2011. 06. 29.

Késes esetek

A mai bejegyzésben ismét a késsel elkövetett rablás veszélyeire és gyakoriságára szeretném felhívni a figyelmet. Úgy vélem, ez is egy olyan dolog, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, sulykolni.


„Késsel fenyegetőző támadót fogtak el a vasvári rendőrök
Forrás: MTI | 2011. június 14. kedd 16:38 |

Késsel felfegyverkezve akart rabolni egy fiatal férfi Vasvár határában.

Rablás kísérlete miatt őrizetbe vettek egy fiatal férfit a rendőrök kedden Vasvár határában - közölte a rendőrség az MTI-vel.

A gyanúsított az egyik földúton késsel a kezében követelt pénzt egy sértettől, aki azonban rosszul lett, az elkövető ezt látva futva menekült el a helyszínről - tájékoztatott Leibinger Eszter, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.
kés

A rendőrséget telefonon értesítették, a pontos személyleírás és a helyszíni adatgyűjtés eredményeként az elkövetőt rövid időn belül sikerült elfognia a vasvári rendőröknek. A gyanúsítottat a kihallgatása után őrizetbe vették, ellene rablás kísérletének bűntette miatt indult eljárás.”


Ebből a cikkben olvashatjuk, hogy a támadó elfutott, mert megijedt attól, hogy rosszul lett az áldozat. Ez arra enged következtetni, hogy a támadó kezdő volt, és még működtek benne azok a reflexek, amit gyerekkorában neveltek bele (pl. nem bántjuk a másikat). Egy „igazi bűnöző” kihasználta volna az alkalmat, átkutatta volna a magatehetetlen embert, és otthagyta volna.
Az ilyen esetek nem jellemzőek, tehát ha szerencsétlenségünk miatt ilyen helyzetbe kerülünk, ne reménykedjünk abban, hogy megsajnál minket a támadó.


Késsel fenyegetőzve raboltak ki egy fiatal nőt
Forrás: MTI | 2011. június 17. péntek 09:30 |

Az ismeretlen személy egy lakótelepi lépcsőházban támadt a 25 éves nőre.

Késsel kényszerített egy ismeretlen személy egy 25 éves nőt arra, hogy a nála lévő pénzt adja át az egyik lakótelep lépcsőházában csütörtök délután Kecskeméten - közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

A sértett százezer forint készpénzt adott át, ezután a rabló elmenekült - mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Nyíkos Tamás főhadnagy hozzátette: a rendőrség rablás miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.”


Ez az eset egy „átlagos” késes rablás. Fegyverrel megfenyegetik az áldozatot egy kevésbé forgalmas helyen, és az így megszerzett értékekkel elfut a támadó. A rabló sok esetben még megfenyegeti az áldozatot, hogy az ne tegyen feljelentést.
Ez az eset is jól példázza, hogy nem szabad hamis illúziókba ringatni magunkat, sokszor a házunk lépcsőházában sem vagyunk biztonságban. Korábban is írtam már arról, hogy az otthonunk közelében sem szabad figyelmen kívül hagyni az önvédelmi szabályokat.


Késsel fenyegette egy busz utasait egy középkorú nő
Forrás: MTI | 2011. június 16. csütörtök 16:30 |

A rendőrség garázdaság vétsége miatt indított eljárást.

Késsel riogatta egy autóbusz utasait egy nő a Miskolc és Ózd között közlekedő Volán-járaton - közölte a rendőrség csütörtökön az MTI-vel.

A középkorú nő hangos és trágár szavakkal szidalmazta, majd késsel hadonászva megfenyegette az utasokat. A buszon utazó és magát szolgálatba helyező rendőr a randalírozót lefogva véget vetett az incidensnek - mondta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrség garázdaság vétsége miatt indított eljárást, amelyet gyorsított eljárás keretében bíróság elé állítással tervez befejezni - közölte Dobi Tamás.


Ezt a cikket azért másoltam be, mert jól példázza, hogy egyes embereknél milyen könnyen elszakadhat a cérna, és ilyenkor könnyen előkerülhet a kés.
Egy érzelmileg labilis ember könnyen cselekszik olyat, amit később megbán(hat).
Egyes bűnözőknek pedig nincsen jövőképe, nem gondolkodik távlatokban, a pillanatnyi szeszélyének szerint cselekszik, így azért is tesz olyat, amit egy józan, előrelátó ember nem követne el. Egy ilyen „veszélyes elemnél” nem ugrik be, hogy „Mi van, ha elkapnak?”


Az ilyen, és ehhez hasonló esetek jól példázzák, hogy könnyen kerülhetünk szorult helyzetbe. Ilyen helyzetekben nem szabad hősködni, ha kell, akkor le kell mondani az értékekről, a büszkeségről. Csak akkor szabad szembeszállni a késes támadóval, ha már nincsen más lehetőségünk, és ebben az esetben minden eszközt fel kell használni. Kés ellen igazából csak akkor van esélyünk védekezni, ha valamilyen fegyvert használunk.
Kés ellen kést rántani pedig nem jó ötlet. Egyrészt, mert nem lesz rá alkalmunk (időnk), más részt pedig egy késharc során mind a két fél vérzik, csak az egyik (előbb) meghal.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése