2011. 04. 19.

Konfliktusba való beavatkozás

 A mai bejegyzésben egy kényes, az erkölcsöt támogató, de a logikával szembemenő témakört fogok körüljárni.

Rátámadtak a segítőre Tiszaújvárosban (Tiszaújváros Rk. – B-A-Z. MRFK)
2011.04.15. péntek 10:42

Még április 8-án az esti órákban történt, hogy a tiszaújvárosi Piactér közelében hárman vertek egy negyediket. Egy arra járó fiatalember megpróbált közbeavatkozni, erre a verőlegények rátámadtak, és bántalmazni kezdték.

A sértett nem tett bejelentést a rendőrségen, és csak április 11-én ment be a kórházba, hogy ellássák sérüléseit. Az egészségügyi intézményből jelentették, hogy a betegnek vélhetően bántalmazás következményeként maradandó károsodása keletkezett.

 A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság április 11-én maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés és csoportosan elkövetett garázdaság miatt indított eljárást az akkor még ismeretlen elkövetőkkel szemben. A kapitányság bűnügyi osztályának nyomozói rövid idő alatt eredményre vezették az eljárást, április 14-én sikerült beazonosítani és elfogni az elkövetőket.

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság a három helyi elkövetőt őrizetbe vette, egyben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk bírósági elrendelésére.


 Mit tegyen, ha tetten ér egy elkövetőt?

A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, a törvény erre lehetőséget ad. Ez azonban jog, és nem kötelesség. A közbiztonság közös érdek ezért, ha ilyen helyzet adódik célszerű mérlegelni, hogy például elegendő-e a testi erőfölény, vagy az esetleges segítők hozzá tudnak-e járulni az elkövető visszatartásához, az időközben értesített rendőrök megérkezéséig, akik a további szükséges intézkedéseket megteszik. Ha a kísérlet kimenetele bizonytalan, saját, vagy mások testi épségét, életét éppen ezzel veszélyeztetné, akkor semmi esetre sem érdemes kockáztatni. Fontos tudni, hogy nem mindenki adja meg magát csak azért, mert rajtakapták. Mindenesetre a nyomozás azzal támogatható leginkább, ha a szemtanú minden körülményt jól megfigyel (elkövető személyleírása, voltak-e társai, mivel és merre menekült, mit vitt magával, különös ismertetőjegyei).

A Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság tájékoztatása alapján: MRFK Kommunikációs Iroda


http://www.police.hu/friss/bor_110415_01.html

Ez az eset egy olyan kérdésre ad példát, amiről már többször beszélgettem az ismerőseimmel, olvasóimmal. Nevezetesen: segítsünk-e, és hogyan segítsünk másoknak egy gázos szituációban.
Ha beleavatkozunk egy konfliktusba, önként vállalunk egy olyan helyzetet, ahol veszélybe kerülünk, ahol kockáztatjuk a testi épségünket. Ugyanakkor, az ember számít arra, hogy ha ő kerül bajba, akkor mások is a segítségére sietnek…

Ez, véleményem szerint, egy nehéz kérdés, amire nem lehet egyértelmű, határozott választ adni. Az adott szituáció, a résztvevő személyek, a környezet stb. dönti el, hogy abban a helyzetben mi a helyes.
Nem kötelező közvetlenül segíteni a másikon, hiszen ezzel magunkat is veszélybe sodorhatjuk. Sok esetben nem tudjuk biztosra, hogy az adott helyzet miért alakult ki, így előfordulhat az is, hogy az is ellenünk fordul, akit megpróbálunk megvédeni (pl. családi veszekedések esetén). Gyakoribb eset (ami a cikkben is szerepel), hogy a bántalmazók a segítségre siető ellen fordulnak. Ilyen esetben könnyen szerezhetünk maradandó, vagy halálos sérüléseket, ezért érdemes elgondolkozni, hogy érdemes-e az életünket kockáztatni egy idegenért, vagy egy idegen vagyoni tulajdonáért (pl. mobil).

Azt javaslom, hogy minden esetben mérjük fel az erőviszonyokat, és csak akkor avatkozzunk be, ha biztosak vagyunk abban, hogy a mi kerülünk ki győztesen a dologból. Jól kell mérlegelni, kiértékelni az esélyeket, mert könnyen kerülhetünk olyan helyzetbe, amilyet alapból igyekszünk elkerülni (pl. jól megvernek és még ki is rabolnak).

Békíteni is csak akkor szabad, ha biztos hátterünk van, mert nem egyszer előfordul, hogy a két veszekedő fél a békítőn vezeti le a feszültséget.

Ha amellett döntünk, hogy belefolyunk egy konfliktusba, akkor előtte mérjük fel jól a terepet, (pl. csakugyan annyi résztvevő van, amennyit éppen látunk, és nem jön még 10 másik ember a támadók részéről, vagy nem hagytunk ki egy passzív, de a támadókhoz tartozó embert, vagy tudjuk-e használni a gázspray-nket stb.) gyorsan, hatékonyan lépjünk közbe: dirr-durr-csitt-csatt és utána spuri!

Ha közvetlenül közbeavatkoztunk, számoljunk azzal az eshetőséggel, hogy a szembenálló fél megjegyzi az arcunkat, így más alkalommal kerülhetünk nagyon rossz helyzetbe.

Ha nem akarunk belekeveredni egy helyzetbe, akkor ne hagyjuk, hogy belerángassanak minket, pl.: adjunk kitérő válaszokat stb.

