett munkájával, ekkor ismét rárontott és veszekedés közben meg is ütötte. Ezután elmenekült a helyszínről. A kiérkező rendőrök, azóta sem találják a támadót.



Ezt a cikket azért másoltam be, mert ezen keresztül szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy nem csak az idegenek lehetnek ránk veszélyesek. Sajnos előfordul, hogy rokon, barát, ismerős támadja meg az embert; erről több cikk is beszámol.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése