2010. 06. 30.

Innen-onnan 2.

A mai bejegyzésben a hírek elemzésén keresztül szeretném felhívni a figyelmet olyan dolgokra, amikre jobb odafigyelni.


"Elítélték a cigarettáért verekedő drogos lányokat

2010. június 15. 16:12

A bíróság javítóintézeti nevelésre ítélte a két fiatalkorú lányt

Jogerősen három, illetve két év javítóintézeti nevelésre ítélt a Kaposvári Városi Bíróság kedden egy 17 éves kéthelyi és egy 16 éves szentgáloskéri lányt, akik a múlt év őszén ittasan és drog hatása alatt járókelőket támadtak meg Kaposváron cigarettát és pénzt követelve - közölte a Somogy Megyei Bíróság sajtóirodája az MTI-vel.

Az állami gondozásban lévő fiatalok előbb egy bevásárlóközpont bejáratánál dohányzó nőtől kértek cigarettát, akit, miután elutasította őket, megütöttek és megrúgtak, a hajánál fogva cibálták, s csak egy járókelő határozott fellépésére álltak odébb, mindkettőjüket fenyegetve

Nem sokkal később az utcán egy ismerős férfitől kértek cigarettát, de mivel ő nem dohányzott, a lányok pénzt követeltek. A felajánlott tíz forintot kevesellték, ezért egy öngyújtó-gázpalackkal orrba verték, ököllel ütötték, eltépték a ruháját és elvettek tőle ezer forintot, amin cigarettát vettek.

A rablással vádolt lányok a bírósági tárgyalásig előzetes letartóztatásban voltak. "

Forrás: hirado.hu/MTI


A hírekből is látszik, hogy vannak olyan szituációk, amikor tizenéves lányok is veszélyt jelenthetnek az emberre. Ne bízzunk meg az idegenekben, és figyeljünk az árulkodó jelekre!
Pl.: az öngyújtótöltő gázpalack relatíve ritka utcai viselet, azért volt ez a lányoknál, mert a hajtógázzal csapták szét magukat.
A cikk szerint még ittasak is voltak az elkövetők. Ez azért fontos, mert ha valaki részeg, akkor kiszámíthatatlanabb, mint józanon.
Egy utcai szituációban fontos, hogy figyeljünk az ilyen apró jelekre: ha érzed rajta az alkohol a szagát, akkor legyél óvatosabb, mert lehet, hogy a másik fél úgy fog reagálni, amire nem számítasz. Ittasan máshogyan viselkedik az ember, és máshogyan hatnak rá a védekezési mechanizmusok: pl.: jobban bírja az ütéseket.

Fontos, hogy felismerjük azt is, ha valamilyen cucc hatása alatt áll a támadó. Érezhetjük a hígító, a fű szagát, de a szemén is láthatjuk, hogy ha valamilyen szert szedett be, vagy ha sokat rángatózik, nem bírja kordában tartani a végtagjai mozgását, akkor is biztosak lehetünk abban, hogy valamit magába tolt illető. Azért fontos, hogy időben felismerjük a drogos támadót, mert módosult tudatállapotban sokkal veszélyesebb, mint tisztán; pl.: egy belőtt ember nem nagyon veszi észre, ha kitöröd egy ujját, vagy szét csapsz a hátán egy széket, ilyenkor csak a drasztikus megoldások működnek…



"Kiraboltak és bántalmaztak egy idős nőt Véménden - életveszélyes az állapota!

2010. június 22. 11:10

"A 80 éves asszony aludt, amikor támadója az üveget betörve bemászott otthonának ablakán; először fojtogatta őt, majd teljes erővel ütötte-verte

Életveszélyes állapotban van az az idős asszony, akit az elmúlt éjjel saját házában vertek meg és raboltak ki Véménden; a gyanúsítottat elfogták - közölte a rendőrség kedden az MTI-vel.

Zsobrák Péter, a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint a 80 éves asszony aludt, amikor támadója az üveget betörve bemászott otthonának ablakán. Először fojtogatta őt, majd teljes erővel ütötte-verte, ahol érte, végül a házban talált ötezer forint készpénzzel elmenekült. Az asszony súlyos, életveszélyes sérülésekkel kórházba került.

A rendőr őrnagy hozzátette: még az éjjel akciócsoport alakult a tettes felkutatására. Nyomozók, járőrök, technikusok kutyákkal járták a település utcáit, sok embert igazoltattak, ellenőriztek. Így találták meg a gyanúsítottat, aki először tagadta tettét, majd mindent részletesen beismert.

