2011. 08. 07.

Szerelő a lakásban

Off: Sajnos mostanság kevés az időm, így a megszokott rendszerességtől eltérően, ritkábban fog frissülni a blog. Megértéseteket és türelmeteket köszönöm!


A mai bejegyzésben ismét az otthon védelméről fogok írni, röviden bemutatom, hogy elővigyázatosságból milyen „szabályokat” érdemes betartani.


"Álvízszerelőket fogtak el Budapesten
Forrás: MTI | 2011. augusztus 05. péntek 14:04 |

Elfogtak három férfit Budapesten, akiket a rendőrök azzal gyanúsítanak, hogy magukat vízszerelőnek kiadva egy lakásból értékeket loptak el - közölte a police.hu pénteken.

A XII. kerületi járőrök az ott zajló lomtalanítás miatt augusztus 2-án közbiztonsági ellenőrzést tartottak, amikor felfigyeltek egy gépjárműre, amelyben több, gyanúsan viselkedő személy tartózkodott.

A rendőrök egy előző nap történt lopás sértettjétől kapott részletes személyleírás alapján felismerték a gépkocsiban ülő egyik férfit, ezért igazoltatták az utasokat. A járműben a bűncselekmény elkövetéséből származó tárgyakat és bűncselekmény elkövetéshez szükséges eszközöket találtak - olvasható a rendőrség honlapján.

A közlés szerint a nyomozás során megállapították, hogy mindhárman megalapozottan gyanúsíthatók azzal, hogy augusztus 1-jén magukat vízszerelőnek kiadva bejutottak egy XII. kerületi lakásba, és különböző értékeket tulajdonítottak el. Jelenleg a nyomozók vizsgálják, hogy a gyanúsítottak terhére róható-e korábbi, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény.

A bíróság a 25 éves és a 42 éves férfit az ügyészség indítványára előzetes letartóztatásba helyezte. 36 éves társuk előzetes letartóztatására az ügyészség nem tett indítványt, így ő szabadlábon védekezik. Az ügyben a további eljárást többrendbeli lopás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság XII. kerületi rendőrkapitánysága folytatja le."



Először is: nem engedünk idegeneket a házba, lakásba! Legyünk bizalmatlanok, gyanakvóak, mert sokan kihasználják a naiv ember hiszékenységét és jóindulatát.
Természetesen nem lehet elkerülni, hogy idegen lépjen át a küszöbünkön, ezért próbáljuk meg elejét venni a bajnak, legyünk elővigyázatosak.

Lehetőleg olyan szerelővel dolgoztassunk, akit ajánlottak, vagy garantálják, hogy becsületes.
Szomszéd, távoli ismerős, nem túl közeli kolléga is meglophat, vagy adhat tippet betörőknek, ezért jól válogassuk meg, hogy kiben bízunk meg igazán!

Van, hogy maga a szerelő az, aki lop, ezért ha szerelőt várunk az otthonunkba, tegyünk el minden értékes (főleg, ha apró, pl. ékszer) tárgyat. Ne hagyjunk elől pénztárcát, ékszert, készpénzt, lakáskulcsot stb.

Előre készítsünk ki annyi pénzt, amennyi várhatóan a munkadíj lesz, így elkerülhetjük azt, hogy a szerelő előtt vesszük elő a pénzünket, így nem derül ki, hogy hol tartjuk a készpénzünket.

Ne mutassuk meg, hogy mennyi értékünk van, ne hagyjunk elől értékes dolgokat, ne tegyünk említést az otthonunkban található készpénzről és más értékekről. Van, hogy a szerelők adják a tippet a betörőknek, akik cserébe a nyereség egy részét odaadja a tipp adónak. A betörők sok esetben ilyen tippek alapján csinálják meg a srenket. De előfordult már olyan is, hogy maga a szerelő ment vissza és nyomta fel a lakást.

Figyeljünk oda a beszélgetésre, hogy véletlenül se adjunk ki olyan információt, amit később ellenünk fordíthatnak, például nem mondjuk el, hogy minden nap üres a lakás reggel 9 és este 6 óra között. De figyeljünk arra is, hogy másról se adjunk ki információt, például a szomszéd dúsgazdag szomszéd ügyvéd két hétig nyaralni fog.
Természetesen a külső egységekről (garázs, nyaraló, műhely stb.) sem szabad felvilágosítást adni idegeneknek.

Ne adjunk alkalmat arra, hogy behatóbban megvizsgálják a biztonsági felkészültségünket (zár, riasztó stb.).


És még egy tanács, bár nem önvédelmi: a jó szakember tisztességes munkáját becsüljük meg és értékeljük a jó szakmunkát! A munkabéren felül adjunk borravalót a szerelőnek, ha úgy érezzük, hogy megérdemli.


Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Az MTI híres a profi híradásairól. "vízszerelő"? Ki szokott vizet szerelni? Azt a szakmát normális helyeken vízVEZETÉKszerelőnek hívják.

    Amúgy egyetértek, ha gyanús alakok akarnak hívás nélkül bemenni a házba, mondhatják magukat akárminek, jobb ha nem engedi be őket senki.

    http://tuleloblog.blogspot.com

    VálaszTörlés