2013. 04. 22.

Bűnöző típusok 2.


Fromthedeep olvasónk más megközelítés szerint csoportosítja a bűnöző típusokat, ezen szempontok alapján is lehet kategorizálni:

1.) Territoriális erőszak: Önmagáért beszél. Az ember azért válik áldozattá, mert a támadók területére tévedt, akik azt védeni próbálják, mert ez a szemükben tulajdonképpeni támadásnak minősül. Az áldozat itt egy olyan személy, aki az erőszaktevők területére tévedt. Itt nem az erőszak a cél, az egy eszköz arra, hogy az illetőt távozásra bírják.

2.) Interperszonális erőszak: Az illető konkrétan TÉGED akar megtámadni. A személyeddel van baja, nemcsak egy bizonyos csoport vagy halmaz tagja vagy, esetleg az alkalom szülte áldozat, hanem TE vagy a cél. Ez szerintem toronymagasan a legveszélyesebb fajtája az erőszaknak. Itt értelemszerűen az áldozat az a személy, aki valamilyen cselekedetével, személyiségjegyével vagy bármivel kivívta magára az elkövető haragját. Az erőszak itt lehet cél,(megtorlás jelleggel történő viktimizáció) illetve eszköz is.

3.) Professzionális erőszak: Az illető valamilyen cél elérése érdekében alkalmaz erőszakot. Ez lehet pl. pénz, valamilyen tárgy, vagy bármi aminek a megszerzésének az illető az útjában áll. Ide sorolom a piti rablótól kezdve a gépeltérítő terroristán keresztül a rasszista sorozatgyilkosokat. Az áldozat itt a bűnöző elérendő célja előtt áll, és emiatt kell elszenvednie az erőszakot. De itt az erőszak maga sosem cél, csak eszköz.

4.) Predatoriális erőszak: Ők a ragadózók. Valamilyen belső inger, késztetés hatására követnek el erőszakot. Ez lehet egy átlagos balhés ökör, aki a saját önbecsülését akarja az általa elkövetett erőszakra feltenni, de lehet egy szadista sorozatgyilkos is. Ők támadhatnak bárkire, az illető lehet alkalom szülte áldozat is, ugyanakkor előfordulhat, hogy valamilyen halmaz tagja, amit kipécézett magának az illető. (Ezalatt értek bármilyen halmazt. Lehet az pl. néger, cigány, fekete hajú, nő akármi.) Az erőszak itt lehet eszköz valaminek az eléréséhez, vagy maga a cél is.


Vigyázzatok magatokra!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése