2009. 11. 02.

Levél (kiegészítés)

Az előző bejegyzésben írtam, hogy küldtem egy levelet a rendőr főkapitánynak, hogy mit tud javasolni, mi legyen nálunk; mi az az eszköz, amivel megvédhetjük magunkat.

Ha kapok választ, akkor szerintem az az alábbi tájékoztató lesz (amit a www.zsaru.hu -n is olvashattok):

http://www.zsaru.hu/modules.php?name=Sections&sop=viewarticle&artid=3

"Milyen eszközök használhatók védekezésre?

Legálisan vásárolható a military boltokban gázspray. A kis palack elfér a zsebben, szükség esetén előkapható. Nagyon vigyázni kell, hogy megfelelően használjuk, nehogy magunknak ártsunk vele. Nem biztos, hogy a döntésre rendelkezésre álló pillanatok alatt fel tudjuk mérni a széljárást, vagy nem csavarják ki a kezünkből, és nem fordítják ellenünk a palackot.

Dezodor
Kapható olyan védőeszköz is, amely gombnyomásra félelmetes hangot ad. Van olyan spray is, amely nem könnygázt, hanem paprika- vagy borskivonatot tartalmaz. Paprikás kézzel biztosan nyúltak már a szemükhöz, el tudják képzelni a hatást. Legalább ilyen jó szolgálatot tehet egy kis méretű dezodor is: pár percig garantáltan nem lát, akit szembe fújnak vele, ez elég időt adhat a menekülésre.

Fegyver
Fegyvert csak engedéllyel lehet tartani, ezt mindenki tudja. A fegyverkezelési jártasság csak megfelelő gyakorlással érhető el, és csak állandó tréninggel tartható fenn. Aki fegyverrel védekezik, komoly tortúrának teszi ki magát, hiszen vizsgálni fogják, valóban jogos védelmi helyzetben volt-e, és ha fegyverhasználatát a támadás mértékéhez mérten túlzónak találják, igen rosszul járhat.
Az önvédelmi tanfolyamok sokat segíthetnek. Már az is önbizalmat adhat egy embernek, hogy tudja, képes lehet megvédeni magát. A magabiztos, határozott fellépés pedig eleve távol tarthatja a rossz szándékú embereket.
Nem biztos, hogy legjobban tárgyakkal tudjuk biztosítani önmagunk védelmét. Sokkal inkább segíthet az óvatosság, a figyelem és néhány megelőzési alapszabály betartása.

Mit ne tegyünk?
Fontos például. hogy ne hivalkodjunk azzal, amink van, ne tegyük közszemlére ékszereinket, értékeinket! Illuminált állapotban lehetőleg ne kössünk ismeretséget idegenekkel. Este hazafelé ismert útvonalat válasszunk! Ha gyanús idegen követ bennünket, kérjünk segítséget valamilyen nyilvános helyen! Ha az értékeinket követelik, gyakran tanácsosabb inkább engedni az erőszaknak, mintsem megsérüljünk. Az értékek pótolhatók.
A garázdák megfékezésére se vállalkozzunk, különösen ne, ha többen vannak, inkább hívjunk rendőrt! A szexuális indíttatású támadás is megelőzhető, ha a nők hallgatnak a megérzéseikre és figyelnek környezetükre.

Közbiztonságra különösen veszélyes eszközök
Olyan szúró- vagy vágóeszköz, amelynek szúróhosszúsága vagy vágóéle a nyolc centimétert meghaladja, dobócsillag, rugóskés, íj, számszeríj, franciakés, szigonypuska, parittya, gázspray (kivéve a kereskedelmi forgalomban engedélyezettet), fegyverutánzat, boxer, ólmosbot, elektromos sokkoló, hangtompító, lézeres célzókészülék, gumibot, rendőrbot (tonfa), bilincs, nuncsaku, sebességmérő készüléket jelző vagy zavaró eszköz."

Ennyi. Azért remélem, hogy ettől konkrétabb, használhatóbb választ kapok.
Végül is nem rossz, amit írtak, de egy releváns intézményttől többet várnék.
Arról nem is beszélve, hogy aki már hívta a 107-t, az tudja, hogy milyen hamar veszik fel a telefont, és milyen gyorsan érnek ki... Amikor én utoljára hívtam a 107-t, másfél perc múlva vették fel a telefont. Másfél perc alatt engem háromszor lehúznak; ennyi idő túl hosszú, ha veszélyben vagy. (A történethez az is hozzátartozik, hogy a várakozás után egy talpra esett rendőr vette fel a telefont, aki jól végezte a dolgát.)

A másik, hogy a tapasztalatok ellent mondanak a gázspray-s jó tanácsnak. Van, hogy a rendőrség nem kezeli helyénvalóan, ha valaki spray-vel védekezik. (Bár erre mondják, hogy inkább látogassanak a beszélőn, mint a temetőben.)
Ha valamilyen küzdősportot űzöl, és használod is az utcán, akkor szintén eljárás indulhat ellened.

Itt egy példa:

http://www.monokli.com/boxing/news/hazai/konnyu-robert-konnyu-testi-sertes_3_3646.html


"Könnyű Róbert: könnyű testi sértés

2008. jan. 25., péntek, 20:18

Osztályfőnöki órán verte meg két osztálytársa az ifjúsági Európa-bajnokságon bronzérmes Könnyű Róbert bokszolót, az Egri Városi Sportiskola versenyzőjét – jelentette a HirTV. Nem védekezett, mert ha visszaüt, vége a sportkarrierjének. A verést az egyik osztálytárs mobiltelefonnal rögzítette, a felvételt a Szent Korona Rádió tette közzé. Az osztályfőnöknő felszólította ugyan a támadókat, hogy hagyják abba a verekedést, de nem lépett közbe. Rendőrségi eljárás nem indult, miután a látleletek szerint a fiatal ökölvívó könnyű sérüléseket szenvedett. A támadók megúszták igazgatói intővel, Könnyű Róbertet pedig áthelyezték egy másik osztályba."



Minden esetre várjuk a főkapitány megtisztelő válaszát.


Vigyázzatok magatokra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése