2011. 06. 01.

Fegyverek az utcán

Itt, a blogon sok olyan bejegyzést olvashattatok, amiben a kés használat veszélyeit boncolgattam. A mai bejegyzésben a késen kívüli, az utcán is használatos fegyvereket fogom felsorolni, egy-egy cikk részlettel példázva az esetet.


(Törött) üveg palack
Könnyen beszerezhető, alkalmi fegyver. Nem szokták rejtegetni. Ronda sebeket ejt, maradandó károsodást is okozhat.

„ (…)Összeveszett két férfi szombaton éjjel Pécsett, a Páfrány utcában. A vita során egyikük törött üveggel támadt ellenfelére. A férfi könnyebben megsérült. (…)”


Szike
Nem egy gyakori fegyver. Könnyen rejthető. A kis mérete ellenére is veszélye, támadás közben nem mindig venni észre, és könnyen lehet vele vágni-szúrni.

„(…) A többi utas már leszállt a buszról, de a felszólítást a németül beszélő utas olyannyira zokon vette, hogy a zsebéből elővett szikével a sofőr arca és torka előtt kezdett hadonászni. (…)


Tapétavágó (sniccer)
Könnyen beszerezhető. Könnyen rejthető. Súlyos vágott sérüléseket okoz (látható az egyik videóban is).
A hentesbárdot is könnyű beszerezni, bár arányaiban drágább. Mérete miatt nehezebb rejteni. Mondanom se kell, hogy súlyos sérüléseket okoz.

„(…)Először egy tapétavágó késsel támadt a férfira, amit az kiütött a kezéből, ekkor egy újabb kést vett elő, de a megtámadott férfi ezt is kiverte kezéből. Végül egy bárdot próbált elővenni kabátjából a 47 éves férfit, de erre már nem volt módja, mert a megtámadott férfi segítségére sietett egy barátja, így ketten megakadályozták a fegyver használatában. (…)


Machete
Relatíve könnyen beszerezhető fegyver. Házból, csomagtartóból szokott előkerülni. Avatatlan kezekben is súlyos sérüléseket okoz.

„(…)A lány megpróbált védekezni, először mindkét kézfejét levágta a dühöngő, vérben forgó szemű László, majd a nyakát és fejét is eltalálta. A szemtanúk szerint gyakorlatilag lefejezte Kittit. Krisztián rimánkodott, majd beszaladt a boltba segítséget kérni. Az emberek menekültek, sikítottak. Az ámokfutó utolérte Krisztiánt, akinek egyik kézfejét levágta, és többször eltalálta a fejét és testét is. A lány a helyszínen meghalt, párja a kórházban hunyt el.(…)”

vagy

„(…) A vádlott dühösen hazament, de nem hagyta annyiban a dolgot: egy bozótvágó késsel felfegyverkezve tért vissza haragosa portájára. A férfi egy husánggal próbálta kikergetni udvaráról, ám a fiatalember folyamatosan hadonászott az 50 centis pengéjű bozótvágóval, kis híján eltalálta a férfi fejét és nyakát. A férfi hátrált, ám eközben elesett, s a támadója ezt a helyzeti előnyt azonnal kihasználta: újra lecsapott a késsel. A férfi a karjával próbálta védeni a csapást, de eközben súlyosan megsebesült: a hatalmas kés átvágta az alkarján az izmokat, maradandó fogyatékosságot okozva a sértettnek. (…)”


Szamurájkard
Nem nehezen beszerezhető fegyver, a legtöbb piacon és military boltban árulnak ilyet. Házból, csomagtartóból kerülhet elő. Súlyos sérüléseket lehet vele okozni.

Tömegverekedés: szamurájkarddal estek egymásnak Halmajugrán
Tízen estek egymásnak a Heves megyei településen. Egy ember életveszélyesen, egy pedig súlyosan megsérült. Az egyik sérültnek levágták a fülét.(…)”


Boxer
Piacon, különböző boltokban beszerezhető, mégsem olyan elterjedt. Könnyen rejthető. Súlyos roncsolásra képes. Néha masszív hegymászó karabinerrel helyettesítik.

„(…)egy 17 éves bajai férfit a nála lévő pénz átadására szólította fel, majd mivel a sértett ennek nem tett eleget őt elgáncsolta, a kezén lévő boxerrel arcon ütötte, és a zsebéből eltulajdonította pénztárcáját a benne lévő 1 000 forint készpénzzel,
valamint személyi igazolványával. A férfi 8 napon túl gyógyuló súlyos
sérüléseket szenvedett. (…)

vagy

”(…) A napokban éjszaka egy idős testvérpárra támadt rá Csökmőn egy férfi. Nem sokkal éjfél előtt az ajtót berúgva jutott be a házba, majd az ott lakó 75 éves férfit egy boxerrel bántalmazta, fejét ütötte.(…)”


Lánc
Könnyen beszerezhető eszköz, korábban elterjedtebb volt. Nem olyan nehéz rejteni. Zúzódásokat, csonttöréseket lehet vele okozni (meg persze fojtani is…). Motorlánc, biciklilánc is elterjedt volt, a láncfűrész láncról később teszek említést.

„(…)A diák széklábbal és a motorlánccal felszerelve tért vissza, és megtámadta a pedagógust. A 32 éves tanárnak sikerült kivédenie a támadást, a fiút kivitte az utcára, ahol a rendőrök lefegyverezték.(…)”

vagy

„(…)A pszichiátriára szállították a mentők azt a férfit, aki kora délután egy lánccal hadonászva fenyegette a járdán közlekedőket Győrben (…)”


Vascső
Nem nehezen beszerezhető fegyver. Mérettől függően rejthető, ha kicsi, akkor akár kabátujjban is elfér. Súlyos sérüléseket lehet vele okozni.

„(…)Vascsővel verte szét a térdét egy férfi a másiknak Szigetváron szerda hajnalban.(…)”

vagy

„(…) Éjjel egy óra körül feszítette fel a két hajléktalan férfi az ajtót; ekkor lépett akcióba a két rendőr, ám ekkor a betörők egyike, egy 49 éves férfi vascsővel támadt rájuk. Egyiküket fejen, másikukat - aki kezével védte arcát - karon ütötte. (…)”


Vipera
Piacon, különböző boltokban beszerezhető. Nem olyan nehéz elrejteni. Súlyos sérüléseket lehet vele okozni.

„(…)Morcos lett, majd viperát rántott az 55 éves tatabányai férfi, miután sokadjára sem tudott átkelni a kijelölt gyalogátkelőhelyen. (…)”



Baseballütő
Nem olyan nehezen beszerezhető. Házból, csomagtartóból kerülhet elő. Súlyos roncsolásokra képes. Az USA-ban elterjedt, de pl. Berlinben tízszer annyi baseballütőt adnak el, mint baseball labdát… Itthon is hasonló az arány.

„(…)akik Nyársapát határában baseballütővel rátámadtak a taxisofőrre, majd kirabolták. (…)”

vagy

„(…)Támadói leütötték a fiatalt egy baseballütővel, miután pedig a földre került, tovább ütötték. (…) “



Csákánynyél
Nem nehezen beszerezhető, súlyos roncsolásokra képes. Házból, kertből, csomagtartóból kerülhet elő. Súlyos sérüléseket okozhat.
A Colorado Fuel and Iron Company embereinek rendszeresített „rendvédelmi eszköze” volt az 1900-as évek századfordulóján.

„(…) közbelépése eredményeként a szigetlakók elszaladtak, ám egyiküket, aki a földön feküdt, három helybéli csákánynyelekkel tovább ütlegelte.(…)”


Balta
Könnyen beszerezhető. Méretétől függően rejthető, bár inkább házból, autóból kerül elő. Súlyos sérüléseket okoz.

„(…)Baltával támadt a rendőrökre egy dejtári férfi, akire azért hívtak rendőrt, mert megölte a 71 éves édesanyját. Az őrjöngő férfi egyébként megsebesítette a nagybátyját és a nagymamáját is. (…)”



Láncfűrész lánc
Nehezebben beszerezhető. Nem lehetetlen rejtve hordani. Súlyos sérüléseket okoz, letépheti a húst a csontról.

„(…)A beléptető kapun átgázolva egyenesen a fedett szórakozó helyre mentek. A későbbi sértett, látva a támadást, a pult mögé ugrott. Ekkor egy láncfűrész láncát dobták a nyakába, ezzel húzták ki onnan.(…)”

(…)„majd „megdöglötök magyarok" és “itt mi uralkodunk" üvöltözések közepette szöggel kivert karókkal, fém botokkal, és láncfűrész lánccal rátámadtak a vendégekre.(…)”



Vasvilla, kasza, kapa és egyéb mezőgazdasági szerszámok
Relatíve könnyen beszerezhetőek, de ezeket (jellemzően) szerszámként vásárolják, és csak alkalmanként funkcionál fegyverként. Budapesten ritkán, vidéken viszont gyakrabban fordul elő. Főleg azok használják fegyverként, akik a kertben is ezzel dolgoznak (nem fegyvernek veszik)

„(…)Vasvillával támadt a kommandósokra egy agresszív férfi Pécsett péntek hajnalban.(…)

vagy

“(…)Bemenekült egy pajtába, s amikor az egyik járőr rátörte az ajtót, a fiatalember vasvillával támadt rá. (…)”

vagy

„(…)62 éves jászberényi férfi előzetes szóváltás után rontott rá az asszonyra, s a kaszával többször megvágta. Az összekaszabolt nő életveszélyes sérülést szenvedett.(…)”


A felsorolt fegyverek ellen pusztakézzel védekezni... szépen szólva is rizikós. Még avatatlan kezekben is súlyos, maradandó, vagy akár halálos sérüléseket okozhatnak ezek az eszközök. Láthatjuk, nem olyan nehéz őket beszerezni, szóval nem tartom lehetetlennek, hogy a felsoroltak közül valamelyik ellen kell védekeznünk az utcán. Ezért is hangsúlyozom a fegyveres önvédelem fontosságát. Nagyon ritkán fordul az elő, hogy a támadó pusztakézzel és egyedül támad meg valakit, ilyenkor javíthat az esélyeken, ha nekünk is van valamilyen eszközünk. 


Vigyázzatok magatokra! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése