2011. 06. 09.

Fiatalkorú bűnözők 3


A mai bejegyzésben ismét a fiatalkori bűnözésre szeretném felhívni a figyelmet, a médiában is megjelent cikkeken keresztül. Fontosnak tartom, hogy mind az Olvasók, mind az illetékesek felismerjék a fiatalkorúak bűnözésének a veszélyét; sokan nem hiszik el, hogy egy maréknyi tizenéves veszélyt jelenthet rájuk nézve.


Már 16 évesen zsarolt
Forrás: MTI | 2011. június 01. szerda 12:41 |

Elfogták a rendőrök azt a miskolci fiatalt, aki egy 13 éves fiút zsarolt meg a napokban.

A 16 éves fiatal kétszer is megfenyegetett egy 13 éves fiút, hogy adja át értékeit. A gyerek eleget tett a felszólításnak, majd elmondta a történteket édesanyjának, és ő értesítette a rendőrséget. A rendőrök kedden fogták el a zsarolót - mondta Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrség zsarolás alapos gyanúja indított eljárást az őrizetbe vett gyanúsítottal szemben, és kezdeményezte előzetes letartóztatását. A 16 éves miskolci fiatal ellen a rendőrség más bűncselekmények elkövetése miatt is nyomoz.”


Ez az eset sajnos nem egyedi. Sokszor előfordul, hogy az idősebb (deviáns…) fiatalok rászállnak a kisebb, védtelenebbekre, és amit lehet, elszednek tőlük. Pénz, mobil vagy bármilyen más értéket csikarnak ki a gyengébbtől. Jó pár esetben alkalmaznak (fenyegetésként) erőszakot, de minden esetben befenyítik az áldozatot, aki a félelem miatt nem mer szólni a szülőknek, rendőröknek.
Sajnos, van, hogy a maguk a rendőrök és/vagy szülők nem kezelik helyén az esetet, nem törődnek a tényleges veszélyekkel, és a zsaroló tényleg beváltja a fenyegetéseit. Iskolában, lakóhely környékén nem lehet örökké elrejtőzni, így a gyengébbet előbb-utóbb utoléri az erősebb bosszúja.


Ha felnyomtok, halottak vagytok - Tizenéves fiún kattant a bilincs
Forrás: fmh.hu | 2011. május 26. csütörtök 09:45 |


A 16 éves srác megszökött az otthonból, rabolt, verekedett és rettegésben tartott két korabeli fiút, a rendőrség őrizetbe vette.

A fiatalkorú Z. elszökött a kalocsai gyerekotthonból, mert hiányzott neki a családja, de szökése közben a vasútállomáson kirabolt két fiút, másik kettőt sakkban tartott  - írja a fmh.hu.

A 16 éves átlagos testmagassággal rendelkező fiatal május 13-án szökött meg a gyerekotthonból, rokonokhoz indul, de szökése közben olyasmit követett el, amiért akár börtönbe is csukhatják.
 A fiúról kiderült, hogy egy játszótér környékén két fiút akart kirabolni. A fiúkat megfélemlítette, és mivel nem volt náluk érték, elkísérte őket kollégiumig, mondván, menjenek fel a szobába, és hozzák le értékeiket.

A fiúk, akik a támadótól kaptak egy-egy pofont is, a kollégiumból értesítették a rendőröket a támadásról.  "Ha felnyomtok, halottak vagytok!", figyelmeztette a kollégistákat a szökött fiatal, és várakozott. Közben a rendőrségre befutott egy másik hívás is, a vasútállomásnál két fiút kiraboltak. A kollégiumnál várakozó fiúra ráillett a személyleírás.

A járőrök előállították a Kalocsáról szökött fiút, aki azzal védekezett, hogy éhes volt a család. A rendőrség két rendbeli rablással, két rablási kísérlettel és két könnyű testi sértéssel gyanúsította meg a tinit, akit őrizetbe vettek. A bíróság dönt arról, hogy előzetesbe veszik vagy sem.”


Ez az eset már egy rosszabb szintet mutat be a fiatalkori bűnözés folyamatából. A srác nem véletlen került otthonba, és miután megszökött, folytatta korábbi életmódját. Ez nem csak a fiatalkorú, hanem a felnőtt bűnözőkre is jellemző. Az erőszakos bűncselekményeket elkövetők nagy részének nincsen jövőképük. Nem gondolnak bele, hogy mi fog történni a jövőben, gyakorlatilag csak a mának élnek. Ezért van az, hogy nem mérlegelnek, hanem egyből cselekszenek, még akkor is, ha nagy a lebukás veszélye.
Az ilyen bűnözők hajlamosabbak az erőszakra, mert rosszul nevelték őket, emiatt hiányzik belőlük az átlagember szocializációja. Az ilyen fiatalok erőszakosabban, primitívebben viselkednek, nagyon nehezen lehet őket a helyes útra téríteni.


Eszméletlenre vertek egy iskolás fiút a társai
Forrás: MTI | 2011. június 07. kedd 12:45 |
 
Az iskolából kilépve támadtak rá a tizennégy éves diákra a társai.

Súlyos testi sértés és csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a csornai rendőrkapitányság két fiatalkorú ellen, aki megverte iskolatársát - közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese kedden.

Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint éppen távozott az iskolából a 14 éves fiú, amikor vele egykorú és nála két évvel idősebb támadója minden előzmény nélkül ütlegelni kezdte, majd amikor elesett, egyikük meg is rugdosta.

Hozzátette: a gyerek - aki rövid időre elvesztette eszméletét - az elsődleges orvosi vélemény szerint nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.


Ez egy példa a rosszul szocializált egyén viselkedésére. Verekedések mindig előfordultak az iskolákban, de az korábban ritka volt, hogy eszméletlenre verjék az iskolatársukat. És az agresszió ilyen mértékű megnyilvánulása egyre inkább terjedőben van.


Magyar tinik vertek meg egy svájci cserediákot
Forrás: Blikk | 2011. június 04. szombat 07:41 |

A fiút egy II. kerületi játszótérre csalták, ahol bántalmazták és kirabolták.

Öt tini vert meg és rabolt ki egy svájci cserediákot Budapesten – írta a Blikk. A lap információi szerint a lányokból és fiúkból álló csapat az akciót jól megtervezte és a cserediák bántalmazása után több mint félmillió forintnyi zsákmányhoz jutottak.

Az eset még május 20-án este történt. A cserediákot, Mathias R.-t egy II. kerületi játszótérre csalta barátja. Ott támadt a fiúra az ötfős csapat. A diákot először gázspray-vel fújták le, majd a fejét ütötték. A fiú 40 ezer forintnyi eurót és svájci frankot adott oda bántalmazóinak. A tinik a Margit hídnál találkoztak, ahol elosztották a zsákmányt, ami a diák táskában lévő értékekkel több mint félmillió forint volt – írta a lap.

A Blikk úgy tudja, hogy a fiatalokat elfogta a rendőrség. A tinik közt sajtóhírek szerint van olyan, aki rendezett családi körülmények között él, gimnáziumba jár, és több nyelvet beszél.

A lap által megkérdezett kriminálpszichológus közölte: „sajnos ez gyakorlat már a 16–19 éves korosztálynál. Egyre agresszívabbak a tinik, és ha ők meg akarnak szerezni valamit, akkor azt megteszik bármi áron” – nyilatkozta Bilkei Pál.


Ez már a fiatalkorú bűnözésnek egy másik véglete. Korábban az volt az elterjedt, hogy a rossz szociális helyzetben lévő, rosszul szocializált fiatalok a pénz (és más javak) megszerzése érdekében követtek el bűncselekményeket.
Relatíve új jelenség, hogy jó családból, jó szociális környezetben élő fiatalok is követnek el meghökkentő bűncselekményeket. Olvashatunk olyanról, hogy fiatalok állatokat kínoznak (pl.: http://www.zug.hu/cikk/brutalis-allatkinzo-fiatalok-levideoztak-tetteiket_934.php), de a fenti cikk példa arra is, hogy ezek a fiatalok akár saját társaik ellen is fordulhatnak.
A pszichológusok, pedagógusok úgy vélekednek, hogy ez a magatartás az általános erkölcsi szint romlásának és az anyagi javak túlértékelésének az eredménye.


Forduljunk figyelemmel a környezetünkben élő fiatalok felé, foglalkozzunk, beszélgessünk velük, próbáljuk meg elejét venni, hogy a rossz útra lépjenek.
Az utcán pedig továbbra se feledkezzünk meg arról, hogy előfordulhat az, hogy pont egy ilyen fiatalkorú bandának leszünk az áldozatai. Ilyen esetben magunkat mentsük, ne a szorult helyzetben (veszélyben) próbáljuk meg jó irányba terelni a fiatalokat!


Vigyázzatok magatokra!



2 megjegyzés:

  1. Ezek ráadásul a kevésbé durva esetek. Ki ne emlékezne a 8 éves őrjöngő késelő gyerekre? A boxolni tanulóra, aki úgy megütötte az osztálytársát, hogy az később belehalt a sérülésbe. A két gyerekre, akik nem kedvelték az osztálytársukat ezért megölték. A múltkor pedig a 3 gyerek betört egy házba és elvágta egy nő nyakát.

    Az a szörnyű hogy ez egyre inkább terjed, 10-15 évvel az ilyesmi ritkaságnak számított volna, de mára már senki nem lepődik meg, ha ilyen eset történik.

    VálaszTörlés
  2. Igen, igen! Ezek a cikkek egy következő bejegyzésben szerepeltek volna.

    VálaszTörlés