A 38 éves helybéli férfi azt mondta: pont így tervezte el a rablást, csak azzal nem számolt, hogy pár óra alatt elfogják. Ismerte áldozatát, korábban dolgozott nála, tudta, hogy egyedül él, és lehet nála pénz. A férfit a rendőrök őrizetbe vették, előzetes letartóztatásáról hamarosan dönt a bíróság."

Forrás: hirado.hu/MTI


Ezt a hírt azért tartottam érdemesnek arra, hogy felkerüljön a blogra, mert tartalmaz egy nagyon fontos mondatot: „A 38 éves helybéli férfi azt mondta: pont így tervezte el a rablást, csak azzal nem számolt, hogy pár óra alatt elfogják.”

Ebből is láthatjuk, hogy a bűnelkövetők nem gondolkoznak el azon, hogy valójában mit is tesznek. A fickó mindenféle gátlás nélkül agyon vert volna egy 80 éves nőt, mindezt 5 000 (ötezer) forintért.

Ne legyenek illúzióink, nagyon sok ilyen támadó van: brutálisan megszerzi amire szüksége van, majd otthagyja az áldozatot. A „szükségesnél” indokolatlanul erőszakosabban támad, és nem törődik a következményekkel, az sem érdekli, ha az áldozata belehal a sérülésekbe.



"Vadászkés, jégvágó: tömegverekedés egy áruháznál

Rendőrök vetettek véget egy tömegverekedésnek egy csömöri áruháznál, ahol egy körülbelül 25 emberből álló csoport támadta meg a biztonsági őröket. A vita úgy kezdődött, hogy néhány fiatal az áruházban megette a polcokról levett csokoládét és nem akart fizetni.

A rendőrök olyan bejelentést kaptak, hogy az egyik csömöri bevásárlóközpontban többen megtámadták a biztonsági őröket. A rendőrök egy 7 fős, fiatalokból álló társaságot találtak az áruház előtt. Kiderült, hogy a fiatalok az áruházban a polcokról levett csokoládét ették meg, majd fizetés nélkül távoztak. A biztonsági őrök felszólították őket, hogy fizessenek. Ők helyette kimentek az épületből, de nemsokára a közben 10-12 tagúra duzzadt társaság visszatért az áruházba. Ott a biztonsági őrökkel összevitatkoztak. A vitázókat a járőrök választották szét.

Közben azonban a család többi tagját is odahívták. A kocsival érkező rokonok autóiban több veszélyes tárgy, például botok, jégvágó, vadászkés, valamint mini buzogány volt bekészítve. Az akkorra körülbelül 25 fősre nőtt agresszív csoport rátámadt a biztonsági őrökre, akik közül ketten könnyebben megsérültek.

A rendőrök a közben kihívott erősítés segítségével 9 embert állítottak elő. Hét férfi és egy nő ellen eljárást indítottak "csoportosan, felfegyverkezve, a köznyugalmat súlyosan megzavarva elkövetett garázdaság" gyanújával. A hét férfit és a nőt őrizetbe is vették és kérték az ügyészséget, hogy indítványozzák előzetes letartóztatásukat."


Ez a cikk nagyon jól példázza, hogy miért nem szabad a fiatalkorú bandákkal összetűzésbe kerülni.

Erről írtam korábban is: nem szabad a fiatalkorú bűnözőkkel konfliktusba keveredni, inkább kerüljük ki őket, vagy próbáljuk meg magunkat kidumálni a helyzetből, mert a bűnöző fiataloknak sok gázos ismerőse, rokona van. Mint korábban is említettem, nagyon hamar tudnak sok embert mozgósítani. Sajnos ezek az emberek nem viselkednek civilizáltan, és amint a cikkben is olvashattuk eléggé felkészültek: vadásztőr, botok, buzogány volt náluk, de a legtöbb esetben még macheta, vagy szamurájkard is előkerül a csomagtartóból.

Bizonyos körök különösen szívesen használnak ilyen eszközöket, mint pl. macheta, szamurájkard, fejsze stb., de nem ritka a házilag összeeszkábált fegyverek sem. Az ilyen emberekkel különösen óvatosan kell eljárni, mert a környéken bármikor összefuthatunk a csoport bármelyik tagjával.
Az átlag ember nincsen felkészülve arra, hogy egy felfegyverkezett tömeggel nézzen farkasszemet.


Figyeljetek az áruló jelekre, kerüljétek el a gázos embereket!



Vigyázzatok magatokra!

1 megjegyzés:

  1. Igazándiből még a helyszínre kivezényelt rendőrpáros sem tudja őket megfékezni...

    VálaszTörlés