2010. 11. 02.

Fegyverek a bíróságon

A mai rövid bejegyzésben egy statisztika segítségével arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a fővárosban mennyire fegyverkeznek fel az emberek.


Három, fővárosi székhelyű bíróságon a 2009-2010-es évi ítélkezési szezonban megőrzésre átvett vagy elkobzott veszélyes tárgyak és rendőri intézkedést kiváltó, a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök listája:

    * Bicska, kés 4676 db
    * Gázspray 673 db
    * Ólmosbot (vipera) 37 db
    * Gáz - vagy riasztó fegyver (engedéllyel tartott) 32 db
    * Éles fegyver (engedéllyel tartott) 44 db
    * Egyéb (olló, csavarhúzó, gyúlékony - vagy robbanásveszélyes folyadék, stb.) 3319 db





Ez nem kevés eszköz, főleg, hogy ha azt vesszük figyelembe, hogy ezeket a bíróságon foglalták le. El lehet gondolkozni azon, hogy akkor hány fegyver van még kint az utcán…

A lefoglalt kések száma igen szembeötlő, ez önmagában többet tesz ki, mint az összes többi együtt. Ez az arány az utcán is hasonló. Ennek az a magyarázata, hogy a kést könnyű beszerezni, rejtve hordani, és borzasztó sérülések okozására képes. A használata nem nehéz, egy hozzá nem értő kezében már veszélyes, de ha valaki igazán tudja forgatni (és az illető elszánta magát, hogy valakit megkéseljen), akkor az ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni.

A gázspray is gyakori, főleg önvédelmi eszköznek vásárolják, de nem ritka, hogy a bűnözőknél is van. Például a betörők is szokták használni (illetőleg használták), hogy ha „munka közben” lebuknak, akkor lefújják a szemtanút, így időt nyernek a meneküléshez.
A gázspray rövid idő alatt fejti ki hatását, és ha jó anyagot fújnak ki vele, akkor nagyon hatékony. Emiatt azok az „elemek” is szokták használni, akik rövid időn belül, veszély nélkül akarják megtörni az áldozat ellenállását.

A gázfegyver gyakorlatilag megegyezik a gázspray-vel, annyi különbséggel, hogy pisztoly alakú és hangú, emiatt sokkal félelmetesebb, mint egy kicsi aeroszolos palack. Külsőre megtévesztő, ugyanis nagyon hasonlítanak az éles fegyverre.
Ha valaki arra szánja magát, hogy gázfegyvert vesz, ne felejtse el, hogy ezzel az eszközzel is gyakorolni kell, nem elég megvenni az eszközt. Gyakorolni kell a hordást, a fegyverrántást, a célra tartást. Nem a lövés a fontos, hanem az, ami előtte van. Évszaktól függően más és más tokot kell használni, és a legkritikusabb dolog az eszköz elővétele (ami a ruházattól és toktól függően változhat), majd célra tartása.
Később erről is fogok írni. 

A képen láthatjuk, hogy jó pár boxert is lefoglaltak. Ezek a fegyverek nagyon durvák, borzasztó roncsolásra képesek. Ha valaki jól tud bánni az ökleivel, és még egy boxer használatával ezt tetézi is, akkor nagyon durva ellenféllel kerülünk össze. 
A boxer támadó fegyver, nem alkalmas önvédelemre. Avatatlan kézben önveszélyes, csak akkor szabad használni, ha tényleg tudunk bokszolni, máskülönben a használó részéről (sic!) ficam és/vagy csonttörés lesz a vége.

A vipera egy nagyon jó eszköz, nem csak támadásra alkalmas, hanem nagyon hatékony önvédelmi fegyver is, csak helyesen kell használni. Nem úgy működik, hogy "kicsapom, oszt' odabaszok neki egyet", sokkal összetettebb és és átgondoltabb technikai tudást igényel, mint azt sokan sejtik. Igazi előnye és hatékonysága csak avatott kézben mutatkozik meg. Itt látható egy kis ízelítő, hogy hogyan is lehet forgatni (http://www.youtube.com/watch?v=yiCf1fSxD_s).

A statisztikában utolsó (egyéb) tételből a csavarhúzóra és az ollóra hívnám fel a figyelmet. Sok ember a hétköznapi eszközökben nem látja meg a fegyvert, pedig nagyon hatékony lehet a mindennapok tárgyait támadásra használni.
A csavarhúzó például elsőre ártalmatlannak látszik, holott igen csúnya sebet lehet vele ejteni. (A legutóbbi videóban láthattuk, hogy a pulóvert gond nélkül átviszi.)
A körömolló egy nagyon sunyi eszköz. Ha ökölbe vesszük, és úgy fogunk rá, hogy az olló hegye a középső- és gyűrűsujj között kandikál ki, gyakorlatilag egy észrevehetetlen fegyvert kapunk, ami fájdalmas sérüléseket okozhat (főleg arcon). Persze a használatához kell tudni ütni (boksz, vagy bármilyen más ütős irányzatra gondolok). Könnyű beszerezni, ártalmatlannak tűnik, könnyű beszerezni, és mégis veszélyes.

Minden éles helyzetben vigyázzunk, mert sok „veszélyes elemnél” van fegyver, még akkor is ha nem látjuk. Ne mindig a klasszikus fegyverekre (boxer, kés stb.) számítsunk, mert van, hogy olyan alternatív eszközöket használnak, amire nem számítunk, vagy észre sem veszünk. Mindig figyeljük a támadó(k) kezét, ruházatát, és vegyük észre az intő jeleket (pl.: a legtöbben a fegyvert mindig a derék körül helyezik el, így, ha a „gyanús elem” sokat matat a csípője környékén sanszos, hogy a fegyver után nyúlkál.)

A védekező alap esetben akkor használjon fegyvert, ha ért hozzá. Gyakorlatlan kézben egy önvédelmi eszköz önveszélyes lehet!
Természetesen a kényszer nagy úr, ha úgy hozza a helyzet, akkor bármit fel lehet használni a élet és a tulajdon megóvása érdekében.


Vigyázzatok magatokra!

3 megjegyzés:

  1. Az utcán ollóval, csavarhúzóval támadók alkalmi bűnözők, sokszor szipusok, általában vidéken, családi perpatvarnál használják ezeket a megtorló eszközöket. Ilyen a balta, lapát, kapa is... A késsel nagyon vigyázni kell, nagyon könnyű ölni vele, ha csak fenyegetésre akarják használni, akkor lehet ellene védekezni, ha viszont valaki tud és akar ölni vele akkor még egy mentőt is melléd lehet állítani, hiába. A vipera (rövid bot) kiváló önvédelmi eszköz, érdemes beszerezni. Jó a blogod.

    VálaszTörlés
  2. Üdv! Az említett ESP viperát hol lehet beszerezni? Amúgy jó a blog!)

    VálaszTörlés
  3. Sammy555:
    Küldj egy privát üzenetet a hovane@citromail.hu -ra. A válaszlevelemben leírok pár dolgot a viperával kapcsolatban (veszélyei, jogi háttér stb).

    VálaszTörlés