2011. 06. 16.

Az otthon, iroda védelme - példával szemléltetve

Az alábbi cikk jól jellemzi azt, hogy miért nem szabad az otthonra, irodára úgy gondolni, mint maximálisan biztonságos hely. A cikkben szereplő részletekből ki lehet olvasni a számunkra fontos információkat, a mai bejegyzésben ezekre hívom fel a figyelmet.


„Bátor állampolgárok” segítettek a rablók elfogásában
Forrás: police.hu | 2011. június 11. szombat 14:41 |

Alkalmazottak és járókelők tartóztatták fel a bűnözőket a XIII. kerületben.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint két férfi azzal csengetett be szerdán egy belvárosi ügyvédi irodába, hogy csomagot hoztak, majd amikor a "címzett" kinyitotta az ajtót, ellökték a fiatal nőt, aki a földre esett. Az iroda másik helyiségében tartózkodó hölgy a zajt hallva kijött a szobából és segítségért kiáltott. A két támadót ez meglepte, ezért elmenekültek.
Kilőtt gumi, összetört autók - helyszínelés az autós üldözés után

A két nő utánuk futott és az utcán is folyamatosan segítségért kiáltottak. Ezt hallotta meg egy közeli üzlet alkalmazottja, aki megpróbálta elállni az egyik menekülő útját. A támadó arcon ütötte és futott volna tovább, de a 24 éves hölgy belekapaszkodott, majd a gyorsan segítségére siető járókelőkkel együtt feltartóztatták.


A másik elkövető eltérő útvonalon menekült, de ő sem jutott messzire, hiszen őt egy, a segélykiáltásra szintén gyorsan reagáló férfi próbálta meg megállítani. A menekülő támadó megütötte a 34 éves fiatalembert, és futott volna tovább, de nem volt szerencséje, mert üldözője néhány méter után utolérte és a földre teperte.
Kilőtt gumi, összetört autók - helyszínelés az autós üldözés után

A rendőrök az elfogott férfiak zsebében sokkolót, paprika spray-t, vésőt, zsebkést, csavarhúzót, gyorskötözőt és ragasztószalagot találtak. Kiderült az is, hogy az egyik férfit több bűncselekmény miatt is körözik: nem kezdte meg közokirat-hamisítás miatt kiszabott jogerős szabadságvesztését, valamint több fővárosi rendőrkapitányság, illetve bíróság is kereste különböző ügyek miatt.

A 37 éves magyar, valamint a 45 éves jordán-magyar kettős állampolgárságú társa ellen rablás kísérlete miatt indított büntetőeljárást a BRFK XIII. Kerületi Rendőrkapitánysága.

A BRFK köszönetet mond a tettesek elfogásában meghatározó szerepet vállaló, segítő szándékú, egymásért is felelősséget vállaló állampolgároknak.”


Bejutás
Elsőként a bejutást említeném meg. Sokszor jutnak be úgy a lakásba, irodába, hogy a támadó futárnak, ellenőrnek, szakembernek stb. adja ki magát.
Iroda esetében nem tehetjük meg, hogy nem engedünk be egy futárt, főleg, ha az iroda működése miatt naponta több is megfordul. Sokat segít viszont, ha van egy nem feltűnő akadály a bejárati ajtó és az iroda között, mint például egy asztal, pult stb. Az irodában legyen elhelyezve pár önvédelmi eszköz, természetesen nem feltűnően. Célszerű FOG fejes gázsprayt, gázfegyvert (akár gumizva is) tartani egy kézre eső helyen; erről részletesen egy korábbi bejegyzésben olvashattok.
Az iroda minden alkalmazottjának szakszerűen kell kezelnie ezeket az önvédelmi eszközöket, és nyitva tartáson kívül biztonságosan is kell tárolni, hogy ne tegyen kárt magában egy jóindulatú külsős ember (például a takarító ne találja meg a gázfegyvert).


Riasztás
Nagyon jól tette a cikkben szereplő iroda dolgozója, hogy segítségért kiáltott. Ha olyan az iroda, hogy sok pénzt tartanak maguknál, vagy sok „gyanús elem” jár arra (pl. ügyvédi iroda), akkor jobb, ha van egy pánikgomb az asztaloknál, és a néma riasztásra jönnek a biztonsági emberek.


Támadók felszerelése
A támadóknál talált eszközök arra engednek következtetni, hogy az irodában dolgozókat ártalmatlanná akarták tenni, majd utána megkötözve információkat akartak belőlük kicsalni (pl.: a páncélszekrény kódja). Egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben a támadó azt csinál a megkötözött áldozattal, amit csak akar: megkínozhatja, megerőszakolhatja, nyomorékká teheti, vagy hagyhatja meghalni (például ugyan ez történt Dopeman nagyszüleivel is: 1, 2). Az ilyen eshetőségek miatt kell bebiztosítani az otthonunkat, irodánkat.


Mellékesen megemlítem, hogy bátrak voltak a járókelők, akik megpróbálták megállítani a támadókat. És ugyanakkor szerencsések is voltak, hogy nem kaptak kést a gyomrukba. Korábban már írtam arról, hogy miért lehet veszélyes az ilyen jellegű közbeavatkozás.
Azok, akik biztonságosan tudnak segíteni, tegyék meg, de ne legyünk óvatlanok, vagy vakmerőek! A passzív segítség (pl.: rendőrség kihívása) is sokat segíthet. 


Vigyázzatok magatokra!

3 megjegyzés:

  1. Szerintem inkább célszerű FOG szórófejet tartani, 1.5-2.5 méterig hatásos, JET-tel, ha pánik van, gyakorlatilag 0 az esélye, hogy eltalálod!

    VálaszTörlés
  2. Még valami: természetesen mind a gázspray (magánterületen tartható paprika/bors alapú is!), mind gázfegyver "hatásosabb", mint a gyakorlatlan kézben lévő gumi, de érdemes gyorsan elhagyni a helyet, mert te is együtt fogsz sírni a betörővel :)

    Gázfegyvernek: CSAK FORGÓT

    VálaszTörlés
  3. Igen, köszönöm, hogy szólsz! Én is a FOG fejesre gondoltam, hiszen egy zárt helységben nem fenyeget az a veszély, hogy elfújja a szél a permetet. Persze, ha huzat van, vagy megy a ventilátor, akkor igen...

    Persze, ha valaki jól tud bánni a JET fejes gázsprayvel, az a legjobb. A nőket általában később önti el az adrenalin, így a szituáció elején ők higgadtabbak, mint a férfiak.


    És még egyszer igen, gázfegyverből csak és kizárólag forgótárasat (revolvert) szabad venni. Az öntöltő hajlamos az elakadásra (és nem is lehet gumizni).
    Kapcsolódó írás: http://hovane.blogspot.com/2010/01/gazspray-vs-gazpisztoly.html

    VálaszTörlés