Ha közvetlenül nem avatkozunk be, akkor is segítsünk az áldozatnak! Hívjuk ki a rendőrséget, jegyezzük meg a támadókat és később adjunk róluk jó személyleírást, jegyezzük meg a rendszámot, nyújtsunk elsősegélyt stb., de igyekezzünk ilyenkor is kimaradni a balhéból.


Vigyázzatok magatokra!

5 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    TransilvanianWarrior90 vagyok, én írtam az elemzést Csepelről, hozzátenném a véleményemet erről a cikkről. Tehát, szerintem akkor a legjogszerűbb belebújni ilyesmiben, ha tudod, hogy biztosan a megtámadott félnek "van igaza", tehát ki akarják rabolni, ok nélkül meg akarják verni. Szerintem még a dolgok elején a leghatásosabb a dolog. Először is, aki/k támad, terve/ük van. Például tudja/ák, hogy mikor üt/nek, várnak valami reakciót a szerencsétlen megtámadottól/aktól. Az első lépés tehát: összezavarni a támadót. Szólalj/atok meg valami nem túl gyakori idegen nyelven, érdeklődő hangsúlyban. Ha nem érti mit mondasz/tok, máris kivéve a kezéből a kezdeményezés. Vigyázat, ez az előny csak pillanatig tart, ezután könyörtelenül oda kell csapni. Banda esetén két eredménnyel támadható célpont van: az ügyeletes nagypofájú, és a főnök. Az utóbbit nehezebb kiszúrni. Ilyen esetekben persze a gázspray, meg a gázpisztoly a leghatásosabb, szerintem az 1.-vel le lehet gyűrni egy 2-szeres túlerőt, a 2.-al egy 3-szorost, ha ügyesen használod. Nálam mindig ott a símaszk a zsebemben, pont ilyen szituációkra, de minimum nindzsa, vagy legalább kapucnis pulóver van, ennek segítségével egy pillanat alatt elrejted az arcod, mielőtt a támadó fél látna téged rendesebben. Nagyjából ennyit akartam hozzátenni, de ez csak személyes vélemény. Sztyopa, erről mit gondolsz?

    VálaszTörlés
  2. Abban igazad van, hogy nem hősködni kell egy ilyen szituációban, hanem cselekedni. Nem pofázni, hanem aktívan, gyorsan közbelépni és reagálni a változásokra.
    Az idegen nyelvű elgondolás nem rossz, de nagyon rutinosnak kell lennie az embernek, hogy sikerüljön. A másodperc tört része alatt kell rászánnia magát az embernek arra, hogy elővegye a fegyvert és ártson a másiknak. Ezt sokkal nehezebb megtenni, mint beszélni róla.

    Van olyan szituáció, amikor nem szabad közbelépni, mert magadat is veszélybe sodrod. Bármennyire is rossz érzés cserben hagyni az áldozatot, nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy azzal senkin nem segítesz, ha összevereted magad. Nem kell seriffet játszani, csak akkor, ha tényleg képes vagy rá.

    A gázfegyver jó dolog, de azt is tudni kell használni.
    Egy zárt térben, pl. HÉV-en, sokkal neccesebb a közbeavatkozás, mert össze vagy zárva a támadókkal. Hiába lövöd rájuk a gázt, ha nyitva van az ablak és a gázfelhő kiszáll a huzatban. Milyen gyorsan tudsz újratölteni? Hova futsz, ha nem jött be a gázpisztoly?

    Ha sikeres a közbelépés, honnan tudod, hogy nem szállnak le utánad? (Ha előtted szállnak le, akkor az még a szerencsésebb variáció.)
    Egy ilyen akció után érdemes más ruhákban járni, mert lehet, hogy megjegyzi a táskádat (főleg, ha van rajta valamilyen egyedi dísz stb.) a kabátodat, cipődet stb. Könnyebben felismernek, ha rá vagy kényszerítve, hogy kb. ugyanazokon a járatokon, ugyanolyan időpontokban kell utaznod (például ha ingázol).

    Ez a "gázpisztoly és maszk a zsebben" dolog visszafelé is elsülhet; ha például igazoltatnak, akkor nehéz kimagyarázni, hogy te nem bankot akartál rabolni...
    Akció közben egy külső szemlélő félre értheti, azt a jelenetet, hogy valaki álarccal a fején pisztolyt szegez egy csoportra.

    VálaszTörlés
  3. "A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, a törvény erre lehetőséget ad."

    Az új törvény szeritnem már tiltja. Mert hogy "a rendőrség erőszakmonopóliumát senki nem sajátíthatja ki, mert aki mégis annak 3 év letöltendő börtönbüntetés blablabla".

    Ez egy hatalmas pofon az állampolgároknak... mindegyiknek.

    http://tuleloblog.blogspot.com

    VálaszTörlés
  4. Kíváncsi vagyok, hogy a gyakorlatban hogyan fog ez működni.

    VálaszTörlés
  5. Szerintem sehogy. Rosszul van megfogalmazva a törvény, gumi az egész, arra fogják ráhúzni akire akarják. Lesznek akiknek hagyják a járőrözést, másokat meg keményen megbüntetnek érte.
    Ez a helyzet a rendőröknek se tetszik, úgyhogy a közeljövőben szerintem lesznek még érdekes szituációk.

    VálaszTörlés