2011. 03. 02.

Off: önvédelem


A mai bejegyzésben szeretném tisztázni, hogy számomra mit jelent az önvédelem fogalma, és miért is írom a blogot. 

Ez egy olyan beállítottság, aminek hatására megpróbáljuk kikerülni azokat a tényezőket, amik veszélyt jelenthetnek ránk. Tapasztalataim szerint elég sokan figyelmetlenek, és ebből kifolyólag kerülnek olyan helyzetbe, ami árt nekik.
Az oldalnak az a célja, hogy az olvasóknak segítsek abban, hogy jobban vigyázzanak magukra. 

Az önvédelem számomra azt jelenti, hogy az egyén megvédi saját magát. A blogon a legtöbb bejegyzés ezt közbiztonsági vonatkozásban teszi, de ez nem jelenti azt, hogy csak a gyakorlati (értsd: technikai) kivitelezésekre próbálom felhívni a figyelmet. Ha önvédelemre gondolsz ne csak a fizikai gyakorlás jusson eszedbe, hanem az is, hogy ne kerülj olyan helyzetbe, ahol az önvédelmi technikákat kell használnod. 

Szerintem az önvédelem fejben kezdődik. Kell tudni mérlegelni, és dönteni. Mérd fel, hogy milyen lehetőségeid és esélyeid vannak, és azt a megoldást válaszd, ami rád nézve a legkevesebb sérüléssel és kárral jár. 

Sokkal egyszerűbb megelőzni a bajt, mint harcolni. Én a menekülést is megelőzésnek tartom. Van, aki ilyenkor a „büszkeség”, „becsület”, „gerinc”, „bátorság” stb. szót szokták emlegetni, ami szerintem hülyeség. Senkinek nem lesz jobb, ha te egy önvédelmi helyzetben leállsz harcolni, holott lett volna esélyed a menekülésre. Ilyenkor feleslegesen kockáztatod az egészségedet vagy értékeidet. Ezért javaslom azt az embereknek, hogy amíg lehet, kerüljék a konfliktust és a harcot; viszont, ha már minden kötél szakad, akkor mindent meg kell tenni a menekülésért, ilyenkor nincsen pardon. Ha már eljutottál eddig a pontig, akkor minden eszközt ragadj meg a túlélés érdekében.

Nem kell mindennel egyetérteni a blogon leírtakkal. Keresd a bejegyzések gyenge pontjait, próbálj (logikusan, racionális keretek között) belekötni. Ez azért jó, mert addig is foglalkozol egy olyan szituációval, ami VELED is megtörténhet, így már felkészültebb leszel, és könnyebben fogsz tudni dönteni.


Vigyázzatok magatokra!

2 megjegyzés:

  1. varjuk a koveztezo irast

    VálaszTörlés
  2. Nem, nem, nem és nem.
    Ha azon a környéken, ahol lakom, azon az útvonalon, ahol naponta közlekedem, futok bele ilyesmibe - és ennek van a legnagyobb esélye, ugye - eszemben sincs elfutni, visszavonulni. Annál nagyobb lenne a szemétládák arca.

    Keményen fel kell lépni ellenük, és akkor áthelyezik a működési területüket máshová. A családomnak és nekem így lesz nagyobb a biztonsága hosszútávon.
    Ez is önvédelem, csak túlmutat az ötperces gondolkodáson.

    Bevált. Amikor meghunyászkodtam, akkor meg csak nagyobb lett a pofájuk.
    Határozott kiállás, ha kell feljelentések és tanúskodások sora, időt nem kímélve. Mindig szólni, már a legkisebb garázdaságnál is közbelépni, lefényképezni, feljelenteni.
    Megéri, meghálálja magát ez.

    Üdv:

    S X

    VálaszTörlés